Bygg IT-infrastruktur etter Netflix modellen

Hvordan går man fra postordre til 182 millioner digitale brukere? Spør Netflix! I stedet for IT-kaos bruker de skyen - og containere.

Da Marc Randolph og Reed Hastings grunnla postordreselskapet Netflix i 1997, hadde de sannsynligvis ingen anelse om at selskapet 23 år senere skulle verdsettes til nesten 200 milliarder dollar.

I dag har Netflix 182 millioner brukere i nesten 200 land. For å håndtere en så stor brukermasse, og i tillegg levere noe så ressurskrevende som video, er det viktig å bruke innovativ teknologi.

Moderne IT-arkitektur handler først og fremst om fleksibilitet. Våren 2020 viste at vi må være forberedt på store endringer på kort varsel. Dette gjelder alle aspekter av virksomheten: fra hvor de ansatte skal jobbe til synkende ordretilgang og endrede trafikkmønster. Men allerede før koronapandemien var fleksibilitet og skalerbarhet viktig.

Netflix var tidlig ute med containere

Netflix får ofte ros for sin pålitelighet og korte responstid. En av grunnene til dette er at de var tidlig ute med å legge ulike tjenester i containere. Containerarkitektur er en form for virtualisering, men i stedet for å virtualisere hele operativsystemet (eller, i Netflix tilfelle, hele tjenesten), opprettes virtuelle instanser av individuelle funksjoner. Disse kalles mikroservices og kan for eksempel være funksjonen for å betale Netflix-regningen eller endre passordet.

Det gjør at tjenesten blir mer effektiv. En fordel er minneforbruk. Det er dyrt å virtualisere et helt operativsystem for hver bruker. Det samme gjelder for starttid, en container starter på sekunder mens en virtuell maskin bruker minutter.

– Det som gjør containere kult er at det ikke spiller noen rolle hvordan de er utviklet eller hvor de kjører, de kan fortsatt samarbeide. De kan utvikles på alle språk, så lenge koden samles til det underliggende operativsystemet som kan være Mac, Windows, Linux eller noe annet, sier Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist hos Dustin.

Hvem er det som sitter bak spakene?

Med containerarkitekturen kan Netflix øke innovasjonstakten. Risikoen for avbrudd reduseres. Utviklerne kan raskt lage nye funksjoner, teste og starte dem uten å måtte slå av, starte på nytt eller risikere å krasje deler av tjenesten.

Men for at Netflix skal klare å håndtere alle millioner forskjellige containere som kjører samtidig, er det nødvendig med et overgripende system som automatiserer og overvåker driften. Netflix utviklet sitt eget som de kaller Titus. Googles var også tidlig ute med open source-prosjektet Kubernetes (som betyr "kaptein" eller "pilot" på gresk) og i 2019 lanserte flere giganter sine egne versjoner, som IBM Cloud Paks, VMware Project Pacific og Microsoft Azure Arc. Disse systemene håndterer containere og skalering av dem og stopper de som ikke fungerer. De oppdaterer containere i bakgrunnen og overvåker systemets helse.

Skap en IT-struktur du kan stole på.

Les også:

Arctic forbedret bedriften og kundetilfredsheten med hjelp av Network

Tekst: Johan Wallén

23 juli 2020

Multi-cloud er en stadig vanligere skyløsning

I tillegg til den populære hybridløsningen blir multi-cloud, en løsning med flere uavhengige skytjenester og leverandører, en stadig vanligere skyløsning.

Raskere forretningsutvikling med skytjenester

Moderne skytjenester tilrettelegger for raskere forretningsutvikling. Rent teknisk er det mulig å drastisk forkorte tiden mellom utvikling og lansering eller testkjøring.

Skytjenester åpner opp for nye forretningsmuligheter

Skytjenestene er her for å bli, og bra er det. For når innovative, skybaserte applikasjoner dukker opp, åpner det også opp for nye forretningsmuligheter.

Velg riktig skykombinasjon

Skyen kan romme alt fra lagring til håndtering av tunge applikasjoner og analyseverktøy. Det finnes ingen standardløsning som passer for alle. Slik finner du løsningen som passer best for dine behov.

Skyen muliggjør nye forretningsmodeller

Skytjenester har gått fra å være en sak for IT-avdelingen til å bli en viktig del av bedriftens forretningsutvikling. Slik skaper du merverdi med digitale verktøy.

Viktige spørsmål på vei mot skyen

På markedet finnes det mange skyleverandører. Men hvordan skal du velge? Vi gir deg svarene som gjør deg til en smartere kjøper.