IT-sikkerhet

Er du sikker på at du har backup i nettskyen?

Skytjenester er oftest et sikrere og billigere alternativ enn å drive IT og vedlikehold lokalt. Ikke minst gjelder dette for mindre bedrifter som ikke har mulighet til å investere i IT-sikkerhet på samme nivå som de store leverandørene av skytjenester. Dog er det mange som glemmer at skytjeneste ikke omfatter tradisjonell backup.

Ingen tradisjonell backup i nettskyen

En vanlig oppfatning er at tradisjonell backup og gjenoppretning inngår automatisk i skytjenesten og at leverandører som Microsoft har kontroll over det. Men nøyaktig slik er det dessverre ikke. I for eksempel Office 365 beholdes slettede filer i ca 30 dager. Utover det tar Microsoft backup for sin egen drift, men dette er normalt ikke en tjeneste de tilgjengelig gjør for kundene. Du behøver altså vurdere hvilken backup-løsning dere trenger å legge til nettskyløsningen deres.

Ransomware – en alt større trussel mot datasikkerheten

Backup trengs av forskjellige grunner. En grunn kan være at dokumenter og filer slettes ved en feiltakelse. Noen tømmer en papirkurv ved en feiltakelse, eller en ansatt som slutter sletter kanskje alle filene sine eller mailboksen. En annen grunn er å beskytte bedriften mot organisert kriminalitet. Ransomware, eller løsepengevirus, har blitt den største trusselen mot IT- sikkerheten. Ransomware sender kryptovirus ofte via en link i en spam-mail. Viruset krypterer filene og i verste fall låse brukerens datamaskin. Brukeren oppfordres deretter til å betale for å låse opp filene. Ransomware kan også spres nettsider med skadelig innhold.

Når en bruker rammes av kryptovirus og har synkronisering av filene på datamaskinen opp mot nettskyen, så synkroniseres filene til å erstatte filene i skyen og disse blir også låst. Løsningen er da, akkurat som ved tradisjonell IT-drift, er å bruke backup til å gjenopprette dokumentene. Dersom man ikke har backup, gjenstår å slette filene eller i verste fall hvis adgang til informasjonen er viktig, betale utpresserne.

Backup gir effektiv beskyttelse

Først bør du selvfølgelig sikre bedriftens IT-miljø, slik at dere ikke trenger å betale og dermed finansiere kriminell virksomhet. De store leverandørene av skytjenester jobber hele tiden med å øke sikkerheten på tjenestene sine, men samtidig utvikles nye og mer ødeleggende kryptovirus. Backup er i realiteten den eneste effektive beskyttelsen når kryptovirus vel har invadert IT-miljøet deres.

Vil du vite mer?

Kontakt oss eller les mer om Office 365.

Les mer:

Byttet til Office 365 – men hvilken backupløsning har du?

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger