Holder selskapets IT-systemerer mål for fremtidens medarbeidere? Når digitaliseringen går raskt, blir CIO-en nøkkelen for å tiltrekke nye talenter.
Det er lett å argumentere for hvorfor en CIO kan være selskapets viktigste rekrutterer. I en verden av kunnskapsarbeidere, konkurrerer selskapene om talenter på en helt ny måte. Når vi dessuten lever i verdens største eksperiment for å jobbe eksternt, blir dette enda tydeligere. Den moderne, fleksible arbeidsplassen har vokst frem over mange år, men i 2020 forvandles alt i et lynraskt tempo.
Ei som forstår dette bedre enn mange andre, er Emelie Fågelstedt. Hun grunnla Svenske Nomader i 2017, som er Sverige største fellesskap for digitale nomader, frilansere og andre næringsdrivende som har hele verden som sitt kontor. De som på sett og vis er malen for den moderne og fleksible medarbeideren.
– Det er viktig at selskaper forstår at gig-økonomien eksisterer. Når de skal rekruttere konkurrerer de ikke bare med andre selskaper, men også frilanslivet. Når digitaliseringen går lynraskt og selskaper må øke takten for å overleve, da er det talentene der ute som holder i taktstokken, sier Emelie.
For å lokke talentene og kompetansen til selskapet, må du ha en IT-infrastruktur og en arbeidsmåte som er attraktiv. Det fungerer ikke lenger med et eget skrivebord ved vinduet – ei heller et bordtennisbord i lekerommet.
CIO-en har derfor et stort ansvar for at medarbeidere trives og kan utvikles, i og med at selskapets digitalisering – eller mangel på den – gjennomsyrer alt.
– Foruten de generelle faktorene som er viktige i en ansettelse, som å få jobbe i et team med godt samarbeid, kunne utvikles og ha en lydhør og motiverende leder – så er det ekstra viktig nå med fleksibilitet. Har du et inngrodd 8 til 16-tankesett, er det ofte et varseltegn for talenter. Det signaliserer at du ikke tror på teknologien, uansett om du har den eller ikke.
– En CIO legger grunnlaget for en agil arbeidsmåte, der nye medarbeidere ikke behøver å vente i flere år på å lansere noe, der man er åpen for nye ideer og prototyper, og tester og lærer. Et sted der man kan være delaktig og komme med ideer, uansett hvilken rolle man har. Et digitalt modent selskap har mulighet til å tilby dette.
Så hva skal man gjøre om man sitter fast i gammel IT-infrastruktur? Ifølge Emelie kan det være utfordrende å bygge noe nytt når infrastrukturen er foreldet, men hennes erfaring tilsier at det finnes en forståelse for dette når man kommer inn som ny medarbeider - så lenge selskapet har en plan for hvordan de skal modernisere IT-systemene.
– Ta for eksempel data. Det kan være vanskelig å ta ut data fra gamle systemer og som ny skal du kanskje utvikle forretningene ved hjelp av data. Da må det finnes en plan som har løsninger som gjør at man kan jobbe rundt problemet, inntil en ny infrastruktur er på plass.
Mange selskaper kommer ikke til å overleve uten digitalisering – og til dette kreves det riktig kompetanse. Med rett kompetanse er selskapet rustet for fremtiden og der har dagens CIO en viktig rolle.
Få inn nye talenter med fleksibel ITDigitaliseringen venter ikke lenger på deg
Slik unngår du å miste det digitale initiativet
Tekst: Robert Långström
14 september 2020
Det finnes 47 andre artikler som kanskje vil interessere deg
Digitaliseringens høye tempo innebærer at du som IT-sjef aldri blir helt ferdig med jobben din. Jo tidligere du omfavner den sannheten, jo raskere kommer du til å lære deg å elske den.
Du må ha en god infrastruktur for å kunne jobbe strategisk og å kontinuerlig utvikle virksomheten. Slik får du den på plass og unngår å sitte fast i teknologien.
Hva skal du digitalisere og hvorfor? Og hvordan skal du få med deg hele bedriften? I vårt whitepaper deler ti nordiske CIO-er sine erfaringer innen fire viktige digitaliseringsområder.
Som IT-sjef har du kanskje bedriftens viktigste og mest spennende oppdrag – nemlig å gjøre den interessant. For kundene, medarbeiderne og samfunnet. Men du skal ikke begynne med en dataplattform, du skal begynne med et anker. Det er da resten faller på plass.
Hva gjør du når krisen banker på døren? Når man er midt i en krisehåndtering, er man også forbi det viktige første skrittet – planleggingen.
En av lærdommene fra finanskrisen i 2008 er at god virksomhetsstyring gjør krisehåndteringen enklere. Hvis du ikke har en nøye utarbeidet plan, ta utgangspunkt i tidligere samlede erfaringer og tenk på følgende.