Infrastruktur

De største utfordringene med programvaredefinerte datasentre

Programvaredefinerte datasentre er en voksende trend innenfor IT-området, men for å dra nytte av fordelene må utfordringene også overvinnes, ikke minst når det gjelder sikkerheten.

Trender kommer og trender går og felles for mange av dem er problemer med sikkerheten. Dette er sannsynligvis også tilfellet når det programvarebaserte datasenter blir stadig mer vanlige.Hva er programvarebaserte datasentre?

Programvarebaserte datasenter bygger på at servere, nettverk, lagring og sikkerheten virtualiseres og dermed åpner døren for en mer automatisert infrastruktur der applikasjonene får alle de ressursene de trenger uten alt for mye håndspålegging.Sikkerhetsutfordringer

Men for å komme dit må man gjennom en rekke utfordringer. I en undersøkelse som F5 Networks nylig publiserte, ble sikkerheten utpekt som den største utfordringen. For å kunne dra nytte av de potensielle fordelene med et programvarebasert datasenter må mange av de underliggende prosessene optimeres.

På sikkerhetsområdet er dette ekstra viktig. Dersom infrastrukturen skal automatiseres må det samme skje på sikkerhetsområdet. Å gjøre store deler av arbeidet manuelt blir bortimot umulig.

Men for at det skal fungere må de prosesser og regler som for eksempel styrer hvem som får gjøre hva være veldig gjennomtenkt. Samtidig som sikkerheten er en utfordring åpner det for nye tenkemåter som på sikt kan resultere i bedre verktøy rustet mot stadig mer avanserte hackere.Virtualisering av infrastruktur

VMwares forhåpninger er å kunne benytte det faktum at hele infrastrukturen blir virtualisert og bygge inn et beskyttelseslager i hypervisoren. Bedriften ser det som et gyllent tilfelle til å bygge en mer horisontal beskyttelse, men erkjenner også at dersom det ikke kan administreres på en effektiv måte, vil det falle flatt.

Hvordan disse nye datasentrene skal beskyttes er langt fra den eneste utfordringen. Valg av produkter og plattform kan eventuelt resultere i en viss grad av innlåsing.

For å redusere de medfølgende risikoene er det viktig å forstå hva det koster å bytte til en annen plattform. Dette inkluderer en analyse av hvordan det arbeidet skal foregå og om det finnes verktøy eller tjenester som kan underlette arbeidet.