Infrastruktur

Mesh-nettverk - sånn gjør du det

Lei av trege wifi-nettverk med kort rekkevidde og ustabil tilkobling? Da kan et mesh-nettverk være løsningen. Vi forteller deg hvordan det fungerer.

Et mesh-nettverk er ganske enkelt et utvidet trådløst nettverk. Et som strekker seg over flere såkalte aksesspunkter/satellitter, men som bruker samme nettverksnavn. Dette lar deg raskt og enkelt bygge et stabilt wifi-nettverk med god hastighet som dekker et større område.

Brukere kan bevege seg fritt innenfor området som dekkes av nettverket uten å måtte bekymre seg for å bli koblet fra. De blir heller ikke tvunget til å bytte mellom ulike nettverksnavn. Installasjonen pleier å være enkel. Det skal sjelden store forkunnskaper til for å komme i gang. Flere satellitter kan legges til etter behov, så lenge du ikke går over systemets maks antall.

Stabil wifi over store avstander

I sin enkleste form består et mesh-nettverk av en ruter og en satellitt. Ofte har ruteren og satellitten samme visuelle utseende, men det kan finnes spesialtilpassede enheter for blant annet tak-, vegg- eller utendørs montering.

Som med ruteren, har de fleste satellittene en eller flere porter. Her kan du koble til en enhet som trenger en ekstra stabil tilkobling eller som ikke har et trådløst nettverkskort. For eksempel en NAS.

Det andre alternativet er en løsning som ofte glemmes, men som kan være svært nyttig. Du kan nemlig bruke nettverksporten til å lage en stabil kabelforbindelse mellom de forskjellige mesh-enhetene.

Som regel kobler imidlertid satellittene seg til ruteren via en trådløs, ofte dedikert, forbindelse via backhaul. Kanalen bruker vanligvis 5-gigahertz-båndet, er reservert for denne typen trafikk og kan ikke brukes. (Det finnes enklere løsninger som kombinerer backhaul med klienttrafikk, men de anbefales ikke.)

Skill gjestene fra de ansatte

Før du går til innkjøp bør du se på hvor mange SSID-er ditt fremtidige mesh-system kan håndtere. Som administrator vil du kanskje skille brukere i forskjellige nettverk? Det kan være én SSID for ansatte og en annen for besøkende. Eller hvorfor ikke et dedikert nettverk for ulike typer smartenheter?

Det bringer oss til det siste punktet, som handler om hvordan alt håndteres. Pass på å velge et system som er enkelt å fjernadministrere, gjerne via en mobilapplikasjon. Det letter både feilsøkingen og det generelle vedlikeholdet.

busy office environment

3 smarte tips for ditt mesh-nettverk

  1. Sjekk om du allerede har mesh

    Kanskje ruteren din allerede har innebygd mesh-støtte? Sjekk spesifikasjonene før du kjøper noe nytt.

  2. Plasser satellittene riktig

    Ikke plasser mest-systemets satellitter på kanten av hva det trådløse nettverkets dekker. De bør plasseres så langt unna som mulig, men hvor mottaks-/overføringshastigheten fortsatt er god.

  3. Bruk kabel om nødvendig

    Hvis avstanden mellom ruteren og satellitten er for lang – eller hvis du vil frigjøre trådløs båndbredde – bruk en kabel. Flere produsenter har støtte for å lage en kabelbasert såkalt backhaul. Satellittene kan kobles direkte til ruteren eller i en kjede.

De riktige produktene for ditt mesh-nettverk

Tekst: Patrik Wahlqvist

Sist oppdatert: 9 oktober 2023

Tagger