Infrastruktur

Morgendagens myke datasenter

Sakte, men sikker har bitene begynt å falle på plass for en type datasenter der programvaren er viktigere enn maskinvaren og administrasjonsverktøyene automatisk fremmer de resursene man trenger.

Et såkalt programvaredefinert, eller software-definied datacenter (SDDC) tilbyr en infrastruktur der alt er visualisert og egenskapene leveres som en tjeneste.

Konseptet bygger videre på private nettskyer og lover en økt automatisering og fleksibilitet.

Virtualisering har allerede åpnet opp for økt fleksibilitet på serverområdet, men den store visjonen er at også virtualisere lagring, sikkerhet og nettverk under samlingsbetegnelsen programvaredefinert lagring, sikkerhet og nettverk.Et softwaredefinert datasenter

Når alle disse delene samarbeider får vi et software-definert datasenter eller programvarebasert datasenter.

Selv om det programvarebaserte datasenteret for nærværende er en stor trend innen infrastruktur, er den en overgang som ikke skjer over natten. IT-avdelingen kan oppleve en uro over sikkerheten, kostnadene og hvorvidt produktene holder mål. Nå holder imidlertid produkter for respektive område på å vokse frem.

Noen eksempler på det er HPs OpenFlow-kompatible Virtual Application Networks (VAN) SDN Controller, Cisco Systems Application Centric Infrastructure (ACI) og VMwares NSX-plattform. Den store utfordringen blir å få alle delene til å samarbeide.

Med EVO SDDC gjør VMware også et forsøk på å knytte sammen verktøyene sine. De første integrerte systemene skal leveres av en partnerbedrift i løpet av de seks første månedene neste år. Bedriften er også tydelige på at det vil drøye før maskinvaren og programvaren blir separerte fra hverandre.

For at EVO SDDC skal fungere optimalt kreves det nemlig en nær integrering med den underliggende maskinvaren. Det er lett å avfeie trenden med programvaredefinert som en hype, og joda, det er et moteord i dag.

Programvaredefinert sikkerhet har for eksempel begynt å nærme seg toppen på Gartners hypekurve. Området befinner seg nå i den delen analysebedriften kaller ”toppen av oppblåste forventninger”. Men det å på sikt ikke forsøke å dra nytte av alle fordelene servervirtualisering tilbyr selv innenfor andre nærliggende områder, ville være en feiltakelse.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger