Infrastruktur

Flashlagring eller vanlige harddisker?

Lagring basert på SSD-disker øker i popularitet, men flashlagring trenger ikke alltid å være det beste alternativet.

Med fordeler som bedre ytelse og mindre strømforbruk er flashlagring et attraktivt alternativ for bedrifter.

SSD

Nå har teknologien modnet såpass mye at det ikke lengre er spørsmål om SSD skal brukes, men i hvilken grad. Fordelen med de vanlige harddiskene er at de har en større lagringskapasitet. Dette hjelper ved arkivering av data og system der store mengder data må lagres, for eksempel ved videoovervåkning. Samtidig finnes det tilpassinger som er klippet og skåret for SSD, blant disse kan databaser og virtualiserte miljøer nevnes.

VMware-miljøer fungerer godt på SSD, og databaser drar enorm nytte av den forbedrede ytelsen i følge Joakim Träff, Sales Specialist innen IT-infrastruktur på Dustin.Flash

At servervirtualisering er forenelig med flashlagring avhenger ikke bare av forbedret ytelse, en annen viktig faktor er at deduplisering fungerer godt i VMware-miljøer. Den spesialiserte datakomprimeringsteknologien brukes for å eliminere doble kopier av gjentakende oppgaver.

Ettersom mengden med lagringskapasitet kan reduseres blir den økte prisen et mindre problem.

En forlengelse av dette er integrasjonen med nettskyplattformer som OpenStack. Det er imidlertid ikke bare servervirtualisering som kan ha nytte av flashlagringens fordeler i følge leverandørene – det passer like godt til virtualiserte skrivebord fra VMware og Citrix Systems. På skrivebordet spiller deduplisering og også funksjoner for datakomprimering en viktig rolle. Ytelsen kommer til sin rett når mange brukere starter eller stenger samtidig.

Her gjelder det å finne en god balanse mellom pris og ytelse. Derfor kan det være en god idé å også vurdere et miljø som blander flashlagring og vanlige harddisker.

Prislappen er fortsatt høyere for SSD-teknologien, men i takt med at prisene fortsetter å synke, lagringskapasiteten øker og produktene blir smartere, utvides antallet tilpassinger som kan bruke SSD som lagring. 

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger