Infrastruktur

Raskere forretningsutvikling med skytjenester

Moderne skytjenester tilrettelegger for raskere forretningsutvikling. Rent teknisk er det mulig å drastisk forkorte tiden mellom utvikling og lansering eller testkjøring.

– Men så er det spørsmål om andre prosesser i selskapet; det handler om å bytte til smidige prosesser og jobbe på en måte som kan føles ukjent og uvant, sier Dan Mårtensson, Service Product Manager Infrastructure & Cloud hos Dustin.

Skyløsninger støtter den smidige arbeidsmåten ved å gjøre det enkelt å skalere opp og ned ressurser basert på nåværende behov, mener Dan.

– Det betyr også at det er enklere enn noen gang å teste tilbudene deres i nye markeder, da det er lav inngangsterskel og lett å avslutte det som ikke fungerer. Av samme grunn har det blitt mye lettere å komme i gang med et helt nytt selskap, som kan kjøpe en skyløsning for å løse deres IT-behov, og raskt øke kapasiteten i for eksempel en begrenset kampanjeperiode, sier Dan Mårtensson.

Les også:

Skytjenester åpner opp for nye forretningsmuligheter

Det gjelder å gjøre en grundig innledende analyse

Det faktum at nettskyleverandørenes tjenester blir mer omfattende og avanserte betyr dermed en rekke fordeler og muligheter, mens det kan bli stadig vanskeligere å velge hvilke tjenester og leverandører som kan være interessante og relevante.

– Ja, det er mange spørsmål som må besvares i forbindelse med en migrasjon til skyen. Som med alle endringsprosjekter er det viktig å gjøre en skikkelig innledende analyse, sier Kjell Munther, leder for Multi-Cloud Services i Fujitsu.

Analysen skal være basert på forretningsmessige mål og en klar ide om hvilke fordeler skytjenestene som vil bidra til å nå disse målene.

– Da kommer du til spørsmål som: Finnes det et godt verktøy for dette? Hva skal vi beholde som det er? Hva vil vi forandre? Hva skal vi avvikle? Og hvilke partnere trenger vi? De fleste selskaper kan trenge støtte i dette arbeidet. Du kan dra nytte av å konsultere selskaper med eksperter i skyområdet som kan være en del av endringsreisen.

Hva kan moderniseres før det flyttes over?

En annen vurdering for en skymigrasjon gjelder hva som kan moderniseres før det flyttes over.

– Vi pleier å snakke om ”R-routing” som betyr Retain, Re-host, Re-Platform, Refactoring/Re-architect, Re-write, Replace eller Remove. For eksempel kan kodekonvertering til en mer moderne plattform og språk være et naturlig skritt i denne sammenhengen. Det kan senke kostnadene både i form av lisenser og for eksempel lagring av data, og også sikre tilgjengeligheten av kvalifisert personell til å utvikle plattformen eller applikasjonen videre, sier han.

Når det så er på tide å bestemme hvilken type skyløsning som er best for bedriften, kan svaret være: en kombinasjon av flere typer.

– En hybridløsning er noe som blir mer og mer vanlig. Der kjøres noen aktiviteter og standardapplikasjoner i en offentlig sky, mens andre av forskjellige grunner må kjøres lokalt i en privat sky eller til og med på en lokal server. Da kan du oppnå optimal balanse mellom kontroll og muligheter som passer dine egne behov; sier Kjell Munther.

Vil du lese mer om våre ulike skyløsninger?

Til Cloud

Tekst: Robert Långström
Foto: Unsplash

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger