En server for det lille kontoret

NAS står for Network Attached Storage og er en samlingsbetegnelse for lagringsenheter som deler filer via nettverk. En skulle kunne beskrive NAS med en eller flere eksterne harddisker med en innebygget datamaskin som nås via nettverk. NAS er en enkel og prisgunstig serverløsning for mindre bedrifter. Hos oss finner du NAS-produkter fra blant annet Synology, QNAP, HPE, Netgear, WD og Buffalo.

Hva kan du bruke en NAS til?

En NAS kan være tilkoblet flere datamaskiner samtidig og tilbyr derfor enkel tilgang til viktige filer og dokumenter. Det mest åpenbare bruksområdet for en NAS er som en backup-løsning. La for eksempel bedriftens datamaskiner sikkerhetskopiere harddiskene sine til NAS-en i løpet av natten. Et annet bruksområde er som filserver der du kan lagre filer som alle i bedriften må ha tilgang til.

En NAS har ofte flere serverprogram installert, noe som åpner opp for en hel del andre bruksområder. Den kan for eksempel fungere som filserver for å la kundene dine logge inn og laste ned filer. En NAS kan også fungere som medieserver dersom du ønsker å streame video og musikk på kontoret til ulike skjermer og høyttalere.

Hva skal du tenke på når du kjøper en NAS?

Det du skal tenke over før du velger NAS er hvor mange harddisker som trengs for å lagre data, hvilke funksjoner som vil være nødvendige og hvilken sikkerhet som kreves. Det finnes utallige løsninger for NAS for bedrift. Det avhenger helt av størrelsen på bedriften og hvordan bruken vil se ut. For enkelte kreves det kun enkel tilgang til filer, mens andre krever ekstremt rask tilgang via blokkprotokoll eller avansert sikkerhet med RAID. Spør gjerne oss, så forteller vi mer.

Kategori