Infrastruktur

”Gamle IT-systemer er et kjempeproblem”

Vil du få i stand en mer langsiktig IT-strategi? Da kan du paradoksalt nok måtte gå mot dine instinkter og satse mer på kortlivede systemer.

IT og langsiktighet går ikke alltid hånd i hånd. Å få maksimalt ut av livslengden for et system du har investert mange ressurser i, høres selvfølgelig ut som vinn-vinn. Du sparer penger på dyre oppgraderinger og stoler på teknologi du behersker og vet fungerer i tykt og tynt.

Men det er på egen risiko du skviser noen ekstra år – eller tiår – ut av et utdatert system.

Det gamle systemet forsvinner aldri

Erik Timan er ekspert på anvendt digitalisering ved forskningsinstituttet RISE. Han synes IT-systemer som burde byttes ut etter noen år ofte får leve mange ganger lenger enn det burde, fordi eierne synes de har investert så mye i dem.

– Det er et kjempeproblem at vi har gamle IT-systemer som får leve alt for lenge, og særlig gjelder det offentlig sektor. Når man kjøper nye systemer, tenker man: «Men vi har jo allerede et system. Det er kanskje dårlig, men vi kan jo tilpasse det». Da forsvinner aldri det gamle.

Erik TimanErik Timan, ekspert på anvendt digitalisering ved forskningsinstituttet RISE.

Ha en tydelig tidshorisont

Å lage et ineffektivt lappeteppe av teknologier er en felle som også Christer Dahlström, Senior Solution Architect i Dustin, advarer mot.

– Det er vanskelig å unngå at ting blir eldre, men disse systemene er ofte lappet sammen over tid og kan inneholde spesiallagede kundetilpasninger. Det gjør at systemene er dyre i drift, vanskelige å gjøre fleksible og krever unik kompetanse.

Lignende lesing:Infrastrukturen som bygger innovative bedrifter

Christer DahlströmChrister Dahlström, Senior Solution Architect i Dustin.

Når det er på tide å kjøpe nye systemer, understreker Erik Timan hvor viktig det er å ha en tydelig tidshorisont i bakhodet.

– Det er alt for lett å kjøpe noe nytt. Skal du ha det lenge, må du kunne bygge det ut. Skal du ha det i fem år, kan du kanskje ignorere kundetilpasningen og bare kjøre på. Tenk litt over dette før du bestemmer deg.

”For et skrekkscenario!”

Mathias Törnblom, Customer Technology Evangelist i Dustin, mener at den som slurver med disse spørsmålene gjør det med egen data som innsats.

– I tradisjonelle og store organisasjoner er det gammel arv som beholdes for lenge og som virker helt umulig å gjøre noe med. Den verste historien jeg har hørt, var en gammel OS/2-applikasjon som ble virtualisert på VirtualPC, og som senere ble virtualisert på VmWare. For et skrekkscenario. Ingen beskyttelse, ingen supportavtale og sannsynligvis en utrolig viktig komponent for organisasjonen.

Mathias TörnbladMathias Törnblad, Customer Technology Evangelist i Dustin.

Som å ignorere partneren sin

I slike tilfeller mener Mathias Törnblom det er på tide å våkne og innse at man burde bygget en ny applikasjon for lenge siden – selv om det hadde vært kostbart.

– Om man ikke har styr på applikasjonene sine, og hva slags risikoeksponering disse har, vil konsekvensene kunne bli katastrofale når ulykken først skjer. Å beholde gamle systemer, og ikke vedlikeholde dem, er litt som å ignorere partneren sin. Prøv og se hvordan det fungerer – om du tør.

Tekst: Alfred Holmgren

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger