Bærekraft

Snart må all IT kunne gjenbrukes

Hvis du jobber i IT-bransjen, står bærekraftspørsmål antageligvis høyt på agendaen. Hvis ikke, er det på høy tid å snakke om det.

Bærekraft handler om mer enn bare ren samvittighet. Ifølge Rebecka Carlsson, forfatteren bak boka Eksponentiell klimaomstilling, finnes det ett område ingen organisasjoner kan ta seg råd til å overse om de fortsatt vil eksistere i fremtiden.

– Det finnes ingen bedrifter i dag som lurer på om de bør digitalisere eller ikke. Det er en veldig dårlig idé å ikke digitalisere. På samme måte blir bærekraft nå en måte å overleve på. Det blir en forutsetning for fremskritt, akkurat som digitaliseringen, sier hun.

Høyt på agendaen

Frida Faxborn, næringspolitisk ekspert i IT & Telekombedriftene, sier at bærekraft står høyt på agendaen for svenske IT- og telekombedrifter, og at trenden kommer til å vokse seg enda sterkere fremover.

– Bærekraftig IT innebærer å jobbe med både sosiale, økonomiske og miljørelaterte problemstillinger. Om du skal være attraktiv, konkurranseorientert og langsiktig som aktør i dag, må disse problemstillingene være en naturlig del av arbeidet ditt.

Det er stort fokus på å fremme gjenbruk, reparasjon, gjenvinning og innlevering av produkter i det europeiske markedet nå, sier hun.

– Dette er områder som vår bransje både kan og vil utvikle videre, og der alle må bidra, fortsetter Frida Faxborn.

Design for gjenvinning

Rebecka Carlsson beskriver «design for disassembly» som det absolutt viktigste konseptet innen sirkulær økonomi. Kort forklart går det ut på at alt vi bygger og bruker skal kunne plukkes i biter og gjenbrukes – alt fra skyskrapere til telefonene i lommene våre. En tilnærming som i aller høyeste grad gjelder IT-systemer.

– På sikt må vi designe maskinvare slik at den kan oppgraderes og være modulær. Det må vi gjøre for å øke muligheten til å henge med i teknologiutviklingen, og dermed redusere behovet for helt ny maskinvare. Senere kan den gå til gjenbruk eller gjenvinning, sier Henrik Lampa, Head of Sustainability i Dustin.

Han understreker hvor viktig det er å tenke sirkulært når det gjelder IT-infrastruktur, slik at man kan gi gode forutsetninger for å spare ressurser, energi og klima. Den som kjøper maskinvaren, bør stille krav til leverandørene sine.

– Som kunde kan man spørre leverandøren om tilbakelevering for å gjøre gjenbruk eller gjenvinning mulig.

Kom i gang med en mer sirkulær IT-økonomi

Les mer om tjenesten Takeback
Rebecka Carlsson, forfatteren bak boka Eksponentiell klimaomstilling.Frida Faxborn, næringspolitisk ekspert i IT & Telekombedriftene.

Tekst: Alfred Holmgren

11 februar 2021

Tagger