aI arrow-down-small arrow-down arrow-left-corner arrow-left-small arrow-left arrow-right-corner arrow-right-small arrow-right arrow-up-small arrow-up awards badge-employee bag button-click-2 button-click calendar-check calendar carrot cart-clock check-box check circle clock close cloud-2 cloud-safe clouds-download clouds-upload code coffee compact compare computer connect-network contact-user contact conversation credit-card delivery-2 delivery desk diploma doc docs document-license download easy-workplace education email-recieve email-send email equality event-micro fabric folder food gallery gaming gift globen graph hamburger headphones heart heart home idea image info-attention it key kitchen knowledge label laptop leaf list location log-in log-out lounge-zone man-woman market meeting-2 meeting meetings minus mouse network-wifi-2 network-wifi network office-2 office-3 office-4 office pen phone plus popover-arrow popover-edge-arrow presentation printer question report-doc report-numbers report-stats screen search security-2 security seminar-micro-2 seminar-micro server service services settings shopping-cart-2 shopping-cart-3 shopping-cart-4 shopping-cart-5 shopping-cart silent skip-left skip-right solution sound speech-bubble-2 speech-bubble star statistic-2 statistic stop storage switch-account tea-1 tea-2 time-ongoing tomato trash-bin travel upload user-minus user-plus user video-elearnings video-play-button weather-activitet workplace zoom-in zoom-out

4 bransjer som kan forandres av covid-19

Pandemien har endret spillereglene. Bedrifter i noen bransjer har krasjlandet, mens andre blomstrer. Uansett hva man driver med, står ofte den digitale teknologien i sentrum av hvordan vi lever, jobber og konsumerer. Her er noen av bransjene som trolig vil forandres mest.

Utbildning

Utdanning

Mange av verdens toppuniversiteter slipper ikke inn nye elever på campus denne høsten, men fortsetter i stedet med nettbasert undervisning. Og når utdanning i prinsippet blir en innlogging på en digital tjeneste, vil universiteter og skoler konkurrere på et helt nytt marked. Hvorfor ta alle kursene på det samme universitetet når du kan plukke fra de beste fra alle verdenshjørner? Skolene har heller ikke lenger fysiske begrensninger, men kan i teorien ta inn så mange studenter de vil. Det kan føre til at universiteter med sterke varemerker blir enda mer suksessrike, og at mindre kjente skoler får tøffere konkurranse. Det er heller ikke utenkelig at vi får se nye partnerskap mellom teknologigiganter som Google og Apple og universiteter som Harvard eller Stanford de kommende årene.

Dustin sier:

Björknässkolan i Saltsjö-Boo øst for Stockholm har, med hjelp av Dustin, testet virtual reality i undervisningen via et HTC Vitr-system. Elevene har blant annet dykket i verdens hav gjennom Ocean Rift, besøkt gatemiljøer i fjerne byer gjennom Google Earth VR og blitt med det amerikanske romprogrammet Apollo 11 ut i verdensrommet.

Handel

Handel

De butikkene som klarer å skape en opplevelse og en sterk merkevare i alle kanaler kan bli enda sterkere når konkurransen reduseres. E-handel av mat og dagligvarer har fått et virkelig løft, og vil sannsynligvis bare fortsette å vokse nå som mange mennesker har lært seg ny konsumentatferd.

Dustin sier:

Femårsplanen er død, mener Alexandra Fürst, CIO i Dustin. I dag må du bygge en bedrift som kan håndtere raske endringer.

– En bedrift med et tydelig «hvorfor» og en bærekraftig forretningskultur bygget på tillit, der det oppfordres til kreativitet.

Fastigheter

Eiendom

Mange bedrifter lurer på hvor mye plass de egentlig trenger. Om kontorene blir mindre og færre, må eiendommene brukes til noe annet. Kanskje endres kontorlokalene til boenheter i en fremtid der folk fokuserer enda mer på hvordan de har det hjemme?

Dustin sier:

– Det har lenge pågått en «konsumentifisering» av kontorene våre, sier Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace i Dustin. Det vil si at de smelter sammen med våre private, digitale liv. Han trekker frem iPhone og Facebook som eksempler, som i dag også har blitt viktige arbeidsverktøy.

Hälsa och sjukvård

Helse og omsorg

Som følge av pandemien, har digitale løsninger fått helt nye posisjoner i alt fra testing til legebesøk. «Jeg tror Apple og Amazon kommer til å rykke inn i helseomsorgen i USA. Mitt stalltips er at Amazon er den raskest voksende helsebedriften i verden i 2025», sier Scott Galloway, professor ved New York University til Business Insider.

Dustin sier:

PatientSky er en av Norges ledende IT-plattformer innen e-helse. Klinikkene får tilgang til blant annet journalsystem, bookingsystem og håndtering av e-resepter via plattformen. Samtidig kan pasientene ha kontroll på timebestillinger, legemidler, treningsprogrammer og ha videosamtale med behandler via en app. Dustin hjelper med strategisk rådgivning og infrastruktur, og plattformen er laget for samarbeid og innovasjon i helsesektoren.

12 april 2021

Aktuelle teknologinyheter

Les mer om løsningen på fyllekjøring, et foreldet Pentagon, sikkerhetsrisikoene med IoT, robotoperasjoner, AI-kampfly, økt mobilbruk og lommeboken med fingeravtrykkleser.

3 måter krisen kan forandre jobben din på

Krisen får folk til å revurdere jobbene sine og synet på boligen når det ikke lenger forventes at de er på kontoret. Og kanskje vil biologisk sikkerhet bli like viktig som fysisk og digital sikkerhet i store selskaper fremover?

«Den nye normalen er gammelt nytt»

I lys av sjokket som koronapandemien har vært, må selskaper skape mer robuste IT-miljøer for å være bedre forberedt på endringer. Dette er ingen stor nyhet for IT-ledere, men pandemien har fremskyndet behovet for å handle. I hvert fall hvis du spør Natasha Friis Saxberg.

Velkommen XR!

Det forventes at vi vil bruke 78,5 prosent mer på virtual og augmented reality i 2021. 5G kan være nøkkelen til det virtuelle gjennombruddet som vil bety slutten på fjorten års ventetid.

Klasserom der teknologien støtter pedagogikken

ALC-rom, Active Learning Classrooms, bygger på pedagogisk forskning som viser at kunnskap er ingenting som overføres, men noe som utvikles i samspill med omgivelsene.

Hva skjer i IT-bransjen verden rundt?

Finland utdanner verden i AI, Vatikanet lanserer en digital rosenkrans med ”click to pray”-funksjon og Apple Watch er nå større enn alle sveitsiske klokkeprodusenter til sammen. Dette er noen av de aktuelle IT-nyhetene akkurat nå.