Infrastruktur

Dette bør du tenke på ved overgang til VDI

Virtuelle skrivebord gir IT-avdelingen økt kontroll og mulighet for brukerne å ha tilgang til alle programmene sine fra alle slags klienter. Samtidig stiller teknologien også høye krav til infrastrukturen.

Den sentrale arkitekturen en VDI-installasjon har gir både fordeler og ulemper. For at klientene skal fungere godt må arkitekturen kunne håndtere høye ytelsestopper og dype daler.

SSD eller hybridlagring, det vil si SSD i kombinasjon med vanlige harddisker, er et godt alternativ for å håndtere slike utfordringer.

For mange innebærer dette imidlertid betydelige investeringer i maskinvare for å kunne komme i gang, noe som kan sammenlignes med nettskytjenester som isteden betales per måned.

Samtidig på grunn av at virtualiserte skrivebord er avhengige av at alle deler av infrastrukturen fungerer, kan samarbeidet mellom ulike avdelinger være avgjørende for hvorvidt et prosjekt lykkes. Ansvarlige for lagring og servere må bevilge tilstrekkelig kapasitet for at ytelsen skal kunne holde det nivået som virksomheten krever.

Supportavdelingen kan få mange spørsmål fra brukerne og derfor er det viktig at personalet har kunnskaper om alle detaljer rundt den nye infrastrukturen.

Virtuelle skrivebord har et potensiale til å forenkle på mange måter. Medarbeidere på supportavdelingen trenger for eksempel i de fleste tilfeller ikke å flytte seg fysisk mellom individuelle datamaskiner for å løse problemer ettersom feilen sannsynligvis befinner seg i datahallen. En ulempe er dog at problemer i den sentrale infrastrukturen rammer flere brukere på en gang. Dersom for eksempel en server går ned, påvirkes alle brukerne hvis klienter drives på den maskinen.

Å bytte fra tradisjonelle PC-er til virtualiserte skrivebord er et stort steg og hverken de tekniske eller kulturelle utfordringene bør undervurdere.

En måte å inkludere brukerne på kan være å kommunisere tydelig og diskutere både fordeler og ulemper. Fordeler som kan fremheves er for eksempel muligheten til å spare en sesjon og deretter fortsette på en annen klient, et annet sted.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger