Infrastruktur

Infrastrukturen som bygger innovative bedrifter

Verdensmesterne i IT-infrastruktur har ikke noen hemmelig oppskrift. De har bare vært kloke, satt kunden eller brukeren først og forsynt seg godt ved det digitale buffébordet.

Prasert Jakkawaros tatoveringer vises under det flakkende, oransje lyset. Han har lagt raseriet bak seg. Nå prøver han å se fremover, men det er ikke bare enkelt etter åtte som slave på en fiskebåt i Det indiske hav. Minnene er dypere enn Javagropen. Hadde han ikke blitt munk ved buddhisttempelet i Samut Sakhon i Thailand, hadde han antakeligvis ikke levd i dag.

Skulle ikke denne artikkelen handle om IT-infrastruktur? Joda: i 2015 avslørte nyhetsbyrået Associated Press (AP)1 utbredt slaveri og ulovlig fiske i Det indiske hav. De fikk hjelp av blant andre Maxar Technologies, en bedrift som leverer høyoppløselige bilder, analyser og data fra verdensrommet. Tjenester som krever en IT-infrastruktur som kan prosessere 80 petabyte data. Per dag.

Oppdagelsen reddet livet til 2 000 slaver i den ulovlige fiskeindustrien.

Maxars bilder og analyseverktøy kunne identifisere illegale fiskebåter i et område på nesten 74 millioner kvadratkilometer.

Fortellingen om Prasert fortelles av Margie Mason i APs reportasjeserie fra 2017.

Det er enkelt og avansert samtidig

Vi kan ikke løse alle utfordringer med mer prosessorkraft. Ennå. Men vi lever i en eksponentiell verden. Det tok for eksempel 75 år før 100 millioner mennesker hadde tilgang på telefon. Candy Crush nådde like mange på 15 måneder. I dag snakker vi om APIer, mikrotjenester, om å la AI rigge algoritmer og virtuelt teste tusenvis av løsninger i løpet av helgen.

IT-infrastruktur blir både mer avansert og enklere for hvert år som går. Maskinvaren vokser sammen med mykvaren og lager hyperkonvergert infrastruktur som forenkler håndteringen. Samtidig kommer nye virtualiseringsverktøy som lar deg bygge arkitekturen din på mikrotjenester.

Vi snakker fortsatt om servere, prosessorer og nettverk – uansett hvor de står plassert – men omtrent her stopper også sammenlikningen.

Om noen år kommer alle bedrifter til å være flinke til å både håndtere og bruke dataene sine.

Konverter kundedataen din til innsikt

Last ned vårt white paper og les mer.

Les den her (pdf)

Vil du at vi skal sende det til innboksen din i stedet? Last ner det her.

Annica Wallenbro StojcevskiAnnica Wallenbro Stojcevski, forretningssjef for Cloud & AI i Microsoft.

Annica Wallenbro Stojcevski, forretningssjef for Cloud & AI i Microsoft, kan snakke i timevis om dette. Hun må holde igjen. Fokuset er på data.

– Data driver den digitale transformasjonen. Den hjelper oss med å forstå nåtiden, fremtiden og å ta beslutninger basert på innsikt. Men det finnes også datapunkter til besvær. For noen år siden var det vanskelig å bygge og strukturere en dataplattform. Nå utvikles mykvaren så fort i skyen at tjenester og funksjoner som er bygget på data, som analyse, AI, automatisering og IoT, blir tilgjengelig for flere. Da har flere mennesker mulighet til å sette opp farten. Om noen år kommer alle bedrifter til å være flinke til å både håndtere og bruke dataene sine.

All innovasjon som skjer i skytjenestene gjør at bedrifter har noe å bygge løsningene sine på. Det er vanskelig å få til i et legacy-system.

Det er ikke overraskende at Annica har vanskeligheter med å se for seg bedrifter som innoverer i et helt eget IT-miljø. Samtidig er det ikke spesielt vågalt å påstå at de fleste bedrifter i det minste bør ha en hybrid IT-infrastruktur for å ikke ganske snart bli helt irrelevante.

– All innovasjon som skjer i skytjenestene, som AI eller PaaS, gjør at bedrifter har noe å bygge løsningene sine på. Det er vanskelig å få til i et legacy-system. Det blir mer en serverhall enn et datasenter som legger til rette for innovasjon og beregninger, sier hun.

Lag en agil infrastruktur

I dag må bedriftens IT-infrastruktur være like agil som måten dere jobber på. Eller enda mer agil. Dere bør nemlig være forberedt på utvikling som ikke en gang finnes i noens hoder ennå. En eksponentiell verden. Eller som Katherine Lord, research vice president i Gartner, sier det i rapporten “The Future of I&O Is Infrastructure-Led Disruption”2: ”IT-ansvarlige som tar vare på kraften i disruptiv teknologi, som skyen eller AI, kommer til å oppdage en ny rolle som innovative forretningsutviklere i bedriften”.

Du vil aldri nå et veiskille der du trenger å bytte alt.

Ifølge samme rapport anser 66 prosent av IT-ansvarlige at bedriftens kultur ikke er god nok til å takle morgendagens agile arbeidsmetode. Alt starter, som alltid, med menneskene. Det trengs en proaktiv holdning til digital forretningsutvikling.

– Du vil aldri nå et veiskille der du trenger å bytte alt. Særlig ikke om du som IT-ansvarlig ikke er driveren i problemstillingen. Da kan det komme en beslutning fra ledelsen om å legge alt i skyen, når det dere egentlig trenger kanskje er en hybrid løsning, sier Britt Aas Fidjestøl, Director Advanced Sales LCP i Dustin.

Britt er en type som har den lettvinte «hvor vanskelige kan det være»-tonen når hun snakker. Et ganske vanlig trekk hos IT-spesialister som har gått noen runder. Det bedrifter opplever som store hindre, som å være låst i gamle systemer og leverandører, ser hun på som en liten hump i veien. Det finnes alltid en løsning.

– Når det gjelder din utvikling og drift, ikke bli sittende fast i de tre klassiske områdene server, lagring og nettverk. Tenk i stedet på en pool av ressurser der du kan automatisere. Ta steget opp. Hvordan automatiserer du for eksempel nettverksdrift og kundeportaler?

Målet er at det aldri skal ta to-tre uker å sette opp et testmiljø når Netflix får det til på et øyeblikk.

Men alt det er egentlig ukomplisert. Det handler bare om hva du og deres kunder trenger.

– Maskinvaren i seg selv er helt uinteressant. Den må bare kunne håndtere mykvaren. Det dere trenger er selvfølgelig kompetanse. Kostnadene øker i takt med mengden data og analyse, både i infrastruktur og bemanning. Se heller alt som en pool av ressurser. Egne servere, offentlig sky, egen kompetanse, innleid kompetanse. Målet er at det aldri skal ta to-tre uker å sette opp et testmiljø når Netflix får det til på et øyeblikk. Da vil dine fremtidige medarbeidere gå amok, og resultatet blir skygge-IT.

Lignende lesing:Mykvare vs. maskinvare: et maktskifte

Slik vinner Netflix sannhetens øyeblikk

Netflix, ja. Vi kan ikke snakke om IT-infrastruktur uten å snakke om Netflix. Om en moderne IT-infrastruktur skal være robust, skalerbar, sikker og kunne iverksette nye tjenester, funksjoner og applikasjoner raskt, sjekker de av på alle punkter. Det må de. Netflix kan ikke lene seg tilbake og nyte en stabil strømmetjeneste som når hele verden. De trenger, som de selv sier, å «vinne sannhetens øyeblikk» - øyeblikket når brukerne setter seg ned for å koble av en liten stund. Da skal de velge Netflix.

Infrastrukturen deres er et hybridmiljø der tre offentlige skyer server hele verden med alt, bortsett fra selve filmene. Alt er duplisert og kan driftes fra hvilken sky som helst.

Alt er bygget opp av mer enn 700 mikrotjenester.

Til dette har de lokale, private skyer hos internettleverandører, blant annet i Norden, som strømmer filmene. Alt er bygget opp av mer enn 700 mikrotjenester – én håndterer filmenes metadata, én tar seg av kundeinformasjon og så videre. Det er et levende miljø som stadig endres. De har ingen NOC (Networks Operations Center), men DevOps eier sine mikrotjenester hundre prosent.

Velg riktig fra IT-buffeen

Man kan synes at det er lett for globale tech-giganter å slå seg på brystet, men ikke glem at Netflix kunne havnet i den samme støvete skuffen som alle andre videokjeder som ble tvunget til å legge ned. I stedet lyktes de med å gå fra fysisk butikk, via e-handel til strømming og deretter bli verdensledende. En reise som er mulig for mange flere bedrifter enn man skulle tro, så lenge de har en innovativ innstilling til moderne teknologi.

Vi har gått fra de gamle forretningssystemene som inneholdt alt, til et buffébord der avansert mykvare driver og utvikler maskinvaren.

Mathias Törnblom er Customer Technology Evangelist i Dustin. En sånn type som kan begynne å snakke om FPGA-kretser og kybernetikk-clustere, for så å ende i fortellingen om da CIA hacket Irans kjernevåpenprogram uten nett-tilkobling. Det er ikke helt umulig at han inviterer deg til kostymefest med tema «den fjerde industrielle revolusjon».

– Det finnes ikke noen sky, bare en annen server. Automatiseringen av infrastruktur er ikke rar, det er bare det skyen er. Senere kan du kjøpe ulike nivåer av offentlige og private skytjenester. Vi har gått fra de gamle, tradisjonelle forretningssystemene som inneholdt alt, til et buffébord der avansert mykvare driver og utvikler maskinvaren. Omtrent slik appene gjør i en mobiltelefon.

Det viktige når du står foran buffébordet, ifølge Mathias, er å tenke langt nok frem i tid. Det trengs kunnskap for å klare å gjøre det på en bra og sikker måte.

– Feilen er å velge noe man ikke kan skalere. Et valg der man ikke kan bytte en komponent eller skalere opp i den takten man forventer. I den offentlige skyen vrir man på knappen for å få mer kraft, men det er mer en gaffeltruck som bærer på masse ting enn det er en knapp. Vil du betale litt hver måned for å ha fleksibilitet, eller vet du nøyaktig hvordan det kommer til å se ut fremover og vil investere alt på en gang?

Utfordringen er ikke teknologien. Utfordringen er forankringen i bedriften.

Det kan høres banalt ut med denne hyperavanserte og konvergerte infrastrukturen for å vinne et øyeblikk. Det fungerer vel bra nok slik det er? Det gjør det. Helt til det ikke gjør det lenger. Og det skjer fort og overraskende. Infrastrukturen må jobbe for deg, kundene dine og planeten vår – og den skal sørge for at du sparer tid, ikke kaster den bort.

– Utfordringen er ikke teknologien. Vi kan designe, implementere og skape. Utfordringen er forankringen i bedriften, at man må se IT som et verktøy som utvikler forretningen. Det er en endringsreise, sier Britt Aas Fidjestøl.

Lignende lesing:Derfor bør du teste en hyperkonvergert infrastruktur

Bruk kundedata til å løfte din virksomhet

Fem eksperter forklarer hvordan i vårt white paper.

Last ner det her (pdf)

Vil du at vi skal sende det til innboksen din i stedet? Klikk her.

Kilder:
1. Fishing slaves no more, but freedom bring new struggles, www.ap.org
2. Gartner says infrastructure-led disruption will drive business innovation, www.gartner.com

Tekst: Robert Långström

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger