IT-sikkerhet

Har du virkelig backup i skyen?

Skytjenester er vanligvis et tryggere og rimeligere alternativ enn å styre IT-drift og IT-vedlikehold lokalt. Dette gjelder spesielt for mindre bedrifter som ikke har anledning til å investere i IT-sikkerhet på samme nivå som de store leverandørene av skytjenester. Det mange imidlertid glemmer, er at skytjenester ikke inkluderer tradisjonell sikkerhetskopiering.

Ingen tradisjonell sikkerhetskopiering i skyen

En vanlig forestilling er at tradisjonell sikkerhetskopiering og gjenoppretting er automatisk inkludert i skytjenester, og at leverandører av skytjenester som Microsoft har kontroll på det. Men slik er det ikke. I f.eks. Office 365 lagres slettede filer i ca. 30 dager. I tillegg foretar Microsoft sikkerhetskopiering for sin egen drift, men disse sikkerhetskopiene er vanligvis ikke noe Microsoft tilbyr brukerne. Du må altså tenke på hvilken løsning for sikkerhetskopiering du må legge til når dere migrerer til skyen.

Ransomware er en økende trussel mot datasikkerhet

Sikkerhetskopi kan være nødvendig av flere grunner. En årsak kan være dokumenter og filer som blir slettet ved uhell. Noen tømmer kanskje papirkurven ved et uhell eller en ansatt kan komme til å slette all e-post eller hele e-postboksen.

En annen grunn til å foreta sikkerhetskopiering er for å beskytte bedriften mot organisert kriminalitet. Ransomware, eller programvare for utpressing, har blitt den største trusselen mot IT-sikkerhet. Ransomware sender ut kryptovirus, ofte via en lenke i en søppel-e-post, som krypterer filer og kan låse brukerens datamaskin. Brukeren blir deretter bedt om å betale for å få tilgang til filene. I tillegg til søppelpost, kan ransomware også spres via skadelig kode.

Når en bruker blir rammet av kryptovirus og kobler seg til skyen, synkroniseres de krypterte filene på datamaskinen med filene som er lagret i skyen. Løsningen er da, akkurat som ved vanlig IT-drift, å bruke sikkerhetskopier for å lese inn dokumenter på nytt. Hvis sikkerhetskopier mangler, er de eneste alternativene som gjenstår å slette innholdet eller i verste fall betale for å få tilgang til informasjonen.

Sikkerhetskopiering gir effektiv beskyttelse

Du bør naturligvis helst sikre IT-miljøet, slik at dere ikke behøver å betale, ettersom dere da bidrar til å finansiere kriminell virksomhet. De store leverandørene av skytjenester arbeider kontinuerlig med å øke sikkerheten til sine tjenester, men samtidig utvikles det stadig nye kryptovirus. Sikkerhetskopiering er i praksis den eneste effektive beskyttelsen når et kryptovirus har invadert IT-miljøet. Dette er grunnen til at vi tilbyr sikkerhetskopiering i vår tjeneste Office 365 as a Service samt vår komplette løsning Modern Workplace.

Beskyttelse på andre måter

Beskyttelse på andre måter En annen måte å beskytte seg mer proaktivt mot ransomware og mye annet på, er ved å sørge for at en sikkerhetskopi aldri er nødvendig. Dette betyr vanligvis å sette opp forskjellige sikkerhetsbarrierer som hindrer brukerne i å klikke på phishing-lenker og lignende. Risikoen er imidlertid at du setter sikkerhet foran brukervennlighet og dermed skaper et mindre effektivt arbeidsmiljø. Noe som også kan føre til en mindre attraktiv arbeidsplass, ettersom mange i dag krever å kunne jobbe på sin egen måte, på en enhet etter eget valg, der de selv ønsker. Det behøver imidlertid ikke å være slik, og i denne artikkelen kan du lese om hvordan du kan ha et mobilt arbeidsmiljø uten at det går ut over sikkerheten

I tjenesten vår Modern Workplace er backup inkludert. Kanskje det er noe som skulle passe for deg?

Akkurat nå tilbyr vi en workshop der vi kommer ut til bedriften din og forteller mer om tjenesten.

  • Den første workshopen er gratis
  • Tar ca. 1-2 timer av tiden din
  • Tar opp både strategiske og tekniske diskusjoner
  • Etter workshopen får du ett konkret forslag på veien til Modern Workplace.

Les mer om Modern Workplace her, eller meld din interesse for workshop med en gang, så kontakter vi deg!