5 militære innovasjoner som forandrer den sivile verden

Militær forskning har mange ganger i løpet av historien skapt gjennombrudd som senere har endret det sivile samfunnet. Internett og GPS-teknologien er to velkjente eksempler. Her er flere teknologiske innovasjoner som først så dagens lys innen det militære, før de gjorde suksess hos den brede allmennheten.

Radarteknologien

Ideen om å ”se” et mål på lang avstand gjennom å sende radiobølger mot det, hadde fantes noen år. Men det var det britiske militæret som lyktes med å utvikle radioteknologien til noe brukbart. I 1935 kom det første radarsystemet som kunne oppdage og kartlegge et fly på lang avstand.

Det var vitenskapsmannen Robert Watson-Watt som ledet utviklingen av verktøyet som ble tatt i bruk i skarpe situasjoner av det britiske militæret i 1938. Systemet ble opprinnelig kalt Chain Home. Når Tyskland bombet England under andre verdenskrig, kunne britene bruke radaren for å forsvare seg optimalt.

Digitalfoto

Det første frøet til det som skulle bli den moderne digitale fototeknologien ble sådd da Steven Sasson på Eastman Kodak oppdaget en måte å bruke en sensor i stedet for film for å fange lys, samt en måte å ta vare på informasjon om lys i ett-tall og nuller.

Men deretter var det først og fremst militære applikasjoner som drev utviklingen fremover. Bare ett år senere, i 1976, skjøt USA opp spionsatellitten KH-11 Kennan, som var det første prosjektet der digitalfoto ble brukt.

Kameraet ble brukt for å ta flybilder av sovjetiske militæranlegg. Deretter ble teknologien utviklet innen militæret, før det tok steget ut i det sivile samfunnet.

Virtual reality

Prosjektet Aspen Movie Map var en slags forgjenger til Google Maps allerede på 1970-tallet. Prosjektet ble drevet av forskere ved MIT og ble finansiert av det amerikanske militære forskningsorganet DARPA.

I løpet av et helt år kjørte en bil rundt på alle gatene i Aspen Colorado, og tok bilder med et stabilisert kamera hver tredje meter. Gjennom å ta bilder framover, bakover og til sidene kunne forskerne skape en 3D-presentasjon av byen som kunne utforskes som et TV-spill. Tanken var at soldater skulle bruke teknologien for å bli kjent med krigssoner før de skulle reise dit. Prosjektet sees på som en forgjenger til virtual reality.

Mikrobølgeovnen

Teknologien med å bruke radiobølger for å varme opp noe, ble oppdaget av forsvarskonsernet Raytheon. Der jobbet ingeniøren Percy Spencer med å utvikle radarteknologi for militær bruk under andre verdenskrig.

En dag oppdaget Percy Spencer at en sjokoladebit han hadde i lomma hadde smeltet. Han innså at det sannsynligvis var på grunn av radiobølgene han ble utsatt for i jobben.

Derfra var steget kort til å bruke mikrobølger for å varme opp mat. Allerede i 1947 ble den første mikrobølgeovnen lansert under navnet ”Radarange”. Men det skulle drøye til midten av 1960-tallet før teknologien var så billig at privatpersoner hadde råd til å bruke den.

Droner

I dag er ubemannede flygende farkoster en selvfølge innen militæret og det sivile. Men grunnlaget for dagens droner ble lagt allerede på 1800-tallet, da det østeriske militæret sendte ubemannede luftballonger med bomber mot Venezia.

Tidlig på 1900-tallet begynte eksperimentene med å skape droner med egne motorer. Vitenskapsmannen Nikola Tesla beskrev for eksempel allerede i 1915 en ubemannet flåte av flygende krigsmaskiner. De første ubemannede flygende farkostene ble utviklet for å sende bomber fra et sted til et annet, og lignet mer dagens kryssermissiler.

Deretter ble de militære ubemannede flygende farkostene utviklet for å kunne styres mer presist fra avstand. Under Vietnamkrigen begynte USA i hemmelighet å bruke droner som ligner dagens militære droner for ulike krigsoppdrag. Den Israelske arméen var rundt 1970 først ute med å bruke droner med overvåkningskameraer.

Deretter har teknologien utviklet seg i ulike retninger, blant annet til dagens billige filmende droner for privat bruk.

Du er kanskje også interessert i:
5 måter blockchain forandrer verden
Kvantedatamaskinen – slik fungerer neste teknologiske kjempesprang

Militära innovationer

21 mars 2019

Mer bærekraftig IT med ny merking

Forskere ved Chalmers har utviklet et sporingssystem for elektriske og elektroniske produkter der det via en infotagg er mulig å spore hvor komponentene kommer fra og hvilke materialer de inneholder.

22 august 2019

Årets tyngste trender – fra roboter til stemmesøking

For tolvte gang presenterer analyseselskapet The Future Today Institute en grundig rapport med de fremste trendene innen teknologi og vitenskap. 2019 Tech Trends Report inneholder 315 ulike trender – 30 prosent flere enn fjoråret. Her er noen av de viktigste.

24 juli 2019

Fremtiden krever en forretningskultur der kreativiteten strømmer

I en fremtid der ingen vet hva som gjelder for morgendagen, må bedriftene bli mer innovative. Det gjelder å skape en bedriftskultur der tillit vurderes høyt, kreativitet oppmuntres og der medarbeidere på alle nivå, føler seg delaktige.

2 juli 2019

Klar for sommeren?

Det er nesten vanskelig å forstå, men snart er sommerferien her. Før du vet ordet av det, er det tid for sandaler og strandliv og jordbærsesongen er i full gang. Dustins egne varemerker, sørger for at du er klar for sommerens eventyr.

26 juni 2019

Gjenbruk istedenfor å resirkulere, dette er fordelene

Vi snakker med gjenbruksekspertene Inrego for å finne ut hvorfor man bør arbeide med gjenbruk istedenfor resirkulering. Det er nemlig mye å vinne på dette.

28 mai 2019

Slik får du alle til å jobbe mot samme mål

Vellykket entreprenørskap krever engasjerte medarbeidere. Hvordan lykkes man med det? Her er fem måter å øke engasjementet på arbeidsplassen.

7 mai 2019