Sandra Klackenborn er ny bærekraftssjef i Dustin. Hun har tidligere jobbet med bærekraft hos Ferronordic og Telia.
Hva gleder du deg mest til å gjøre i den nye jobben din?
– Jeg gleder meg mest til å være med på reisen for å nå vårt ambisiøse mål i 2030– karbonnøytralitet. Som vil si at Dustin ikke skaper karbondioksidutslipp i verdikjeden vår og blir helt sirkulære.
– Jeg ser og frem til å jobbe mer proaktivt med menneskerettigheter og sosial rettferdighet i leverandørkjeden vår. Skal vi klare å leve i balanse med jorden og ressursene som finnes her, må vi også oppnå større sosial likhet i verden. Vi må jobbe for gode arbeidsforhold i produksjonen av elektronikk.
– Og så ser jeg frem til å tydeliggjøre for kundene våre hvilke produkter som, fra et bærekraftsperspektiv, har den beste ytelsen.
Kan du resirkulere datamaskinen din?
Hvilke bærekraftstrender vil være viktige fremover?
– Jeg tror det blir enda mer fokus på områder som allerede er aktuelle i dag, men med andre perspektiver. Som energispørsmålet. Det har alltid vært spørsmål om bærekraft på grunn av karbondioksidutslipp fra fossile energikilder, men i dag handler det også om menneskerettigheter.
– Et annet stort område som vokser er hvordan vi skal bli sirkulære. For en bedrift som Dustin handler det om produktene vi tilbyr våre kunder, hvor stor andel av resirkulert materiale produktene er laget av, om de kan repareres, hvordan de kan gjenvinnes eller om behovet kan løses ved hjelp av en tjeneste i stedet.
Dustin jobber for å sikre at produsentene vi jobber med oppfyller våre bærekraftsmål.
25 millioner mobiltelefoner ligger i skuffer
Hvordan hjelper Dustin bedrifter og forbrukere med å bli mer bærekraftige?
– Vi jobber hele tiden med å gjøre vår egen virksomhet mer bærekraftig. Størst påvirkning finner vi i leverandørkjeden, i produksjonen av maskinvare som en forbruker eller en bedrift kjøper. Dustin jobber for å sikre at produsentene vi jobber med oppfyller våre bærekraftsmål.
– En annen måte vi hjelper kundene våre med å bli mer bærekraftige er ved å tilby Takebacki alle våre markeder. Dustin samler IT-produktene som kundene våre har brukt, reparerer dem og deretter gi dem nytt liv. Det som ikke kan gjenbrukes gjenvinnes på en ansvarlig måte. Takeback som en del av en IT-investering gjør at levetiden til produktene kan forlenges og dermed unngår man karbondioksidutslipp eller utvinning av nye mineraler for å produsere nye produkter.
– Det er så mye elektronikk som ikke brukes og bare blir liggende, som kan repareres og brukes av noen andre. For eksempel anslås det at 25 millioner mobiltelefoner ligger i skuffer rundt omkring i Sverige.
Text: Jonas Rehnberg
Foto: Cornelia Jönsson