3D-modeller fra topp til tå

Volumental har utviklet en programvare for 3D-skanning som raskt og enkelt gjør om filmklipp til 3D-modeller.

I fjor ble 23-årige Caroline Walerud, administrerende direktør for teknologibedriften Volumental, kåret til årets supertalent av den svenske affärstidningen Veckans Affärer. Volumental har utviklet en programvare som benytter dybdekameraer for å skanne i tre dimensjoner, direkte på datamaskinen eller mobilen. Informasjonen konverteres deretter til en 3D-modell som vises på skjermen.

"Vi fokuserer på mennesker"

– Med vår teknologi kan man skanne det man vil, men vi fokuserer på mennesker. Ved å skanne for eksempel føtter kan man finne eller skape perfekte sko eller innleggssåler. Neste trinn er hodet. Med vårt system kan man produsere hjelmer som er sikrere fordi de tilpasses brukerens hodeform.

For forbrukeren betyr utviklingen innen 3D-teknologi en klar forbedring, mener Walerud.

– Produkter kommer i mye større grad til å bli utviklet sammen med forbrukeren. Når du for eksempel kjøper en stol, kan du bytte ut deler, eller du kan se hvordan sofaen vil se ut i stua før du kjøper den. Teknologien gir oss et kikkhull inn i fremtiden.

3D-teknologi for individtilpasset helsevesen

Walerud sier at 3D-utskrift bare utgjør en liten del av det som skjer innen 3D-teknologien. Hun mener at mange modeller bare kommer til å være digitale. En stor del av verdien i 3D-modellen ligger i at tusenvis av eksakte mål enkelt kan sendes rundt i verden, kostnadsfritt.

– Skann kroppen din og lagre modellen i nettskyen. Når du senere vil kjøpe nye klær eller sko, kan målene sendes til en produsent som tilpasser plagget eller skoene digitalt til dine mål. Skann hele kroppen og få personlige tips om helse og trening, tilpasset din kropps fordeling av fett og muskler.

Det er nettopp innen helse at Caroline Walerud ser svært mange bruksområder, med en trend i retning av et mer individtilpasset helsevesen.

– Gips, krykker og proteser vil klø mindre og passe bedre hvis vi kan tilpasse dem til pasientens kroppsform. Det som er sikkert, er at 3D-teknologien i fremtiden vil kunne brukes på måter som vi ikke engang kan forutse i dag.

Mer om 3D-skanning: volumental.com

Tekst: Anne Margrethe Mannerfelt
Foto: Peter Jönsson

Det som er sikkert, er at 3D-teknologien i fremtiden vil kunne brukes på måter som vi ikke engang kan forutse i dag.