5 trender: Intelligente agenter og boter


Smarte agenter og boter har blitt en del av vårt digitale liv. De kan være alt fra personlige assistenter i telefoner til supersmarte systemer som kjøper og selger aksjer. Patrik Löwendahl, teknologi- og innovasjonssjef i Avanade, lister her opp de fem hotteste trendene.


1 Boter som gjør hele jobben

Stadig flere finans- og forsikringsselskaper tar i bruk boter i IT-systemene sine. Børsgiganten Nasdaq har boter som i løpet av noen mikrosekunder utfører millioner av forretninger på like lang tid som menneskelige aksjehandlere bruker på én. Forsikringsselskaper i USA lar boter automatisere kundenes forsikringssøknader.

 

2 Personlig assistent

Neste steg er personlige assistenter som blir betraktelig mer avanserte og holder orden på alle aspekter av hverdagen. Assistenten kan tipse deg om å dra til jobben en time tidligere hvis det er fare for trafikkork, eller minne deg om å ta med paraply når værmeldingen varsler regn.

 

3 Halvautomatiske boter

Da en bot avslo en kundesøknad hos et amerikansk forsikringsselskap, saksøkte kunden selskapet. Spørsmålet som ble reist, var hvem som faktisk var ansvarlig: bedriften som utviklet boten, eller forsikringsselskapet. Tilfeller som dette er en av årsakene til at det nå blir utviklet halvautomatiske boter. En slik bot kan for eksempel gjøre all research, men deretter går en virkelig person gjennom underlaget og tar den endelige beslutningen.

 

4 Lag egne boter

Tidligere var det få forunt å utvikle agenter og boter. Nå kan du selv programmere en enkel bot hvis du har grunnleggende kunnskaper. Teknologien har modnet, og det finnes utviklingsplattformer i Microsofts Azure-sky. Også Google har lignende funksjoner.

 

5 Agenter for privatpersoner

Bedrifter har i mange år benyttet seg av smarte agenter og boter, men nå øker bruken også blant privatpersoner. De stemmestyrte assistentene er de mest populære. iPhone-brukere har Siri, Windows Phone-brukere har Cortana, og Googles svar er Google Now. Ved hjelp av talekommandoer kan du be assistenten ringe, sende tekstmeldinger eller åpne apper. Parallelt lanseres agenter og boter for reiser, musikk og chatting.

 

* En smart agent er en automatisert tjeneste som på egen hånd utfører aktiviteter basert på innsamlede data. En bot er en grunnteknologi med kunstig intelligens, KI eller AI, som brukes til å utvikle tjenester eller apper.

 

27 september 2016

Noen kule nyheter fra 2018 du kan ha gått glipp av

Teknologiverdenen beveger seg raskt, og mange interessante nyheter skjer hver dag. Det gjør det vanskelig å henge med hele tiden, så her er noen nyheter du kanskje har gått glipp av.

10 interessante fakta om e-post

De fleste av oss bruker teknologien hver eneste dag, og tar den for gitt. Men hva vet du egentlig om et av våre vanligste arbeidsverktøy? Her er 10 interessante fakta om e-post.

Teknologien bak: Slik fungerer videostrømming

Å kunne strømme høyoppløselig video til telefonen, TV-en eller datamaskinen er i dag selvsagt. Men hvordan fungerer det egentlig?

Teknologitrender – Oktober

Ønsker du å ha oversikt over hva som skjer i teknologiverdenen til tross av at du ikke har tid til å lese alle nyhetene hver dag? I så fall har du funnet riktig sted.

Bærekraft og lønnsomhet går hånd i hånd.

For Stephanie Forsblom, Dustins nye bærekraftsjef, rommer begrepet bærekraft mer enn miljøspørsmål. Menneskerettigheter, forretningsetikk og mangfold er andre aspekter hun gjerne trekker frem. Men også forretningsfordelene – bærekraft må alltid kunne knyttes til lønnsomhet.

Liten knapp styrer app

Verdens smarteste knapp. Slik beskriver Pranav Kosuri Flic-knappen som bedriften hans, Shortcut Labs, har utviklet. Flic prater med smarttelefonen din og annen teknologi i hjemmet via en app.