Fokus

Fornybar plast gir ringvirkninger.

Dell finner nye måter å gjenbruke og resirkulere materialer.

Kontakt en rådgiver

Fornybar plast snur trenden

For at jordens ressurser skal strekke til, trenger IT-bransjen å finne nye måter å gjenbruke og resirkulere materialer. Med prosjektet Ocean plastic har Dell skapt emballasjer som er 100 prosent fornybare- og samtidig fjernet åtte tonn plast fra verdens strender.

I dag handler ikke holdbarhet bare om å ha energieffektive produkter og redusere karbonutslippene. Louise Koch, Corporate Sustainability Lead hos Dell, understreker betydningen av å se på produktets hele livssyklus allerede på skissestadiet. Alt fra energieffektivitet, materialvalg og transport til produksjon og hvordan produktet resirkuleres bør tas i betraktning.

– Vi må finne nye måter å forlenge levetiden for produkter og gjenbruke materialer i større utstrekning. Dell utvikler for eksempel klikk-funksjoner istedenfor å bruke lim inni datamaskinen, for å enklere kunne reparere den, forklarer hun.

  Se over hvilke behov du har og ikke kjøp en workstation dersom du bare har enklere arbeidsoppgaver.

Ett liv nummer to

I dag er 94 prosent av Dells emballasje av fornybare materialer, regnet i vekt. Innovative materialer som brukes er for eksempel bambus og sopp. I fjor tok de initiativet til neste nivå ved å gjenbruke gammel plast som var på vei ut i havet fra strender på Haiti. Det resulterte i pilotprosjektet Ocean Plastic. Innledningsvis fikk man prøve seg frem til hvilke materialer som kunne brukes igjen, siden det var varierende kvalitet på plasten.

– Det første året brukte vi åtte tonn plast. Ambisjonen er å oppskalere produksjonen ved å samarbeide med andre globale bedrifter som deler våre verdier, forklarer Louise Koch.

Til og med materialet i selve datamaskinen ses over når det gjelder gjenbruk av materialer. Louise Koch forteller at Dell arbeider med et omfattende ”end of life”-program der de plukker datamaskinen fra hverandre etter at den er kassert for å deretter gjenbruke deler av den. Men før en datamaskin resirkuleres er det viktig at den brukes så lenge som mulig.

– Vi tar gjerne imot brukt IT-utstyr og sørger for at det ivaretas på en sikker og holdbar måte, sier hun.

Kjøp etter behov

Men hvordan skal man som kjøper av IT-produkter vite hvilke produkter som er mer holdbare? Et første skritt er ifølge Mats Jentzen, produktsjef for klienter hos Dell, å velge et produkt som er merket med TCO Certified. Å kjøpe et produkt i form av en tjeneste er en enkel måte å garantere at produktet resirkuleres eller gjenvinnes på best mulig måte, siden gjenvinning ofte er inkludert i tjenesten. Ett annet tips er å ikke kjøpe mer kraft enn det du trenger.

– Se over hvilke behov du har og ikke kjøp en workstation dersom du bare har enklere arbeidsoppgaver, tipser Mats Jentzen.

Etterspørsel etter bærekraft

Louise Koch opplever at interessen for bærekraft øker. Om ti år tror hun at den digitale transformasjonen har kommet lengre og at vi har mer energieffektiv datakraft, innovativ design og smartere måter å utnytte jordens ressurser.

– Som sluttbruker er det viktig å etterspørre mer bærekraftige produkter og stille spørsmål om innkjøp og lignende, avslutter hun.

Louise Koch
Corporate Sustainability Lead, Dell

Les mer om Dustins bærekraftige arbeid »