Liten knapp styrer app

Verdens smarteste knapp. Slik beskriver Pranav Kosuri Flic-knappen som bedriften hans, Shortcut Labs, har utviklet. Flic prater med smarttelefonen din og annen teknologi i hjemmet via en app.

Joacim Westlund, som er grunnlegger og deleier av Shortcut Labs, mekket for moro skyld på en app som skulle hjelpe ham med å få kontroll på snusbruken. Han ville at den skulle være så enkelt utformet som mulig, helst bare en eneste knapp. Han diskuterte ideen med kolleger, og så tok konseptet form.

– I dag finnes det massevis av smarte funksjoner og apper på mobilen, men måten vi kommuniserer med disse funksjonene på, er ikke tilpasset dagliglivet. Vi ville lage noe som er enkelt og gjør funksjonene mer tilgjengelige, forteller Pranav Kosuri, en av grunnleggerne av Shortcut Labs.

Løsningen ble en silikonknapp som man enten har i hjemmet eller tar med seg i vesken. Den er koblet til en app som kan lastes ned.

– I appen stiller du inn funksjonene du vil at knappen skal ha. Deretter bestemmer du med ett eller to korte klikk eller et lengre trykk hva du vil at den skal gjøre. Det kan være alt fra å regulere lyset hjemme til å ta bilder med mobilkameraet og sende en tekstmelding med GPS-posisjonen din i tilfelle du havner i en nødssituasjon, sier Pranav Kosuri.

Ideen om å styre viktige mobilfunksjoner med én enkelt knapp ble raskt en suksess. Lanseringen av Flic har vært en av de mest vellykkede crowdfunding-kampanjene i Europa. Målet var å få inn forhåndsbestillinger for 80 000 dollar, slik at Shortcut Labs kunne sette knappen i produksjon. De nådde målet på 30 timer.

– Allerede den første måneden fikk vi inn forhåndsbestillinger for godt og vel 950 000 dollar. Mange kjøper flere stykker og anbefaler knappen til venner. Per i dag har vi sendt ut over 100 000 enheter, sier Pranav Kosuri.

Tekst: Petra Malm

Shortcut Labs

  • Etablert: 2013
  • Antall ansatte: Økte 6 til 26 ansatte i 2015.
  • Omsetning 2015: I overkant av 15 millioner SEK.
  • Flic var en av fem finalister i Stora Designpriset 2016. Flic ble kåret til «Best IoT Startup» 2016 under Nordic Startup Awards. Flic er også med på Wired Magazines prestisjefulle liste «100 Hottest European Startups».

27 september 2016

Noen kule nyheter fra 2018 du kan ha gått glipp av

Teknologiverdenen beveger seg raskt, og mange interessante nyheter skjer hver dag. Det gjør det vanskelig å henge med hele tiden, så her er noen nyheter du kanskje har gått glipp av.

10 interessante fakta om e-post

De fleste av oss bruker teknologien hver eneste dag, og tar den for gitt. Men hva vet du egentlig om et av våre vanligste arbeidsverktøy? Her er 10 interessante fakta om e-post.

Teknologien bak: Slik fungerer videostrømming

Å kunne strømme høyoppløselig video til telefonen, TV-en eller datamaskinen er i dag selvsagt. Men hvordan fungerer det egentlig?

Teknologitrender – Oktober

Ønsker du å ha oversikt over hva som skjer i teknologiverdenen til tross av at du ikke har tid til å lese alle nyhetene hver dag? I så fall har du funnet riktig sted.

5 trender: Intelligente agenter og boter

Smarte agenter og boter har blitt en del av vårt digitale liv. De kan være alt fra personlige assistenter i telefoner til supersmarte systemer som kjøper og selger aksjer. Patrik Löwendahl, teknologi- og innovasjonssjef i Avanade, lister her opp de fem hotteste trendene.

Bærekraft og lønnsomhet går hånd i hånd.

For Stephanie Forsblom, Dustins nye bærekraftsjef, rommer begrepet bærekraft mer enn miljøspørsmål. Menneskerettigheter, forretningsetikk og mangfold er andre aspekter hun gjerne trekker frem. Men også forretningsfordelene – bærekraft må alltid kunne knyttes til lønnsomhet.