Infrastruktur

Så bra er programvaredefinerte nettverk

Leverandørene vil enda en gang få bedrifter til å bygge smartere nettverk – nå med virtualiserte og programvaredefinerte nettverk.

Et viktig mål med virtualiserte og programvaredefinerte nettverk (SDN) er at de skal kunne automatiseres og raskt skreddersys for å støtte en ny, mer fleksibel infrastruktur.

Nettverket er kun en del av en større endring der hele datahallen blir programvaredefinert, inkludert lagring og servere.Som på andre områder finnes det et stort antall ulike leverandører og produktalternativer.

De fremste stridende er talsmenn for OpenFlow respektive VXLAN og Ciscos Application Centric Infrastructure-plattform.

Til det kommer OpenDaylight og OpenDaylight eller Open Network Operating System; to plattformer for den sentrale kontrollenheten som styrer hva som skjer i nettverket. Hittil er det først og fremst telecom- og nettskyleverandørene som har omfavnet konseptet.

Det har hittil hatt en relativt liten påvirkning på bedriftsmarkedet.

– Det er absolutt mye snakk om SDN, men enn så lenge holder det for de fleste å gå på seminarer. Det oppleves som for avansert og noe som enn så lenge ikke er for den enkelte bedriften, sier Jonas Alfredsson, Senior Solution Architect hos Dustin.


Takket være stadig mer modne og funksjonelle produkter vil dette sannsynligvis endres i løpet av 2016.

Dan Pitt, administrerende direktør i ONF, som passer tviklingen av OpenFlow pekte ut nordgående grensesnitt som en av de største trendene. Det er en ting at nettverket kan kommunisere med applikasjonene, men det er minst like viktig at applikasjonene kan sende sine preferanser til den sentrale kontrollenheten.

Hvor området er på vei ble tydelig i begynnelsen av desember da Cisco Systems oppgraderte plattformen sin Application Centric Infrastructure (ACI) med dokking integrasjon, bedre sikkerhet og støtte for VMwares nettsky verktøy vRealize Automation.

Det er tydelig at området fortsatt er under utvikling og at å skynde seg sakte er et godt utgangspunkt.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger