aI arrow-down-small arrow-down arrow-left-corner arrow-left-small arrow-left arrow-right-corner arrow-right-small arrow-right arrow-up-small arrow-up awards badge-employee bag button-click-2 button-click calendar-check calendar carrot cart-clock check-box check circle clock close cloud-2 cloud-safe clouds-download clouds-upload code coffee compact compare computer connect-network contact-user contact conversation credit-card delivery-2 delivery desk diploma doc docs document-license download easy-workplace education email-recieve email-send email equality event-micro fabric folder food gallery gaming gift globen graph hamburger headphones heart heart home idea image info-attention it key kitchen knowledge label laptop leaf list location log-in log-out lounge-zone man-woman market meeting-2 meeting meetings minus mouse network-wifi-2 network-wifi network office-2 office-3 office-4 office pen phone plus popover-arrow popover-edge-arrow presentation printer question report-doc report-numbers report-stats screen search security-2 security seminar-micro-2 seminar-micro server service services settings shopping-cart-2 shopping-cart-3 shopping-cart-4 shopping-cart-5 shopping-cart silent skip-left skip-right solution sound speech-bubble-2 speech-bubble star statistic-2 statistic stop storage switch-account tea-1 tea-2 time-ongoing tomato trash-bin travel upload user-minus user-plus user video-elearnings video-play-button weather-activitet workplace zoom-in zoom-out

Aktuelle teknologinyheter

Les mer om løsningen på fyllekjøring, et foreldet Pentagon, sikkerhetsrisikoene med IoT, robotoperasjoner, AI-kampfly, økt mobilbruk og lommeboken med fingeravtrykkleser.

Jeg hadde ikke Wi-Fi. Om jeg måtte ringe noen, ble jeg nødt til å bruke fasttelefon. Dette handlet mer om manglende tilkobling enn sikkerhet.

John Kroger, inntil nylig ansatt hos Pentagon, USAs militære hovedkvarter, hadde bedre tilkobling hjemme enn på jobb hos verdens mektigste militærmakt. Et sted som satt fast i 50-tallet, skriver han i Wired.
Hackad via en gatlykta Hackad via en gatlykta

Hacket via gatelykt

Nå som hjem og kontor flyter sammen, blandes også alle våre tilkoblede dingser. Ifølge sikkerhetsselskapet Zscalers rapport «IoT in the Enterprise 2020» har trafikken fra oppkoblede dingser blant deres bedriftskunder økt med 1 500 prosent på mindre enn ett år. Halvparten av disse er konsumentdingser, altså alt fra konsoller og datamaskiner til kaffemaskiner og gatelykter.

– Kommuner og statlige myndigheter er flinke til å beskytte dataene sine, men jeg tror ikke man tenker på at den smarte gatelykta like ved også har en IP-adresse. Da kan angripere ta seg inn i nettverket deres via den, sier Mikael Johansson, cybersikkerhetsekspert i Acronis, til Computer Sweden.

– Dette kommer til å eksplodere fullstendig med 5G, det har faktisk bare så vidt begynt.

AI-pilot sköt ner människa

AI-pilot skjøt ned mennesker

Darpa, amerikanske myndigheters enhet for militær teknologiforskning, gjennomførte en virtuell Top Gun-liknende konkurranse i august. En rekke AI-styrte kampfly konkurrerte mot hverandre i digital nærkamp.

Den vinnende AI-algoritmen, skapt av Heron Systems, møtte og beseiret også en menneskelig pilot med kodenavn «Banger», som fløy et digitalt F-16-fly.

– Jeg tror de siste 20 årenes teknologi viser at den kan tenke og reagere raskere enn et menneske i utvalgte sammenhenger, sa Banger på en pressekonferanse. Se duellen på Darpatv på YouTube.

Världens smartaste plånbok Världens smartaste plånbok

Verdens smarteste lommebok

Lommeboka Cashew wallet ble finansiert gjennom Kickstarter og låses ved hjelp av en fingeravtrykksleser. Man kan registrere opp til 20 ulike fingeravtrykk.

Om noen prøver å åpne lommeboka med kraft, sender den et varsel til mobiltelefonen din. Finner du ikke lommeboka? Bruk mobilappen til å få den til å gi lyd fra seg.

Mobilen vet om du är onykter

Mobilen din vet om du ikke er edru

Kan løsningen på fyllekjøring ligge i lommene våre? Akkurat nå pågår nemlig forskning der mobiltelefonens innebygde akselerometer kan måle hvordan vi går når vi er påvirket av alkohol eller narkotiske stoffer. Det skal veldig lite til for at vi går annerledes enn vi vanligvis gjør – så lite at vi selv kanskje ikke merker at vi er påvirket. Forskere fra universitetet i Pittsburgh (USA) ser ved hjelp av mobildata med 93 prosent sikkerhet om noen har passert promillegrensen. Teknologien skal ikke bare hjelpe oss med å forhindre alkoholrelaterte skader eller ulykker, den skal også forandre hvordan vi måler påvirkningen – fra en teoretisk til en praktisk promilleverdi.

– Jeg har alltid synes at det har vært problematisk å måle promille. I virkeligheten er det viktigste hvor påvirket vi faktisk er. Det skiller ganske mye mellom ulike personer, sier Brian Suffolette, forfatter av studien i Pittsburgh, til Wired.

21 %

Økt mobilbruk under pandemien

Så mye mer surfet svenskene på Telias nett i løpet av sommeren 2020, sammenliknet med 2019. Mobilsamtalenes lengde økte også med elleve prosent, et tall som vanligvis synker hvert år. Menneskers behov for sosial kontakt under koronapandemien er sannsynligvis grunnen.

Roboten som ska sätta ett chip i din hjärna

Roboten som skal legge en chip i hjernen din

Frykt nummer én: Å operere en chip inn i hjernen. Frykt nummer to: Å la en robot gjennomføre operasjonen. Det er forutsetningene for dem som vil la Elon Musk-bedriften Neuralinks chip blande seg med nervene i hodet.

Neuralink viste i september frem en film som demonstrerte hvor langt de har kommet med det Musk kaller «en Fitbit med små tråder i hodet ditt». Operasjonen skal ifølge Musk ta noen timer og kun etterlate et lite arr. Roboten, designet av Woke Studios, skal smelte naturlig inn i sykehusmiljøene og se «fremtidsaktig, men ikke skremmende ut».

Et av målene med Neuralink er å få ryggmargsskadede til å gå igjen. Bedriften har så langt operert inn en chip som måler hjerneaktiviteten til grisen Gertrude. Ifølge Musk kan forsøk på mennesker starte tidligst i løpet av 2021.

12 april 2021

3 måter krisen kan forandre jobben din på

Krisen får folk til å revurdere jobbene sine og synet på boligen når det ikke lenger forventes at de er på kontoret. Og kanskje vil biologisk sikkerhet bli like viktig som fysisk og digital sikkerhet i store selskaper fremover?

4 bransjer som kan forandres av covid-19

Pandemien har endret spillereglene. Bedrifter i noen bransjer har krasjlandet, mens andre blomstrer. Uansett hva man driver med, står ofte den digitale teknologien i sentrum av hvordan vi lever, jobber og konsumerer. Her er noen av bransjene som trolig vil forandres mest.

«Den nye normalen er gammelt nytt»

I lys av sjokket som koronapandemien har vært, må selskaper skape mer robuste IT-miljøer for å være bedre forberedt på endringer. Dette er ingen stor nyhet for IT-ledere, men pandemien har fremskyndet behovet for å handle. I hvert fall hvis du spør Natasha Friis Saxberg.

Velkommen XR!

Det forventes at vi vil bruke 78,5 prosent mer på virtual og augmented reality i 2021. 5G kan være nøkkelen til det virtuelle gjennombruddet som vil bety slutten på fjorten års ventetid.

Klasserom der teknologien støtter pedagogikken

ALC-rom, Active Learning Classrooms, bygger på pedagogisk forskning som viser at kunnskap er ingenting som overføres, men noe som utvikles i samspill med omgivelsene.

Hva skjer i IT-bransjen verden rundt?

Finland utdanner verden i AI, Vatikanet lanserer en digital rosenkrans med ”click to pray”-funksjon og Apple Watch er nå større enn alle sveitsiske klokkeprodusenter til sammen. Dette er noen av de aktuelle IT-nyhetene akkurat nå.