Infrastruktur

Cloud computing: 10 myter om nettskyen

Selv de som ikke følger spesielt med på teknologiske trender har nok fått med seg noe av hypen rundt nettskyen (cloud). At IT-løsninger flyttes fra egne servere eller leide driftstjenester ut i skyen regnes av blant annet analysebyrået Gartner som en av de største trendene innen moderne IT.

"Alle" snakker eller skriver om nettskyen, men ikke alt som sies er nødvendigvis like sannferdig. Microsoft og analysebyrået Gartner har hver for seg forsøkt å stikke hull på noen av disse sky-mytene.

Myte 1: Selskaper trenger kun én skyleverandør

Microsofts egen corporate vice preseident Julia White presenterer selv denne nettskymyten som en av seks nettskymyter. White skriver:

– Bedrifter har ulike behov når det kommer til skyapplikasjoner, dataanalyse, utvikling, administrasjon og sikkerhet. Å tro at bare én skyplattform kan løse alle disse ulike behovene er rett og slett virkelighetsfjernt.

Også analytiker David Mitchell Smith, som er leder for cloud computing i Gartner, trekker frem det påståtte behovet for å standardisere på kun én skyleverandør som en myte:

– Målene og fordelene er forskjellige i ulike brukssituasjoner. Dette bør være det førende for selskaper, fremfor forsøk på å standardisere på én strategi eller løsning.

Myte 2: Sky er mindre sikker enn tradisjonelle løsninger

Ifølge Gartner er det en rådende, men feilaktig, oppfatning at sky er mindre sikkert. Dette selv om det har vært svært få sikkerhetsbrudd i de offentlige skyløsningene.

– De fleste innbrudd fortsetter å ramme tradisjonelle datasentre, skriver Gartner.

– Det er også mange selskaper i dag som er "født i skyen" og kjører hele forretningen sin i skyen, inklusive alle virksomhetskritiske systemer.

Myte 6: Sky bør brukes til alt

Hvis det ikke er kostnadsbesparelser å hente, kan det være dumt å flytte et eldre program som ikke skal forandres, til skyen. Nettskyens fortrinn er når fleksibilitet er verdsatt og når bedriften har mulighet til å bare betale for faktisk bruk når det brukes.

– Ikke vær redd for å foreslå en ikke skybasert løsning når det er det beste alternativet, råder Gartner-analytikeren.

Myte 7: Offentlig sky fører til at man låses til én leverandør

Microsoft-sjefen påpeker at skyinfrastruktur oftest støtter alle plattformer og programmeringsspråk. Trenden er at skyleverandørene også støtter åpen kildekode og gjør deres teknologi til åpen kildekode. Dermed kan utviklerne utvikle mer og mer i det programmeringsspråket de vil og velge den skyplattformen de ønsker.

Myte 8: "Konsernsjefen sa det" er en skystrategi

David Mitchell Smith i Gartner påpeker at mange selskaper mangler en skystrategi og at standarden er at de enten sier rett ut eller mellom linjene at de bare gjør det sjefen ønsker. En skystrategi starter imidlertid med å identifisere forretningens mål og sammenstille disse med potensielle fordeler som skyen kan tilføre hvert av målene, samt hvordan man kan redusere potensielle ulemper av skyen. Skyløsninger skal være et middel for å komme til et mål. Målet må spesifiseres først.

Myte 9: Skyutvikling utgjør en risiko for innovasjon og åndsverk

Ifølge Microsofts Whyte er det i økende grad åpen kildekode-verktøy som brukes når kundene utvikler skyløsninger. Dette fordi 9 av 10 IT-utviklere oppgir at det er viktig for dem, noe som gjør at skyleverandører som Microsoft er nødt til å fokusere på åpen kildekode for å ha en attraktiv skyplattform.

Myte 10: Å migrere til skyen betyr at du får alt som karakteriseres av en skyløsning

Gartners poeng er at du må skille mellom sky og sky. Du kan for eksempel flytte applikasjoner som de er over til skyen. Det gir deg ikke nødvendigvis den samme skalerbarheten eller elastisiteten som om du skriver om applikasjonene for skyen. Det vanligste bruksområdet for skyen er nye applikasjoner. Du må lære å skille mellom applikasjoner som driftes i skyen og skytjenester.

Les også: 3 kunder forteller om sin Office 365-opplevelse

Ønsker du flere råd?
Last ned vår veiledning: Slik tar du kontroll over IT-miljøet og skaper ordenSist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger