Bærekraft

Slik øker du kunnskapen om klimatilpasset IT i bedriften

IT påvirker miljøet, men vi har dårlig kunnskap om det i bedriftene våre. Det at vi kan bli mer sirkulære for bare noen tusenlapper ekstra per datamaskin. «Jeg tror på å jobbe med små steg, følge opp og engasjere alle», sier Eva Listi, CIO i Systembolaget.

– Det handler ikke bare om å ansette noen som har riktig tankesett, men det handler mye om å jobbe disse utfordringene inn i kulturen og skape en bredere bevegelse, sier Eva Listi, CIO i Systembolaget.

Cathrine Barth

Norden har det største materialforbruket per innbygger når det gjelder elektronikk og IT.

Cathrine Barth, strategirådgiver innen sirkulær økonomi.

I dagens samfunn er det en selvfølge for en bedrift å prøve å jobbe bærekraftig. Stadig flere ansetter eksperter på denne typen problemstillinger, men IT henger etter. Dette er ikke så rart – de fleste fokuserer på bærekraft som er knyttet til virksomhetens drift.

Men faktum er at IT også er et viktig område hvor ikke minst produksjon av maskinvare, som datamaskiner og mobiltelefoner, har stor miljøpåvirkning. Du kan ikke være mer bærekraftig hvis maskinene du bruker ikke bidrar til det.

Det er imidlertid nødvendig å bryte gamle tradisjoner for å få inn en sirkulær IT-tenkning.

Vi bytter ofte ut maskinvare etter tre år, da kan alle få en ny mobil og en ny datamaskin uten å se på behovet. Det er og utrolig dyrt å reparere maskiner. Alt i alt betyr dette at Norden har det største materialforbruket per innbygger når det gjelder elektronikk og IT, sier Cathrine Barth, som jobber som strategirådgiver for norske organisasjoner innen sirkulær økonomi og er en av initiativtakerne bak Nordic Circular Hotspot.

Cathrine Barth

Norden har det største materialforbruket per innbygger når det gjelder elektronikk og IT.

Cathrine Barth, strategirådgiver innen sirkulær økonomi.
Sofia Nygård

Det handler egentlig om å kunne gjøre bærekraftsarbeidet enkelt.

Sofia Nygård, IT-sjef på Chalmers tekniska högskola.
Sofia Nygård

Det handler egentlig om å kunne gjøre bærekraftsarbeidet enkelt.

Sofia Nygård, IT-sjef på Chalmers tekniska högskola.

Bedre datamaskiner gir oss mer

Ved Chalmers tekniska högskola i Gøteborg har de i et par år jobbet med et sirkulært tankesett når det kommer til IT-utstyr.

– Det handler egentlig om å kunne gjøre bærekraftsarbeidet enkelt. Det aller beste er jo det man ikke kjøper, og når man kjøper noe er det viktig å passe på at man bruker det så lenge som mulig, sier IT-sjef Sofia Nygård.

Dette har blant annet ført til at Chalmers har standardisert dataparken deres. Alt som kjøpes har ganske høye spesifikasjoner. Det betyr at utstyret kan brukes lenger og at Chalmers får mer betalt når de til slutt selger det videre til gjenbruk.

- Hvis man ser på helheten, vil jeg bli overrasket om man ikke får igjen den ekstra tusenlappen, Sofia Nygård, IT-sjef på Chalmers tekniska högskola.

Arbeidet startet i IT-avdelingen og spredte seg

Sofia Nygård forteller at de har testet seg frem. Arbeidet startet i IT-avdelingen og spredte seg deretter til hele universitetet.

– Selv brukte vi ikke så mye tid på å hente inn kunnskap. Jeg tror det handler mer om å tørre å stille spørsmål enn å hente inn eksperter, sier hun.

På Chalmers har de ikke møtt særlig motstand – snarere tvert imot.

– Hvis du jobber i et selskap hvor du faktisk skal tjene penger, kan det være vanskeligere å argumentere for en dyrere datamaskin med bedre ytelse. Men det du kan si er at det vil vare lenger, det genererer færre problemer og brukerne våre er mer fornøyde og jobber bedre. Hvis man ser på helheten, vil jeg bli overrasket om man ikke får igjen den ekstra tusenlappen.

Eva Listi

Jeg velger det klimasmarte.

Eva Listi, CIO på Systembolaget.

"Ikke velg den billigste løsningen"

Systembolaget jobber også aktivt med bærekraft og sirkularitet innen IT. Da de nylig byttet kassesystem, sørget de for eksempel for at programvaren hindret at kvitteringer ble skrevet ut automatisk.

– I løpet av det første året sparte vi 20 millioner meter papir, 4,5 tonn! Vi har også sørget for at vi har kunnet gjenbruke de gamle kasseapparatene, sier det svenske statlige selskapets CIO Eva Listi.

Hun mener klimasmart kompetanse skapes ved å bygge en kultur i bedriften.

– Jeg tror på samarbeid, jobbe med små steg, måle, følge opp og engasjere alle i dette. Da får vi en bevegelse der vi tenker i disse baner hele tiden og ikke bare velger den billigste løsningen på kort sikt. Omtrent som når jeg skal velge mat i butikken, velger jeg det klimasmarte, selv om det koster litt mer.

Eva Listi

Jeg velger det klimasmarte.

Eva Listi, CIO på Systembolaget.

Gjenbruk IT med tjenesten Takeback

Med vår returtjeneste Takeback kan du gi utstyr som du ikke lenger bruker, en ny sjanse ved å la oss gjenbruke maskinvaren og selge den videre. I tillegg til å forlenge produktenes levetid og bidra til en mer sirkulær økonomi mottar du en godtgjørelse for produkter som du ikke lenger har nytte av.

Les mer om tjenesten arrow-right