Fokus

Finn brukertypene og optimer.

Gå ut fra reelle behov i produktmiksen.

Kontakt oss

Finn brukertypene og optimer

Den tiden da bedrifter kunne standardisere maksimalt til et fåtall PC-modeller, er forbi. I stedet mener Dell at det gjelder å identifisere brukerens virkelige behov og finne en optimal blanding av enheter utfra dette.

I dag preges markedet av et hav av ulike enheter for medarbeiderne å jobbe med. Tradisjonelle stasjonære og bærbare datamaskiner har fått selskap av ultraslanke, bærbare og ulike typer hybrid- eller 2-i-1-enheter med skjermer som kan vinkles 360 grader eller løsnes fra tastaturet for at enheten skal kunne fungere som et nettbrett.

– Samtidig sitter mange bedrifter fast i gamle mønstre når det gjelder innkjøp. Det man frem til nå har gjort er å standardisere for eksempel en vanlig bærbar, en lettere bærbar og kanskje en kraftigere arbeidsstasjon for brukere som arbeider med grafikk eller CAD, sier Martin Silvén, produktsjef for klient hos Dell i Sverige.

Han mener dette er en forlenget modell i en tid da den såkalte millenniums-generasjonen – de som ble født rundt årtusenskiftet – begynner å komme ut i arbeidsmarkedet. De har vendt seg til å kunne velge enhet fritt og ønsker å kunne arbeide hvor og når som helst. De kan til og med velge arbeidsplass etter hvilke verktøy de får. Det må man ta hensyn til for å forbli en attraktiv arbeidsgiver.

Ingen BYOD

– Det betyr ikke at man skal slippe til alt i en slags bring-your-own-device-drøm. Men hjemmeleksen som bedrifter må gjøre er å identifisere hvilke slags brukere som finnes i bedriften, hvordan og hvor de jobber og hvilke funksjoner de trenger som en konsekvens av dette. Ut fra denne analysen velger man deretter ut enheter som passer respektiv brukertype. Det handler om å optimere etter virkelige behov, fortsetter han.

For en type bruker som er svært mobil, velger man ut en ultra lett bærbar datamaskin.

Har man kommet langt med å innføre pekefunksjonsvennlige Windows 10, velger man kanskje en 2-i-1-enhet som Dell XPS 13 2-i-1. De som igjen bruker Adobe-sviten eller CAD-programmer trenger en maskin som er tilpasset for å arbeide effektivt med disse programvarene, som Dell Precision.

  Det kan virke dyrt for bedriften som skal ha et bredere utvalg av enheter, men det er også en pris man må betale for å være attraktiv for eksisterende og potensielle medarbeidere. Gjør man en skikkelig gjennomgang av behovene kan man finne en optimal mix sånn at når alt kommer til alt, trenger det ikke bli dyrere. Velger man riktig kombinasjon kan det også hende at man kan redusere antall ulike enheter eller i det minste beholde samme antall.

Glem ikke tilbehør og sikkerhet

Med dagens mer mobile arbeid blir det også enda viktigere å se på det som trengs i tillegg til selve enheten. Delvis handler det om å velge tilbehør som støtter mobiliteten, som for eksempel eksterne batterier – her har Dell en kombinert lader og ekstra batteri som forlenger arbeidstiden med opptil en hel arbeidsdag – Skype-sertifiserte hodetelefoner, en pen veske eller riktige adapter.

– Men man må heller ikke glemme sikkerhetsfunksjoner når det gjelder både program- og maskinvare. Man skal ikke bare beskytte data på enheten med for eksempel kryptering, men også forhindre at sensitiv data sendes ut fra enheten. Dessuten trengs det effektive løsninger for backup og re-installasjon av enheten dersom den rammes av for eksempel ransomware, sier Martin Silvén.

– Akkurat som når man velger hvilke enheter som skal tilbys, gjelder det å sørge for helheten inkludert at brukere forstår de økende sikkerhetsrisikoene det innebærer å arbeide utenfor kontorets ”tryggere” vegger, avslutter han.

Martin Silvén
Produktchef, Dell

Se hele utvalget fra Dell her »