Fokus

Slik lager du en smart nettsky-strategi.

Hybridnettsky, offentlig nettsky eller en pakke-nettskyløsning” as-a-service”. Det finnes mange buzzwords når det gjelder nettskyen. Thomas Andersen, nettsky-strateg hos Dell, tipser om å plante begge beina på jorden og starte med en grundig plan. Og den trenger ikke engang å være teknisk.

Kontakt oss

I alle miljøene vi beveger oss innenfor kommer vi til å bruke nettsky. Noen ganger er de offentlige, andre ganger private, eller en kombinasjon. Vi er allerede en del av nettskyen på en eller annen måte; nå handler det stadig oftere om hvilken sky som passer din bedrifts spesifikke behov best. Thomas Andersen møter mange kunder som er nysgjerrige på ulike nettskyløsninger. Hans råd er å begynne med å spørre seg selv; hva vil jeg forbedre eller få ut av en nettskyløsning?

– Begynn med å se over bedriftens behov, og da mener jeg ikke fra et teknisk perspektiv. Er det for å spare penger, forbedre samarbeid eller øke sikkerheten? Sett opp en tydelig plan. Hvor er du i dag og hvor ønsker du å være i morgen?

Pakke nettsky-tjenester til fast månedspris

En tydelig trend er at stadig flere bedrifter skroter sine egne serverhaller og kjøper serverkapasitet i form av pakke-nettskytjenester med en fast månedsavgift. Og det å legge ut all IT-en sin i form av standardiserte tjenester kan være en god idé, fremfor alt for ny startede selskaper som ikke har et forretningssystem de må migrere. Å abonnere på data i en offentlig nettsky som Azure kan også være smart for globale bedrifter som må ha kapasiteten og fleksibiliteten for å raskt kunne skalere opp og ned.

– Men man skal være klar over at for å holde utgiftene nede i de standardiserte pakkeløsningene finnes det også dårligere muligheter for å skreddersy løsningen ut fra spesifikke ønsker. For bedrifter som Netflix er det perfekt, når millioner av brukere vil se den nye sesongen av House of Cards samtidig. Men det er ikke kostnadseffektivt å kjøpe en standardisert tjeneste dersom den ikke møter din bedrifts behov. Det kan bli dyrere når alt kommer til alt advarer Thomas Andersen.

Hybridsky som alternativ

Han ser også at mange, fremfor alt små og middels store bedrifter, får opp øynene for hybridnettsky; en løsning der du kan beholde en serverhall i lokalene og legge til en offentlig nettsky for å for eksempel sikkerhetskopiere dokumenter eller ha fleksibiliteten til å oppskalere ved behov. Selv en hybridnettsky kan kjøpes som abonnement eller ”as a service”:

  Du kan prøve gjennom å leie ekstra serverkapasitet i skyen i seks måneder, og dersom det ikke passer for deg sier du bare opp abonnementet. På den måten får du fordelene som finnes i en pakkeløsning, samtidig som den er skreddersydd for deg. Hos Dell har vi flere ulike løsninger, uansett om du kommer frem til at du vil satse på en privat, hybrid eller offentlig nettsky, via egen programvare eller abonnement. Men som sagt; begynn med å finne en samarbeidspartner som forstår dine behov og sett deretter opp en tydelig nettsky-strategi.

Thomas Andersen har ett siste tips til den som vurderer å flytte opp i nettskyen:

– Nettskyen er egentlig ikke en nyhet, den er bare pakket på en ny måte. Så ikke vær redd og ha et åpent sinn, så gir nettskyen deg mange nye muligheter.

Thomas Andersen
Nettsky-strateg, Dell

Se hele utvalget fra Dell her »