Volvoforhandlere samlet driften i skyen

I dag har medarbeiderne den samme IT-opplevelsen uansett hvor de befinner seg.

Med virksomhet på 15 steder og høye krav til IT-funksjonalitet fra kunder og 700 ansatte valgte Volvo-forhandleren Tage Rejmes Bil å samle driften i skyen. Målet var høy sikkerhet, fleksibilitet og tilgjengelighet.

For ikke så lenge siden var en fysisk bilforretning stedet for et av de store innkjøpene de fleste av oss foretar. I dag kjøper vi bil fra sofaen hjemme. For Tage Rejmes har det vært en reise i flere etapper og i takt med teknologiutviklingen.

– Når kundene kommer inn, har de gjort alle valg på nettet og vet nøyaktig hva de skal ha. I gjennomsnitt gjør de bare ett besøk i den fysiske bilforretningen, som i stor grad er blitt til et utstillingslokale. Det er en stor forandring på få år, sier Simon Lundberg, IT-sjef i Tage Rejmes Bil AB.

Internett spiller en like stor rolle for bilsalget som for det enormt viktige mersalget som kalles ettermarked. Det skal være lett for kundene å bestille service og stille spørsmål via nettet.

‒ I løpet av ganske kort tid vil vi antakelig se samme utvikling i Sverige som i USA, der kundene kan bestille en ny bil og få den levert rett på døren. Selvkjørende biler som kjører til verkstedet og hjem igjen på egen hånd, er heller ikke så langt unna. Alt dette gjør nettet superviktig for oss og stiller store krav til IT-funksjonaliteten vi tilbyr kunder og medarbeidere.

Fra desentralisert til sentralisert IT-infrastruktur

Simon Lundberg har bakgrunn som sjefskonsulent i IT-bransjen, og han kom til Tage Rejmes Bil for omtrent fire år siden som konsulent og IT-arkitekt. Med virksomhet på 15 steder hadde konsernet den gang en helt desentralisert IT-infrastruktur.

– Vi tok en strategisk beslutning om å sentralisere alt, datamaskiner og servere for 700 brukere, i en privat sky via datasenteret vårt i Norrköping. Den viktigste grunnen til at vi valgte en privat sky, var at en slik løsning akkurat da tilbød best sikkerhet, noe som var et av de viktigste kravene våre.

Det tok to år å gjennomføre den omfattende endringen, og i 2015 var alt klart. Da var Tage Rejmes Bil også klar for neste steg.

– Utviklingen innen skytjenester går veldig fort, og da vi bestemte oss for å gå gradvis over til en offentlig sky, var sikkerheten blitt bedre. I en offentlig sky får vi også større fleksibilitet hvis vi for eksempel kjøper flere virksomheter, i tillegg til muligheten for å kjøpe støtte fra eksterne leverandører.

En tilgjengelig IT-funksjonalitet

Simon Lundberg er ikke bekymret for driftssikkerheten. Alle sikkerhetsrutiner er testet og har overgått forventningene.

Til å begynne med handlet reisen mot skyen om å gi brukerne en så tilgjengelig IT-funksjonalitet som mulig. De 700 medarbeiderne er også mer enn fornøyd med resultatet, sier Simon Lundberg.

– Medarbeiderne våre jobber på flere ulike steder, og selgerne er ofte ute hos bedriftskunder. I dag har de den samme IT-opplevelsen uansett hvor de befinner seg, og uansett om de arbeider med PC, Mac, nettbrett eller smarttelefon.

Skyløsning i stedet for å binde kapital i egne servere

Tage Rejmes Bil har lenge samarbeidet med Dustin.

– Vi har kunnskapene som skal til for å utvikle egne løsninger, men setter stor pris på Dustin som leverandør av maskinvare og Microsoft­lisenser for Office 365 og Azure.

Fredrik Johannesson, Field Account Manager i Dustin Software, mener at konsernets løsning bør inspirere andre.

– Tage Rejmes Bil gjør det rette ved å velge en skyløsning i stedet for å binde kapital i egne servere. Ved å velge en lisensløsning har de tilgang til en klient som de abonnerer på, og som tydelig viser kostnadene for den enkelte bruker. Dette forenkler internfaktureringen og annen administrasjon, forteller han.

Nå pågår forberedelsene til det neste store steget i Rejmes skyreise.

– Planen er å standardisere så mye at vi ved behov kan bytte skyleverandør problemfritt. Med Citrix i bunn har vi infrastrukturen for en slik løsning. Akkurat nå tester vi Microsoft Azure, og det gjenstår å se om det er brikken vi mangler, avslutter Simon Lundberg.

Vil du vite mer? Gå inn på dustin.no/tjenester.

Simons beste tips for en vellykket skyreise

  1. Ha en tydelig strategi, hold fast på den og la ikke teknologiinteressen ta overhånd.
  2. Velg et standardsystem som gir fleksibilitet i fremtiden.
  3. Ha sikkerheten under kontroll før du bestiller.

Slik ble det mulig

Opgave

Volvo-forhandleren Tage Rejmes Bil AB ønsket å oppdatere IT-miljøet for å bli mer kostnadseffektiv og moderne, med bedre og mer fleksible arbeidsplasser.

Løsning

Alle datamaskiner og servere ble sentralisert i en privat sky med blant annet serverlisenser fra Microsoft og Office 365-lisenser. I strategien inngår også flytting av miljøet til en offentlig Azure-sky for ytterligere fleksibilitet.

Resultat

Medarbeiderne har nå tilgang til informasjon fra en hvilken som helst enhet, når som helst. Dette gir bedre effektivitet internt og større profesjonalitet overfor kundene. I tillegg har medarbeiderne nå tilgang til en god og moderne IT-plattform. Sentraliseringen har gitt bedre oversikt over alt som skjer, og feil kan løses raskere. Med den nye løsningen har Tage Rejmes Bil også kunnet effektivisere arbeidsprosessene.

Tekst: Anne Hammarskjöld
Foto: Satu Knape

3 oktober 2017

Har du virkelig backup i skyen?

Det er en vanlig forestilling at man tror vanlig backup og gjenoppretting automatisk er inkludert i skyen og at skytjenesteleverandører har kontroll over det. Men sånn er det ikke.

23 september 2019

Derfor bør du teste en hyperkonvergert infrastruktur

Med en hyperkonvergert infrastruktur reduseres behovet for spesialkompetanse i IT-avdelingen. Det gjør at tid og ressurser kan brukes til kjernevirksomheten – i stedet for å slukke branner.

8 august 2019

5 fordeler med en hyperkonvergert infrastruktur

Med en hyperkonvergert infrastruktur reduseres behovet for spesialkompetanse i IT-avdelingen. Det gjør at tid og ressurser kan brukes til kjernevirksomheten – i stedet for å slukke branner.

8 august 2019

Slik får du et sikrere IT-miljø med virtualisering

Virtualisering har lenge vært en selvfølge for servere, men nå virtualiseres mer og mer; fra nettverk og lagring til brannmurer og applikasjoner. Fordelene er økt funksjonalitet, sikkerhet og enklere håndtering.

7 august 2019

3 grunner til å jobbe med virtualisering 2019

Virtualisering av servere er hverdagslig for de fleste bedrifter, men i dag kan mer og mer virtualiseres. Teknologien kan gi økt funksjonalitet, bedre sikkerhet og enklere håndtering.

7 august 2019

Reduser kostnadene med rett lisenshåndtering

At abonnementstjenester i skyen er blitt vanligere gir mange fordeler, men dessverre løser det ikke alle utfordringene ved lisensiering for store bedrifter.

18 januar 2019
Få fortrinnsrett på Black Friday!