Inspirasjon

Sånn får du god lyd i møtet

Lyd er det viktigste å tenke på når du skal ha et møte, enten digitalt eller fysisk. Denne guiden hjelper deg med å optimalisere lyden under konferanser og møter.

At bildet hakker under videosamtalen er én ting, men hvis du ikke hører hva de andre sier, kan du like gjerne legge på. Lydproblemer er ikke bare irriterende, de kan være direkte skadelige. Dette fordi deltakerne må jobbe mer for å høre hva som blir sagt, noe som øker spennings- og stressnivået.

Tre faktorer som påvirker lydkvaliteten

Den viktigste årsaken som gir god lyd er klarhet. Jo klarere lyden er, jo lettere blir det å oppfatte det som blir sagt. Det er hovedsakelig tre faktorer som påvirker lydkvaliteten:

1. Lyd inn

Lyden fra høyttaleren skal fanges opp på best mulig måte. Valg av mikrofon, avstanden mellom mikrofon og høyttaler, samt forstyrrende bakgrunnsstøy er noen av de viktigste faktorene. Mikrofonen på datamaskinen er vanligvis laget for å ta opp all omgivelseslyd, noe som kan gi uønsket bakgrunnsstøy.

2. Lyd ut

Høyttalerne skal være dimensjonert for rommet du sitter i. De skal styres og være innstilt på en måte som gjør at alle tydelig hører hva som blir sagt. Til de fleste større rom trengs det flere høyttalere, gjerne en i hvert hjørne eller smart plasserte såkalte "lydplanker" (soundbars).

Mangler rommet gode høyttalere, eller hvis det er veldig plagsom bakgrunnsstøy, er det lettest å ta på seg et par hodetelefoner. Med et headset med innebygget mikrofon kommer mikrofonen også nærmere munnen, noe som øker lydkvaliteten.

3. Nettverk og wifi

Videokonferanser krever god tilkobling. Dårlig båndbredde, for stor nettverkstrafikk eller andre trådløse nettverksforstyrrelser kan raskt påvirke lydkvaliteten.

Det kommer til uttrykk i for eksempel forsinkelser, dårligere lydkvalitet, lyd som blir borte eller forvrengte lyder.

Hvis du er hjemme, kan du be resten av familien om å sette alle 4k-strømmer og onlinespill på pause til møtet er over. Hvis du sitter på en kafé, en flyplass eller andre steder der det er offentlig wifi: Ikke bruk det. Bruk telefonens tilkobling i stedet, for å slippe å konkurrere om båndbredde.

Sånn får du god lyd

Se mikrofonen

Ha alltid fri sikt til mikrofonen som fanger opp det du sier. Snakker du inn i datamaskinens mikrofon er det enkelt å ordne, men er det eksterne mikrofoner på bordet, ikke sett datamaskinen eller annet i veien som kan ødelegge lyden. Ikke plasser datamaskinen så nær en mikrofon at viftestøyen forstyrrer samtalen.

Minimer bakgrunnsstøy

Dette er forhåpentligvis en selvfølge for de fleste, men for ikke å forurense møtet med forstyrrende bilstøy bør alle deltakere velge et sted med minimalt med bakgrunnsstøy. Hvis du må være i et støyende miljø, kan du minimere de irriterende lydene ved å dempe mikrofonen når du ikke snakker.

office meeting

Lik lyd

Sørg for at alle sitter like nærme mikrofonene. Dersom personene i rommet sitter i ulik avstand fra mikrofonen/mikrofonene, vil de som er nærmest bli hørt best, noe som gjør det lettere for deres forslag, innsikt og meninger å komme gjennom. Dersom det ikke er mulig å fordele dette jevnt, kan de som er langt unna en mikrofon ringe inn til møtet fra datamaskinen eller telefonen og bruke headset eller den innebygde mikrofonen i stedet.

Behandle rommet (godt)

En stor del av god lydkvalitet handler om ekko. I et kjølerom uten akustisk behandling spretter lyden rundt og skaper forstyrrende etterklang. Gardiner, tepper, tekstiler, myke møbler og dedikert akustisk utstyr «fanger» opp lyden og hindrer den i å sprette videre. Du vil heller ikke sitte i et «dødt» rom helt uten etterklang. Det oppfattes av mange som unaturlig, og til og med klaustrofobisk.

Bli kjent med teknologien

Moderne hardware og software har mange smarte funksjoner. De kan kompensere for alt fra rom med mye ekko og bakgrunnsstøy, til at du sitter for langt unna eller for nærme mikrofoner og høyttalere.

Men for å få maksimal lydkvalitet ut av akkurat ditt utstyr, er det viktig at du vet hvilke hjelpemidler som finnes.

Lydprodukter for ditt konferanserom

Tekst: Johan Wallén

Sist oppdatert: 14 september 2022

Tagger