Bærekraft

Slik sørger Dustin og Apple for at produktene kan gjenbrukes og gjenvinnes

Dustin og Apple er en perfekt bærekraft-match! Hver gang du kjøper et Apple-produkt hos oss, kan du være helt sikker på at vi begge gjør det vi kan for at de er bærekraftige og at de skal leve så lenge som mulig – også etter du er ferdig med å bruke dem.

Allerede i 2019 fikk Apple FNs Climate Action Award “Mission Possible” for å være drevet på 100 prosent fornybar energi på tvers av kontorer, butikker og datasentre. Men tech-giganten gir seg ikke der, de har allerede satt seg et nytt, ambisiøst bærekraftsmål:

Innen 2030 skal hvert eneste produkt de lager være karbonnøytralt. De skal se på hele prosessen: fra designfasen til produksjon, frakt, bruk og gjenvinning.

En viktig del av denne store bærekraftsatsingen kalles «Smarter chemistry». Med innovasjon og strenge kontrollrutiner skal de bruke tryggere materialer og på denne måten sørge for at Apple-produkter er helt trygge. Apple skriver i sin bærekraftsrapport fra første halvår i 2021 at de «ved å fokusere på sikkerhet i produktdesignet vil tilstrebe å beskytte dem som designer, lager, bruker og resirkulerer produktene sine».

Og nettopp når det gjelder resirkulering og trygt gjenbruk, kommer Dustin inn i bildet.

Fra skuff til gjenbruk

Hvor mange gamle mobiltelefoner og ladere har du liggende i en skuff hjemme? Tidlige generasjoner iPader som samler støv? Hva om du enkelt kan sørge for at noen andre får bruk for akkurat disse produktene, samtidig som du får tilbake penger og bidrar til en mer bærekraftig verden?

Når Dustin jobber med bærekraft, ser vi som Apple alltid på produktenes livssyklus – fra innkjøp og bruk til gjenvinning. Vi vet at det er mange skuffer der ute som er fulle av gamle ting ingen bruker lenger. Derfor lanserte Dustin «Takeback» for noen år siden, en tjeneste som sørger for gjenbruk av gamle IT-dingser og som så langt har gitt nytt liv til 164 000 produkter. En forutsetning er at det er trygt å gjøre jobben.

Ved at bedrifter som Apple gjør et gigantisk kartleggingsarbeid over materialene som er brukt av underleverandører, og samtidig driver innovasjon for å gjøre produktene sine helt trygge for oss som skal sørge for at de kan gjenbrukes, blir det også mye lettere å tilby tjenester som Takeback. Slik kompletterer vi hverandres tilbud og bærekraftarbeid, slik at det blir tryggere for både folk og for planeten vi bor på.

Gjenbruk eller gjenvinning

Når et produkt leveres til Takeback, sletter vi all data og selger produktene videre til noen som trenger dem til sterkt redusert pris – for eksempel skoler som vil bytte ut enda eldre utstyr. Om det viser seg at produktene du leverer inn ikke kan gjenbrukes, gjenvinner vi materialene i stedet.

Slik bidrar vi sammen til en mer sirkulær økonomi og til å redusere klimapåvirkningen. Samtidig får du penger for produkter du ikke bruker lenger, eventuelt donere pengene til organisasjonen World Wildlife Foundation (WWF). Det er vinn-vinn!

Se mer: Se våre Apple-produkter her

Se våre Apple-produkter her

Til produktene

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger