Slik fungerer teknologien: 10 interessante fakta om WiFfi

Hvordan får jeg bedre tilkobling? Hva gjør en Wi-Fi-jeger? Hvordan surfer vi i fremtiden? Her er ti interessante fakta om teknologien som de fleste av oss bruker daglig.

1. Wi-Fi for nybegynnere

Wi-Fi, eller IEEE 802.11, ble utviklet for å erstatte nettverkskabelen og er i dag den vanligste teknologien for trådløse nettverk. Den fungerer omtrent som en radio – en router tar imot signaler og sender de trådløst via frekvensen 2,4 GHz eller 5,0 GHz til data, telefon eller andre enheter. Signaler på 5,0 GHz forstyrres mindre av hvitevarer og er samtidig raskere, men kan ikke sende signaler gjennom vegger.

2. Alohanet – forgjengeren

Allerede i 1971 var Hawaiis øyer koblet sammen gjennom et radiobasert kommunikasjonsnettverk. Dette ble, passende nok, kalt for Alohanet. I 1972 ble det omdøpt til Arpanet som er forgjengeren til dagens internett.

3. Vic Hayes – “wifiens far”

Hollenderen Vic Hayes var en av de største pådriverne da arbeidsgruppen med det fengende navnet IEEE 802.11 Working Group for Wireless LANs, ble dannet i 1990. I mars 2000 overtalte han europeiske autoriteter om behovet for å tillate trådløse nettverk på 2,4 og 5 GHz.

4. Bransjeorganisasjonen Wi-Fi Alliance

Da IEEE 802.11-standarden begynte å bli brukt av folk flest på begynnelsen av 2000-tallet, fikk mange problemer med at produkter fra ulike leverandører ikke fungerte sammen. Derfor ble Wi-Fi Alliance dannet, og det var også disse som skapte navnet Wi-Fi.

5. Hvorfor heter det Wi-Fi?

Det som i dag heter Wi-Fi Alliance, trengte nemlig et mer fengende navn på teknikken enn IEEE 802.11b Direct Sequence. Av ti ulike alternativ forespeilet av byrået Interbrand, gikk de altså for Wi-Fi, som var inspirert av Hi-Fi. Det er altså ikke en forkortelse av ”wireless fidelity”, som mange tror.

6. Dagens standard

Siden 2013 har IEEE 802.11a vært det vanligste, og denne standarden erstattet IEEE 802.11n. Forskjellen i hastighet mellom de to er stor – med en teoretisk topphastighet på 1 300 Mbit/s er 802.11ac nesten tre ganger så rask som sin forgjenger. Det finnes enda raskere standarder med endelsen ”ad”, men disse har fort kort rekkevidde til å erstatte IEEE 802.11ac.

7. En titt inn i fremtiden

For deg som bruker Wi-Fi, er det først og fremst en standard som er interessant for fremtiden, nemlig IEEE 802.11ax. Utover en hastighet på opp til 10 Gbit/s, kommer den heller ikke til å ta like mye batteri fra enheten din. Standarden skal komme for fullt i 2019, men allerede i år har noen begynt å selge routere som støtter 802.11ax.

8. Sikre din Wi-Fi med kryptering

Det er ytterst viktig at routeren din er beskyttet, hvis ikke kan hvem som helst se nettverkstrafikken din. Den sikreste krypteringen er WPA (Wi-Fi protected access 2). Denne koder om all trafikk ved hjelp av en nøkkel. Krypteringen bytter ut nøklene ved hvert kommunikasjonstilfelle og er veldig vanskelig å komme gjennom for uvedkommende. Likevel lyktes forskere å gjøre nettopp dette høsten 2017, så helt sikker kan man ikke være.

9. Wardriving

Merk deg ordet wardriving. Dette brukes blant annet av de som har interesse for å samle inn opplysninger om åpne trådløse nettverk. Det er til og med egne turneringer i wardriving, der det gjelder å finne flest åpne nettverk på kortest mulig tid!

10. Wi-Fi-tips for bedre forbindelse på kontoret

Har du flere routere i bygningen du sitter, for eksempel på kontoret, så kommer dataen og telefonen din automatisk til å prøve å koble seg til den du sist var koblet til. Det kan skape et problem hvis du beveger deg rundt i ulike deler i lokalet. Er tilkoblingen din svak så prøv å skru av og på Wi-Fi, da vil du nemlig automatisk kobles til den nærmeste routeren.

Les mer om Network as a Service »

19 mars 2018

Betal kun for kapasiteten du bruker

Ved å kjøpe nettverk som tjeneste, NaaS, får du et stabilt og sikkert nettverk til en fast kostnad. Slik fungerer det.

13 desember 2019

Trendrapport: Cloud

I den digitale verden er mer eller mindre alt tilkoblet skyen. Spørsmålet er ikke lengre om bedrifter skal overføre hele eller deler av sin IT til skyen, men i hvilken grad. Ta en titt på trendrapporten vår Cloud og lær deg mer.

26 november 2019

Ikke invester i eget nettverk

Nettverket er bedriftens nerve. Hvis det ikke fungerer, går det ofte ikke an å utføre jobben i det hele tatt. Derfor velger flere å kjøpe Nettverk som tjeneste.

18 november 2019

Våre vanligste nettverksfeil

Nettverk er bedriftens nervesystem. Hvis det ikke fungerer, rammes hele virksomheten. Ikke gjør disse vanlige feilene.

1 november 2019

Få et stabilt nettverk i form av en tjeneste

I dag er et fungerende nettverk en grunnleggende forutsetning for skolens drift. Det å kjøpe nettverket som en tjeneste er en smart og tidsbesparende måte å få en optimal plattform på.

4 oktober 2019

Sikkerhet eller brukervennlighet – Må man velge?

Noen ganger kan det virke som om det foregår en krig mellom IT-avdelinger og brukerne deres. Men må man velge side?

23 september 2019
Bli først med det siste