IT-sikkerhet

Beskytt datamaskinen din med Windows Defender

Dagens IT-sikkerhetsmiljø er mer avansert enn noensinne, og angrepene er flere, større og raskere. Men visste du at du har god beskyttelse innebygget i Windows? Sikkerhetsprogrammet Windows Defender beskytter datamaskinen din mot cyberangrep og virus. I denne artikkelen viser vi hvordan du tilpasser Windows Defender etter dine behov.

6 tips for å få maksimalt utbytte av Windows Defender

1. Aktiver Windows Defender

Det første du må gjøre er å forsikre deg om at Windows Defender er aktivert. Åpne Windows Defender og kontroller om skjold-ikonet viser en rød sirkel med en avkrysning. I så fall er alt i orden. Om den i stedet viser en rød sirkel med et kryss, klikker du på «Turn on» for å aktivere Windows Defender.

2. Administrert mappetilgang

Gjennom å aktivere funksjonen «Controlled folder access» får du en ekstra beskyttelse mot for eksempel malware og ransomware. Windows egne systemmapper er inkludert som standard, men det kan være lurt å legge til for eksempel sikkerhetskopien din, Dropboxmappen og mapper med særlig sensitive dokumenter. Klikk på «Virus & threat protection» i menyen til venstre, skroll ned til «Controlled folder accsess» og trykk på bryteren for å aktivere. Klikk på «Protected folders» for å velge hvilke mapper Windows Defender skal overvåke. Hvis en svartelistet applikasjon forsøker å manipulere filer i disse mappene, vil Windows Defender stoppe forsøket og advare brukeren om det.

3. Hviteliste-applikasjoner du stoler på

Noen ganger kan det hende at selv kjente applikasjoner blokkeres fra å endre filer i dine beskyttede mapper. Klikk da på «Allow an app through Controlled folder access» under «Virus & threat protection» -> «Controlled folder access».

4. Beskyttelse mot zero-day exploits

Hastigheten en skadelig kode spres med, gjør at tradisjonelle sikkerhetsoppdateringer ikke har sjanse til å henge med. I Windows Defender finnes derfor Exploit guard som konstant skanner filer, epost og kommunikasjon fra datamaskiner over hele verden for å oppdage skadelige koder. Når det oppdages, kommer datamaskiner med aktivert Exploit guard til å få beskjed om dette i løpet av noen sekunder, og beskyttes mot eventuelle angrep. Exploit guard er aktivert som standard med innstillinger som passer for de fleste brukere. For spesifikke brukersenarioer finnes det en rekke innstillinger under «App & browser control» -> «Exploit protection». Her kan du for eksempel sette ekstra restriktive regler for bestemte programmer, eller lette på reglene for andre programmer hvis du støter på problemer. Men pass på: Dette er avanserte innstillinger, og er du ikke systemadministrator er det sikreste å ikke endre på noe.

5. Surf sikrere

I Windows 10 Enterprise kan du bruke virtualiseringsteknologi for å surfe i et helt sikkert miljø, der det ikke er risiko for at datamaskinen din skal bli infisert av skadelige koder. Windows Defender Application Guard aktiveres på følgende måte: Åpne kontrollpanelet og klikk på «Programs» i menyen til venstre. Klikk på «Turn Windows features on or off», skroll ned til «Windows Defender Application Guard» og kryss i den. Klikk OK og start på nytt. For å bruke funksjonen åpner du Microsoft Edge. I menyen oppe til høyre velger du «New Application Guard Window». Nå vil en helt virtuell browsersession starte – uten noen fysisk kontakt med din maskinvare. Eventuelle angrep kommer derfor til å bli i det virtuelle miljøet.

6. Deaktiver for å komme rundt installasjonsproblemer

I visse tilfeller kan Windows Defender være litt vel ivrig på å beskytte datamaskinen din, og derfor hindre deg i for eksempel å installere nye applikasjoner eller oppdatere eksisterende. Selv om det ikke er noe som anbefales, kan det i disse tilfellene være verdt å deaktivere Windows Defender midlertidig for å se om det hjelper.

Windows Defender hjelper deg mot mye, men ikke alt. Derfor kan det også være nyttig å kjøpe noen av følgende sikkerhetsprogrammer for å få enda bedre beskyttelse mot angrep.

Smarte tips for Windows Defender i Windows 10

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger