Infrastruktur

Lovlig deling av dokumenter

Dustins kunder har vist stor interesse for OBCs nye fildelingstjeneste Filecloud. Det er ikke så rart, siden den både sikrer en effektiv dokumentutveksling og at brukeren følger norske lover og regler.


Den norske skytjenesteleverandøren Online Backup Company (OBC) har siden starten i 2005 bygd seg opp til å bli størst på skylagringstjenester i Skandinavia. De har i mange år markedsført dette blant annet gjennom Norsk Data Senter, som i dag er en del av Dustin. Derfor hadde OBC et svært godt grunnlag for å utvide tjenestetilbudet med en fildelingstjeneste tilpasset norske forhold og regelverk.

En del aktører er ikke klar over hvor kritisk det er å utveksle og lagre dokumenter gjennom skytjenester. – De vet ikke at de bryter loven ved å oppbevare enkelte data utenfor EØS, sier gründer Alexander Hagerup i OBC.

Strengt EU-/EØS reglement

Han viser til et strengt EU-/EØS-reglement som krever at person­sensitive opplysninger ikke skal lagres på servere som fysisk ligger utenfor EØS-området. De siste årene har tjenester som Dropbox og ­Google Docs blitt populære. ­Disse tjenestene kan benyttes sømløst mellom laptoper, pader og mobiltelefoner, men problemet er at disse benytter seg av server­parker utenfor EØS-området og er ikke tilstrekkelig sikret med kryptering.

­– Våre kunder har etterspurt det samme fra våre tjenester. Da blir det ekstra kritisk hvordan sikkerheten håndteres. Filecloud fungerer på akkurat samme måte, men ivaretar i tillegg de strenge kravene til ­sikkerhet, kryptering og fysisk lagring, påpeker Hagerup.

Sporbarhet og oversikt over historikk

OBC kan også, gjennom Dustin, tilby en rekke ekstra tjenester som dagens markeds­ledere mangler. – For våre kunder er sporbarhet og oversikt over historikk, forskjellige versjoner og ikke minst hvem som har tilgang og delt dokumenter viktig, ­poengterer Hagerup.

Skybasert backuptjeneste

Når det gjelder den skybaserte backuptjenesten, er spesielt «disaster recovery» viktig for kundene. Blant OBCs nærmere 5000 bedriftskunder i Norden, finner man blant annet advokatfirmaet BA-HR. Med flere hundre ansatte, har de et stort og svært kompetent IT-miljø som skal ivareta sikkerheten ved håndtering av svært sensitive dokumenter.

– De valgte vår løsning, blant annet på grunn av sikkerheten i en øyeblikkelig gjenoppretting av data i fall deres lokale systemer skulle ­havarere, sier Hagerup.Slik ble det mulig:

UTFORDRING

  • Lovmessig og sikker backup og deling av sensitive dokumenter gjennom skytjenester.

LØSNING

  • De skybaserte tjenestene fra Online Backup Company (OBC).

RESULTAT

  • En svært kostnadseffektiv løsning, uten forsinkelser eller kompliserende rutiner. Rask gjenoppretting av data og systemer og effektiv fildeling.
Tekst: Atle Abelsen

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger