Bærekraft

De første stegene til mer sirkulær IT

Valg av IT-løsninger påvirker miljøet og samfunnet mer enn du tror. Her er de viktigste tingene du bør fokusere på for å raskt bli mer bærekraftig og sirkulær.

Det er noen hensyn du må ta når du som IT-innkjøper vil gjøre så bærekraftige valg som mulig. Fra begynnelse til slutt handler det om følgende aspekter:

  1. Hvor råvarene kommer fra. Hvordan de er hentet opp og bearbeidet.
  2. Hvordan maskinvaren er produsert og under hvilke arbeidsforhold.
  3. Hvordan den transporteres til ditt selskap.
  4. Hvordan du bruker maskinvaren, strømforbruk og eventuelle farlige stoffer.
  5. Om du kan reparere og oppgradere produktene.
  6. Hvordan produktene kan gjenbrukes eller gjenvinnes.

Sett tydelige mål

– For de fleste virksomheter er det ikke realistisk å fokusere på alle disse områdene samtidig. I stedet handler det om å velge ut et par områder der det gevinsten er stor, og sette opp en tydelig plan med gode mål, forteller Håkon Nordin.

Han er ekspert på bærekraftig IT og har sin bakgrunn fra H&M. I dag er han leder for bærekraft hos det svenske designfirmaet Bolon.

– Det første du må gjøre er å bestemme hvor arbeidet med bærekraft begynner og slutter for din virksomhet. Deretter setter du tydelige mål, måler og følger dem opp, sier han og fortsetter:

– Man vinner mye på å vise hvilken nytte virksomhetens tiltak utgjør. I dag har de fleste virksomheter avanserte styringssystemer og asset management-systemer. Å hente ut slike data er derfor enkelt, sier han.

Se etter TCO-merkingen

Ifølge Nordin er det krevende for en enkeltstående IT-innkjøper å få oversikt over maskinvarens livssyklus. Særlig på områder som råvareutvinning og arbeidsforholdene rundt. En datamaskin kan inneholde komponenter som er produsert på 20 fabrikker i fem ulike land. Hvor skal man legge fokuset? Kretskortproduksjonen eller sluttmonteringen?

Da er det bra å lete etter maskinvare med TCO-merking, en merking som Nordin var med på å utvikle på 90-tallet.

– Det er en av få globale merkesystemer som inkluderer både miljømessige og sosiale hensyn i sine krav.

Dingsene kan jobbe lenger

De to områdene der du kan få størst utbytte er, ifølge Nordin, energiforbruk og gjenbruk. Energiforbruk er enkelt å måle og sammenligne; det er bare å sjekke hvor mye strøm en likeverdig maskinvare bruker, og velge den med lavest forbruk. Og så er det selvsagt viktig å bare ha den på når den er i bruk.

Å selge datamaskiner, skjermer, telefoner og annet til selskaper som restaurerer for videresalg har en enorm miljøgevinst sammenlignet med å resirkulere maskinvaren. Du tjener penger på salget, mottakeren sparer penger fremfor å kjøpe nytt, ingen nye mineraler må hentes ut og dermed reduseres transportmengden. Maskinvaren trenger dessuten ikke å tas hånd om for gjenvinning, og risikerer ikke å havne i en el-avfallshaug i fattige land.

– I dag er det ikke like viktig å ha den nyeste og raskeste maskinvaren ettersom så mye av det vi gjør ligger i skyen. Resultatet er at dingsene kan brukes lenger.

Still krav – du er sluttkunden

Når IT-tjenestene flytter til skyen, øker fokuset på hvordan vi skal drive serverne.

– Vi får veldig stor klimagevinst av digitaliseringen i form av digitale møter og mindre transport, men det er bekymrende at to tredjedeler av internett drives med strøm fra kullkraftverk.

I dag prates det om at IT har like stor klimapåvirkning som flybransjen, men vi prater ikke om ”IT-skam”. Likevel er dette et område det er enkelt for kunden å stille spørsmål og krav til:

– Du er jo sluttkunden. Det er bare å spørre internettleverandøren og skyleverandøren om datahallene drives med fornybar energi. Mange selskaper, som Apple og Google, gjør dette allerede, og det kommer til å øke fremover.

Vi sørger for at dingsene dine gjenbrukes. Les om vår sirkulære IT-tjeneste Take Back her.

Til Take back

Det første du må gjøre er å bestemme hvor arbeidet med bærekraft begynner og slutter for din virksomhet. Deretter setter du tydelige mål, måler og følger dem opp

Håkan Nordin, Leder for bærekraft hos det svenske designfirmaet Bolon

23 juni 2020

Tagger