Vil du få i stand en mer langsiktig IT-strategi? Da kan du paradoksalt nok måtte gå mot dine instinkter og satse mer på kortlivede systemer.
IT og langsiktighet går ikke alltid hånd i hånd. Å få maksimalt ut av livslengden for et system du har investert mange ressurser i, høres selvfølgelig ut som vinn-vinn. Du sparer penger på dyre oppgraderinger og stoler på teknologi du behersker og vet fungerer i tykt og tynt.
Men det er på egen risiko du skviser noen ekstra år – eller tiår – ut av et utdatert system.
Det gamle systemet forsvinner aldri
Erik Timan er ekspert på anvendt digitalisering ved forskningsinstituttet RISE. Han synes IT-systemer som burde byttes ut etter noen år ofte får leve mange ganger lenger enn det burde, fordi eierne synes de har investert så mye i dem.
– Det er et kjempeproblem at vi har gamle IT-systemer som får leve alt for lenge, og særlig gjelder det offentlig sektor. Når man kjøper nye systemer, tenker man: «Men vi har jo allerede et system. Det er kanskje dårlig, men vi kan jo tilpasse det». Da forsvinner aldri det gamle.

Ha en tydelig tidshorisont
Å lage et ineffektivt lappeteppe av teknologier er en felle som også Christer Dahlström, Senior Solution Architect i Dustin, advarer mot.
– Det er vanskelig å unngå at ting blir eldre, men disse systemene er ofte lappet sammen over tid og kan inneholde spesiallagede kundetilpasninger. Det gjør at systemene er dyre i drift, vanskelige å gjøre fleksible og krever unik kompetanse.
Lignende lesing:Infrastrukturen som bygger innovative bedrifter

Når det er på tide å kjøpe nye systemer, understreker Erik Timan hvor viktig det er å ha en tydelig tidshorisont i bakhodet.
– Det er alt for lett å kjøpe noe nytt. Skal du ha det lenge, må du kunne bygge det ut. Skal du ha det i fem år, kan du kanskje ignorere kundetilpasningen og bare kjøre på. Tenk litt over dette før du bestemmer deg.
”For et skrekkscenario!”
Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist i Dustin, mener at den som slurver med disse spørsmålene gjør det med egen data som innsats.
– I tradisjonelle og store organisasjoner er det gammel arv som beholdes for lenge og som virker helt umulig å gjøre noe med. Den verste historien jeg har hørt, var en gammel OS/2-applikasjon som ble virtualisert på VirtualPC, og som senere ble virtualisert på VmWare. For et skrekkscenario. Ingen beskyttelse, ingen supportavtale og sannsynligvis en utrolig viktig komponent for organisasjonen.

Som å ignorere partneren sin
I slike tilfeller mener Mathias Törnblom det er på tide å våkne og innse at man burde bygget en ny applikasjon for lenge siden – selv om det hadde vært kostbart.
– Om man ikke har styr på applikasjonene sine, og hva slags risikoeksponering disse har, vil konsekvensene kunne bli katastrofale når ulykken først skjer. Å beholde gamle systemer, og ikke vedlikeholde dem, er litt som å ignorere partneren sin. Prøv og se hvordan det fungerer – om du tør.
Tekst: Alfred Holmgren