Bærekraft

Betydningen av å støtte brukerne til å bli mer bærekraftige

Når man snakker om skrivere og bærekraftige løsninger, er det enkelt å fokusere på selve skriveren. For Xerox handler det minst like mye om å utdanne og støtte brukeren til å bli mer bærekraftig. Det er tross alt brukeren som styrer hvor mye skriveren brukes, hvordan den brukes og til hva.

Høyt minimumsnivå når det gjelder hygienefaktorer

Alle produsenter må oppfylle kravene til å redusere forbruket av energi, toner og papir. Hygienefaktorer er sleep mode, automatisk avstengning og ulike funksjoner som reduserer skriverens energiforbruk ved inaktivitet. Xerox jobber også kontinuerlig med å minske tonerpartiklene.

– Hvis du holder en toner i hånden og rister den, føles det nesten som om den er fylt med væske, så små er partiklene. Det betyr også at tonerinnholdet smelter lettere på papiret, noe som igjen sparer mye energi, sier Klaus Gjelstrup, produktsjef i Xerox.

Skriverens drivere er alfa og omega

La oss nå flytte perspektivet til bruken. En skrivers drivere er til stor hjelp for brukeren. At du enkelt kan skrive ut på begge sider, velge bort den unødvendige forsiden og justere bildestørrelsen for på den måten å kunne skrive ut flere bilder på samme side, er alle funksjoner knyttet til skriverens drivere. Du har kanskje hørt om ”sample print”? Hvis ikke, er det en funksjon der du bevisst reduserer utskriftskvaliteten for å spare toner og dermed minske energiforbruket. Visste du forresten at 25% av utskriftene kommer fra et e-post-program? Er det alltid enklere å lese på papir enn på skjerm? Tenk deg nøye om før du skriver ut en e-post neste gang. Trenger du virkelig å lese den på papir?

– For litt større kontorer finnes det ”print awareness tool”. Akkurat som det høres ut, er det et verktøy som bevisstgjør brukeren om utskrifter. Ved å øke bevisstheten kan man redusere antall utskrifter, sier Klaus Gjelstrup.

Verktøyet fungerer som en pop-up, som lærer og minner brukerne om ting de kan tenke på. I tillegg kan man konkurrere internt om hvem som skriver ut minst. Du kan også programmere begrensninger som brukerne må forholde seg til. La oss si at man har et maksimalt antall utskrifter på 75 ark per år. Det oppfordrer brukerne til å skrive ut på begge sider. Hvis man i tillegg sørger for at de bruker mindre toner og velger svart-hvitt i stedet for farge, har man kommet et godt stykke på vei.

Follow Me Print – en sikker og bærekraftig løsning

Alt du trenger er en server, så kan du ta del i Xerox Follow Me-løsning. Fordelene er flere. Det felles målet for løsningens funksjoner er å redusere papirforbruket. Send et dokument til utskrift via en server, og skriv deretter ut på valgfri skriver ved hjelp av en kode eller et adgangskort. Fordi dokumentet ikke sendes til en bestemt skriver og man må identifisere seg for å skrive ut, sørger man for å opprettholde et høyt sikkerhetsnivå og unngår at eventuell sensitiv informasjon havner feil. Ved at du enkelt kan se navnet på det dokumentet du vil skrive ut, kan du velge akkurat det du vil skrive ut. Hvem kjenner ikke seg selv igjen i å ha sendt flere versjoner av samme dokument til utskrift? For å gjøre det enklere for alle, slettes de dokumentene som ligger på serveren og ikke skrives ut innen 24 timer.

– Man kan se at medarbeiderne skriver ut mindre når de aktivt må velge å gå til skriveren for å aktivere utskriften. Da det er enkelt å kontrollere hvor mye som skrives ut, helt ned til medarbeidernivå, kan man sørge for å redusere antall utskrifter og skjære ned på kostnadene. Som regel kan en virksomhet spare omtrent 20% på en Follow Me-løsning, men det finnes eksempler på virksomheter som har spart hele 50%, sier Klaus Gjelstrup.

En tonerrest kan bli til utemøbler

Har du noen gang sett en kartong med tonerrester på kontoret? Da er du ikke alene. Tonere som ikke gjenvinnes, er et miljøproblem. Men Xerox har en løsning.

– Mindre virksomheter kan enkelt gå inn på Xerox hjemmeside, skrive ut returetiketter og sende brukte tonerkassetter tilbake til Xeros. En toner kan nesten alltid gjenbrukes. Hvis ikke, så kan den resirkuleres. Utemøbler er et eksempel på hva det kan bli av en tonerkassett. Siden tonere både er energikrevende og dyre å produsere, er det en stor miljøgevinst hvis de returneres til produsenten. Større virksomheter kan få en returboks der man kan plassere tomme tonerkassetter som deretter plukkes opp med jevne mellomrom, avslutter Klaus Gjelstrup.

Når Xerox ser på fremtiden, ser de at den nedgangen som har begynt når det gjelder print, helt sikkert kommer til å fortsette i takt med at digitaliseringen sprer seg. Imidlertid er de ikke redd for nedgangen. I stedet slår de et slag for at alt kanskje ikke skal skrives ut, men i stedet kan bli en del av den digitale arbeidsflyten. En måte å bidra til den digitale arbeidsflyten er å skanne dokumenter.

Les også:

Fra skriver til digital dokumenthåndtering
Tilgang er viktigere enn eierskap

Fokus

Klaus Gjelstrup

Xerox