Slik velger du riktig skjerm for oppgaven

Skjermen er avgjørende for hvor komfortable vi er foran datamaskinen. De siste årene har det kommet flere nyheter som gjør arbeidet foran skjermen morsommere og mer behagelig.

Det første du må tenke på når du skal kjøpe nye skjermer til deg selv eller bedriften, er hvordan skjermene skal brukes. Det er helt avgjørende for hvilken type skjerm du skal ha. Björn Rönnlund, nordisk produktsjef i Dustin, deler skjermer inn i tre forskjellige segmenter: all-round-skjermer, spill-skjermer og skjermer for grafisk design.

Grafikkskjermene kan kalibreres for å få nøyaktig fargegjengivelse, slik at det du ser på skjermen stemmer overens med det trykte resultatet. Det viktigste med spill-skjermer er at de har høy oppdateringsfrekvens, mens all-round-skjermene er skjermer som ikke faller inn under de andre kategoriene.

– Jeg vil benytte anledningen til å nevne installasjonsskjermene også; skjermer som er designet for konferanserom og offentlige miljøer. Folk er ofte gjerrige og kjøper en vanlig TV i stedet, men TV-er er ikke tilpasset for denne type bruk. Installasjonsskjermer tåler mye mer, de bygges mer stabilt, og de slår seg automatisk på når de mottar et signal, slik at du slipper å lete etter fjernkontrollen, sier Björn Rönnlund.

Mange skjermnyheter

Hvis du ikke har kjøpt en skjerm på en stund, vil du oppdage at det har skjedd mye på markedet de siste årene. Mens datamaskin- og mobiltelefonprodusentene for det meste forbedrer eksisterende teknologi, har skjermene fått flere nye funksjoner, standarder og utførelser å velge mellom.

– Nylig har vi fått USB-C, 4K-, 5K- og til og med 6K-oppløsning, buede skjermer og “ultra wide”-skjermer, for å nevne noen av nyhetene, sier Björn Rönnlund.

Spesielt USB-C er noe han fremhever hvis du ønsker en fremtidssikker skjerm, og som også er veldig praktisk i det daglige arbeidet:

– USB-C gjør det mye enklere enn før å koble datamaskinen til både skjerm og annet utstyr. Du trenger ikke dokkingstasjon og forskjellige kabler. Du bare kobler en USB-C -kabel mellom datamaskinen og skjermen, og så får du bilde, lyd, strøm og til og med dataoverføring hvis du har eksternt tilbehør som harddisker, tastaturer og mus koblet til skjermen, sier Björn Rönnlund.

Hvis du ikke ønsker å hoppe på USB-C -toget helt enda, og/eller ikke har en datamaskin med USB-C-inngang, har du en rekke andre tilkoblingsstandarder å vurdere.

Velg en skjerm med DisplayPort hvis du ønsker best bildekvalitet, maksimal oppdateringsfrekvens og generelt beste fremtidig sikkerhet. Nest best er HDMI, mens gamle standarder som DVI og VGA hører hjemme på museum.

En bred skjerm i stedet for to mindre

Det har lenge vært en trend å ha to skjermer ved siden av hverandre for å utvide skrivebordet og jobbe med flere åpne vinduer samtidig. Nå kalles dette segmentet "ultra wide", som er bredere enn klassiske 16:9-skjermer (widescreen).

– Fremfor å kjøpe to 24-tommers skjermer og ha to kanter mellom skjermene, synes jeg du bør velge en 34-tommers “ultra wide”-skjerm som gir det samme skjermarealet, men uten kantene, sier Björn Rönnlund.

Buede skjermer, eller "curved" som de heter på engelsk, slo aldri gjennom på TV-markedet, men i “ultra wide”-segmentet har buede skjermer en gitt fordel, mener Björn Rönnlund:

– Fordi du sitter mye nærmere en skjerm enn en TV, får du en omsluttende følelse med en buet skjerm. I tillegg blir synsvinkelen bedre, sier han.

Han jobber med en 49-tommers “ultra wide”-skjerm hver dag og ønsker ikke å bytte til noe mindre.

– 49 tommer føltes overflødig i starten, men når du først er vant til det, er det fantastisk og jeg vil ikke gå tilbake. Men 34 tommer er også et veldig praktisk format synes jeg, med et godt arbeidsområde for de som bruker flere vinduer og programmer som kjører samtidig.

For de som ikke har råd til, eller plass til å investere i en stor “ultra wide”-skjerm, er overgangen fra full HD-oppløsning (1920x1080) til QHD (2560x1440) et stort løft for de fleste. Du kan jobbe med flere åpne vinduer uten å føle deg overveldet, og du som jobber i Excel vil kunne se flere celler. For å bruke oppløsningen maksimalt, anbefaler Björn Rönnlund å velge en QHD-skjerm på 27 tommer eller større.

Les mer: Slik utstyrer du en moderne arbeidsplass

16 mars 2020

Den ultimate skjermguiden

Det som er riktig skjerm for én medarbeider, kan være helt feil for en annen. Alt avhenger av hva du bruker datamaskinen til. Slik velger du rett skjermer til firmaet.

6 april 2020

Verktøy for moderne samarbeid

Ved å kombinere sin kunnskap om dataskjermer med erfaringen sin fra PC-markedet, har Dell skapt produkter for den moderne samarbeidsflaten. Det er et sted der folk kan møtes, utveksle ideer og vokse sammen.

1 april 2020

Sju skjermer som skiller seg ut

Enten du vil ha den beste skjermen til bilderedigering, den skarpeste oppløsningen eller bare den største skjermen på kontoret, kommer du garantert til å finne favoritten din her.

27 mars 2020

Slik får du oversikt over klientene med Modern Workplace

Modern Workplace er akkurat som navnet tilsier – en komplett løsning for en moderne arbeidsplass, som tar hensyn til både produktivitet og sikkerhet.

20 mars 2020

Ekspertens tips: Tenk på dette når du jobber hjemmefra

Strukturer dagen din, vis at du er tilgjengelig og tenk på det sosiale. Vår IT-konsulent Fredrik Hansson deler sine tips for hva du kan tenke på når du jobber på distanse.

13 mars 2020

Det kommer alltid til å finnes jobber

Hvordan ser fremtidens jobber ut? Det spørsmålet får Johannes Koponen i den finske tankesmien Demos Helsinki ofte.

12 mars 2020