Fire enkle trinn for å begynne med AI allerede i dag

AI kan virke abstrakt og vanskelig å få tak på – men steget fra buzzword til konkret nytteverdi i din bedrift trenger ikke være langt. Slik starter du ditt første AI-prosjekt.

1. Bli kjent med hva AI er, dets muligheter og begrensninger

For det første: Hva er AI? Glem alle popkulturelle referanser til bevisste roboter og ondskapsfulle datasystemer. Dagens AI jobber i bakgrunnen. Det gjør eksisterende systemer smartere og gir nye mulighetene til dataene du allerede samler inn. Datasyn, språkforståelse, nevrale nettverk og maskinlæring er bare noe av det som til sammen kan brukes for å skape verdi.

Optimalisering av logistikk, analyse av kundeatferd, skreddersydd markedsføring, trendspaning og kundeservice er eksempler på hvordan AI kan brukes.

For å få en grunnleggende forståelse av hvordan man praktisk benytter seg av AI, bør du gjøre deg kjent med de verktøyene som finnes der ute. Microsoft Cognitive Toolkit og Google TensorFlow er to eksempler som kan være nyttige å starte med. Begge kan inkluderes som biblioteker i et eksisterende program, eller de kan kjøres frittstående.

2. Vit hva du vil få ut av AI

Neste trinn er å finne ut hvilket problem du vil bruke AI for å løse. Det første prosjektet bør ikke være noe som er kritisk for bedriften, men gjerne noe der du fort ser nytteverdi. Det bør også være et område der det finnes mye data, slik at du har noe å analysere. Søk opp hvordan de største aktørene i din bransje jobber med AI for å hente inspirasjon.

Du kan også prøve å implementere en AI-løsning som allerede finnes, for eksempel en chatbot på kundeservice. Bare husk å være tydelig på at kunden chatter med en robot, og at det er et prosjekt i testfase, slik at kunden ikke har urealistiske forventninger til funksjonaliteten.

3. Sett i gang AI-prosjektet

Har du fått grep om konseptet og verktøyet, og funnet et passende område å bruke AI? Da er det på tide å komme i gang. Hvis bedriften du jobber i bare vil ha et proof of concept, holder det kanskje at en programmerer bruker noen timer på å sette sammen et prosjekt basert på verktøyene som allerede finnes. Hvis dere derimot vil satse større, kan det være lurt å få inn hjelp utenfra for å være sikker på at dere er på rett vei fra starten. Sett sammen en prosjektgruppe, og sørg for at dere har nok tid til noen workshops med en ekstern ekspert.

4. Sørg for å ha gode forutsetninger

Det er noen ting som det er lurt å tenke på for å øke sjansene for at det første AI-prosjektet ditt lykkes. AI-prosjekter, både små og store, håndterer store mengder data og krever derfor mye prosessorkraft. Ta høyde for det før du setter i gang ved å øke bedriftens skylagrings- eller serverkapasitet. Det er også viktig å tydelig avgrense hvilket problem AI skal være med på å løse, ellers kan det være vanskelig å tolke resultatene av prosjektet. Det gjør det også lettere å finne ut om AI-applikasjonen mates med riktig og store nok mengder data for å kunne svare på spørsmålene dine.

Les også: Tre vanvittige forskningsprosjekter som utvider perspektivene våre

27 november 2019

Mangfold – en global suksessfaktor

Mangfold og inkludering på arbeidsplassen handler ikke bare om trivsel. Det handler også om lønnsomhet, og det er mye å tjene på å skape bredde i rekrutteringen.

Digital nybegynner eller vinner?

Ved hjelp av tre spørsmål kan du se hvor virksomheten din befinner seg på skalaen, og samtidig få en følelse av veien videre.

Bli en digital vinner

Hvordan bytter man til Industri 4.0 på ordentlig? Eksperten identifiserer de digitale vinnerne, og gir råd om hvordan nordiske selskaper kan skjerpe virksomhet sin for å nå toppnivået.

Nyheter, trender og gøy å vite

Produkter, forretningsmodeller, teknologi og innovasjon. Her samler vi de siste nyhetene fra IT-verdenen.

Dra nytte av AI allerede i dag

Med moderne AI-teknologi kan både store og små bedrifter utnytte sine ressurser smartere, utvide kundetilbudet og få et forsprang på konkurrentene. Og det beste er at teknologien er tilgjengelig allerede i dag.

Skap balanse i ditt digitale liv

Digitaliseringen får ofte skylden for det økende stresset i samfunnet. Men er det virkelig teknologien i seg selv som skaper stress? Og hvordan kan man oppnå bedre digital balanse i livet?