Fem verktøy for videokonferanser

Det finnes et hav av videokonferanseverktøy. Vi har sett på fem av de mest populære og gått gjennom de viktigste funksjonene.

Microsoft Teams logo

Microsoft Teams – Mye mer enn video

Microsofts videoløsning kalles Teams og er mer enn bare en tjeneste for digitale møter - det er en plattform for samarbeid både i store og små grupper. Du kan chatte, men også sette opp grupper der du kan samle dokumenter og synkronisere alt med OneDrive med mer.

Teams er integrert i Microsoft 365, og du kan bestille og planlegge videomøter via kalenderen. Eksterne gjester kan bli med via nettleseren sin og trenger ikke å laste ned appen.

Videokonferanseverktøyet inneholder alle funksjonene du kan forvente av en etablert leverandør som skjermdeling, innspilling, billedtekst i sanntid (på engelsk), varierte bakgrunner eller uskarp bakgrunn og chat. Administratorer kan også arrangere webinarer eller forelesninger med opptil 10 000 deltakere.

Fordeler:

Teams er en omfattende samarbeidsplattform der du kan bruke videokonferanser sammen med andre verktøy, for eksempel fildeling og chat. Video blir en naturlig del av "rommet" du oppretter i verktøyet for de forskjellige teamene dine.

Ulemper:

Du kan maksimalt se ni deltakere på skjermen samtidig, resten vises som små bilder nederst på skjermen. Teams grensesnitt med alle sine muligheter, kan virke overveldende til å begynne med, spesielt for administratorer som må lære seg verktøyet og tilpasse det til oppgavene før de tar det i bruk.

Zoom logo

Zoom – Bra til store møter

Zoom tillater opptil 300 møtedeltakere og mange kan sees på et bilde samtidig. Løsningen har innspillings- og chatfunksjon samt funksjoner som digital håndsopprekning og mulighet for å vise varierte bakgrunner. Som Teams har også Zoom en funksjon for webinarer der 100 kan delta og samhandle og opptil 10.000 kan se på. Zooms gratis basisfunksjon tillater imidlertid bare møter opp til 40 minutter (hvis du er tre eller flere deltakere).

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i Sverige – tilsvarer Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap / Datatilsynet i Norge - har tidligere advart om at det er sikkerhetsmangler i verktøyet, og blant annet sies det at krypteringen er mangelfull. Selskapet bak Zoom sier at de satser alt på å utbedre disse manglene.

Fordeler:

Zoom er enkel å bruke (også via nettleseren) med et godt grensesnitt, spesielt når det er mange deltakere. En autogenerert kode lar deg raskt sette opp møtet, invitere og delta. Men dette har også vært en av årsakene til sikkerhetsfeilene (se nedenfor).

Ulemper:

Zoom har hatt sikkerhetsproblemer. I såkalte "Zoom-bombinger" har utenforstående kommet inn i møter og chatterom. Det har også vært sikkerhetshull som har gjort brukernes datamaskiner utsatt for inntrenging og brukerdata skal ha blitt sendt til Facebook til markedsføringsformål, selv om brukeren ikke har en Facebook-konto.

Slack logo

Slack – Helt nedstrippet

Slack er i utgangspunktet en utvidet chat-app for samarbeid, men hvis du vil ringe en kollega, kan du åpne en kanal eller en chat-tråd og klikke på telefonikonet. Slack starter da samtalen i et nytt vindu og legger til et varsel i chatten. I betalingsversjonen kan du ha opptil 15 personer i et videomøte, men bare via desktop og ikke mobil. Du kan dele skjermen, men det er ingen dedikert tavlefunksjon.

Videoverktøyet er begrenset, men samtidig kan Slack integreres med en rekke andre apper som Google Kalender, Zendesk og Salesforce.

Fordeler:

I tillegg til appene ovenfor, kan du koble Slack til Microsoft Teams og videokonferanseverktøyene. Du kan se hvem som er i møtet før du blir med, og kan også bli med via påminnelser i Outlook eller Google Kalender. Selve videokonferansen vil imidlertid åpnes og foregå i Teams enn så lenge.

Ulemper:

Slacks videoverktøy fungerer best når dere er bare to deltakere i møtet. Så snart det er flere enn det, synker kvaliteten.

meet logo

Google Meet – Sømløst fra Google

Googles videokonferanseverktøy Meet er tett koblet til andre Google-apper som Gmail, Dokumenter og Kalender. Dette gjør at Meet har et potensial som er mye større enn bare videosamtaler.

Avhengig av hvilken lisens du har kjøpt, kan du ha en videokonferanse med opptil 250 personer. I en utvidet visning kan du se opptil 16 personer om gangen. Verktøyet har alle funksjonene du kan forvente av en tungvekter som Google med skjermdeling, live avstemminger, teksting i sanntid, chat, opptak, fildeling og tavle. Og i tillegg får du noen ekstra finesser (se fordelene nedenfor). Har du behov for å kommunisere med eksterne kontakter, kan du integrere Meet med utvalgte eksterne plattformer via Googles Pexip Infinity-plattform.

Hangouts er gratisversjonen av Meet. Her kan du ha videosamtaler med maksimalt ti deltakere og 150 i chat. Hangouts er tilgjengelig i Google+ og Gmail. På PC kan du også bruke Hangouts-apper som Draw eller Effects.

Fordeler:

Meet har funksjoner som gjør at du kan skjermdele bare en valgt fane i Chrome (i stedet for å dele hele skjermen), og for å filtrere bort forstyrrende bakgrunnsstøy. Det gir økt kvalitet på bildet når du deler skjerm.

Ulemper:

Verktøyet kan være litt i overkant for de som "bare vil ha en videokonferanse".

GoToMeeting logo

GoToMeeting – Mobil støtfanger klistremerke

Selskapet LogMedIns frittstående konferansetjeneste. Den koster å bruke, men til gjengjeld er den veldig mobilvennlig. Appen får svært gode tilbakemeldinger fra brukerne, i motsetning til mange av konkurrentenes apper. Deltakerne kan koble seg via nettleseren eller en vanlig telefonsamtale.

Det er flere forskjellige prisnivåer, der versjonen for større selskaper kan ha opptil 250 møtedeltakere (som ikke trenger å ha en GoToMeeting-konto) og inkluderer funksjoner som ubegrenset opptak i skyen, automatisk transkripsjon, tavle- og notatverktøy, chat og deling av mus og tastatur. Det er også funksjoner for å maksimere samtale- og videokvalitet.

Fordeler:

Bedriftsversjonen har integrasjon med Office 365, Google Calendar, Slack, Zapier og Salesforce.

Ulemper:

Stiller krav til stabil tilkobling og oppdaterte klienter. Hvis forbindelsen er brutt, kan det hende du må starte møtet på nytt.

Les også:

TIPS: Skikk og bruk for videomøtet
5 smarte ting for å jobbe hjemme og ute

11 juni 2020

Den mobile arbeideren

Jobben er ikke lengre et sted du går til, det er noe du gjør. Og når mange kan utføre jobben sin hvor som helst og når som helst, øker kravene til utstyret. Blant annet headsettet.

Stadig flere forelsker seg i Ultra Wide

Med en Ultra Wide-skjerm får du funksjonaliteten av to skjermer i en. Muligheten til å kunne variere fra en stor arbeidsflate til flere forskjellige vinduer, helt uten en kant, gjør den optimal for mange slags arbeidsoppgaver.

Gjør deg klar for møter på distanse

Uklare bilder og bakgrunnsstøy kan ødelegge selv de beste møtene. Heldigvis finnes det godt og prisvennlig utstyr som på en enkel måte forvandler skrivebordet ditt hjemme, eller favorittkafeen din for den del, til en effektiv, digital arbeidsplass.

Maksimal kreativitet på møtet

Vink farvel til tørre whiteboard-penner og bilder av møtenotater på mobilen. Fredrik Degerblom, produktspesialist innen profesjonelle skjermer hos Samsung, forteller hvordan et digitalt whiteboard kan gi alle jobbmøtene dine et løft.

Unngå fallgruvene for digitale møter

Når flere jobber hjemmefra kan selskapet ditt få mer effektive møter på kjøpet, men digitale møter krever også mer planlegging.

Ekspertenes beste tips til IT-team som jobber hjemmefra

Slik jobber et IT-teamet best fra hjemmekontoret. Ekspertene på The Remote Leader Project gir sine fire beste tips.