Infrastruktur

Reduser kostnadene med rett lisenshåndtering

At abonnementstjenester i skyen er blitt vanligere gir mange fordeler, men dessverre løser det ikke alle utfordringene ved lisensiering for store bedrifter. For det første er det fortsatt mange installerte lisenser å holde styr på, og på den annen side er det stor risiko for at du betaler for ting du ikke bruker.

Distribusjonsformene for programvare har endret seg raskt de siste årene. Tradisjonelle installerte lisenser blir i stadig større grad erstattet av skybaserte abonnementer. Dette har mange fordeler. Bedrifter og organisasjoner kan få bedre kontroll over programvaremiljøet, oppnå større fleksibilitet og unngå å binde kapital fordi de betaler etter bruk.

– Sannheten er at det sjelden er så enkelt å ha kontroll som det høres ut som, forklarer Anouar Ben Jemia, ansvarlig for SAM (Software Asset Management) hos Dustin, og fortsetter:

– I dag lever bedrifter ofte med et blandet miljø, der en del er abonnement og noe er installert. Hvis utfordringen tidligere var å ha mange nok lisenser for å kunne bruke ulike programvarer, noe som fortsatt kan være aktuelt, så ser vi vanligvis i dag en overinstallasjon hos bedrifter og andre organisasjoner. Det vil si at man betaler for programvare som ikke brukes.

I større organisasjoner er det i og for seg vanlig med en enhetlig image-installasjon, der alle brukerne får tilgang til en base av programvarer på datamaskinen. Men de som arbeider på enkelte avdelinger – som HR, økonomi eller markedsføring – har ofte også behov for ulike spesialløsninger. Ikke sjelden bestilles abonnementer på disse programmene litt etter behov, og IT-avdelingen har en tendens til å ha dårlig kontroll på hvordan de egentlig brukes.

Med Dustins tjeneste skanner en agent systemene for å se hva som er installert på alle klienter og sammenligner det med hvilke lisenser og abonnementer dere har.

– Gjennom Dustins lisenshåndteringstjeneste sørger vi ikke bare for at bedriften din har alle lisenser som dere trenger for å leve opp til avtaler og krav. Vi tilbyr også IT-avdelingen bedre kontroll ved at vi på en enkel og automatisk måte analyserer hva som faktisk brukes. Med vår løsning kan dere se om dere betaler for programmer uten grunn, uansett om det handler om en kjøpt lisens eller et abonnement, forklarer han.

Med Dustins tjeneste skanner en agent systemene for å se hva som er installert på alle klienter og sammenligner det med hvilke lisenser og abonnementer dere har. Dessuten måles den fortløpende utnyttelsesgraden.

– Vi finner vanligvis en hel del programvare som ikke benyttes. Handler det om installert programvare, er det mulig å avinstallere den og legge lisensen til side for å bruke den når noen faktisk trenger programmet. Er det en abonnert programvare kan den sies opp for å spare månedlige kostnader. Vi gir dere ganske enkelt full kontroll over kostnadene for programvarer, avslutter Anouar Ben Jemia.

Vil du forbedre lisenshåndteringen hos bedriften din?

Kontakt oss


eller send en e-post til vår lisensekspert på [email protected] så forteller vi mer!

Les også hvordan Natur og Kultur fikk kontroll over lisensene.

Reduser kostnadene med rett lisenshåndtering

Tekst: Björn Raunio
Bilde: Shutterstock