Infrastruktur

Se på helheten og kompatibiliteten

Det er mange aspekter å ta hensyn til når det gjelder effektiv, skalerbar og fleksibel infrastruktur. Vi har snakket med Eyvind Røst, Senior System Engineer i Dell Technologies, om hvordan de hjelper bedrifter med å skape en helhetsløsning ut fra deres behov i dag – og i morgen.

Dell Technologies tilbyr en bred palett innen alt fra virtualisering til servere og lagringsløsninger. For å spare tid for IT-administratorer og gi maksimal kontroll forklarer Eyvind Røst at det er viktig å se på kompatibiliteten mellom ulike produkter og skytjenester.

– En bedrift kan benytte seg av samtlige av våre løsninger sammen, eller basert på spesifikke oppgaver, for på den måten å skape en så effektiv infrastruktur som mulig. Når man ser hvordan mange små funksjoner spiller sammen til en helhet, blir fordelen av å satse på en produsent tydelig. Å handle det billigste og snekre det hele sammen på egen hånd kan ofte koste mer, sier han, og fortsetter:

– Alle kan levere lagringsløsninger med mange terabyte kapasitet. Forskjellen er hvordan infrastrukturen driftes og administreres. Det er ikke produktene i seg selv, men tjenestene som kunden skal kjøre på dem som er det viktige.

VxRail - lagring, server og nettverk i ett

Eyvind Røst mener at bedrifter i stadig større utstrekning etterspør hyperkonvergerte løsninger – det vil si server, nettverk og lagring i ett. Dell EMC VxRail er en virtualiseringsløsning utviklet sammen med VMware, spesielt for VMware.

– Enkelt forklart kan man sammenligne fordelen med våre hyperkonvergerte VxRail-enheter med kollektivtrafikk. I stedet for å kjøre et helt tog og hekte på flere vogner etter behov, fyller du mindre busser som kjører ved siden av hverandre og der flere settes inn etter behov. Du ekspanderer etter behov og betaler bare for data du bruker. Uten dermed å miste ytelse når du raskt vil skalere opp, sier han.

Dell EMC VxRail passer i stort sett alle bedrifter som vil virtualisere sine servere. Plattformen er dessuten veldig enkel å administrere, ettersom alt er basert på VMware.

– Jeg pleier å si at grunnlaget i infrastrukturen er VxRail, administrert av VMware, og deretter kan du koble på våre andre lagringsløsninger. På den måten kan du håndtere mange typer arbeidsoppgaver og ulike typer data som en helhet, på en god måte.

PowerScale eller PowerStore for andre bruksområder

Virtualisering er en bra måte å kjøre serverinfrastruktur på. Men øker behovet for å lagre store mengder ustrukturert data, som for eksempel lyd og bilde, sensordata eller tradisjonelle filer, er andre løsninger mer egnet. For denne typen data har Dell Technologies utviklet den filbaserte lagringsløsningen PowerScale.

– Mange bedrifter med mye ustrukturert data, som for eksempel medieselskaper, olje og gass, offentlig sektor, osv. trenger store mengder lagring. PowerScale er enkelt å installere, håndtere og kan skaleres til nesten ubegrenset kapasitet. En person kan enkelt håndtere dusinvis av petabyte der det vanligvis trengs flere administratorer. Og det beste er at PowerScale kan kobles rett inn i virtuelle servere som kjører på VxRail, forklarer Eyvind Røst.

Noen bedrifter har også behov for å kjøre databaser, eller virtuelle servere, med mye kapasitet. Da kan PowerStore være et alternativ som du kobler til miljøet som en del av løsningen.

– PowerStore er en blokkbasert lagring som egner seg godt til strukturerte data som databaser. Akkurat som PowerScale kan PowerStore kobles til VMware på VxRail for å komplettere de virtuelle serverne. Noen modeller av PowerStore kan også være en integrert del av det virtuelle miljøet med virtuelle servere kjørende direkte på PowerStore.

Enkelt å legge til skytjenester

Ved å kombinere skytjenester med VMware kan man selv bestemme om sensitive data skal være i egne datasentre. Og så kan man legge ut tjenester man bruker sjeldnere, eller som er mindre følsomme, hos ulike skyleverandører.

– De fleste bedrifter bruker mer enn én sky. For å møte behovet for hybrid sky har man utviklet VMware Cloud Foundation, en programvareplattform som gjør at du enkelt kan koble av og på eksterne skytjenester etter behov. Du styrer selv hvilke tjenester og funksjoner du vil kjøre på ditt eget datasenter og hvilke du vil legge ut. Det beste er at du kan kombinere disse, som om alt fantes i eget datasenter. Du kan flytte en virtuell tjeneste fra ditt eget datasenter til en ekstern sky, og den er fortsatt synlig som din infrastruktur, tipser Eyvind Røst.

En stor usikkerhet i dag er kostnadene med skytjenester. Der brukerne flytter mye data inn og ut øker også kostnaden med tjenesten.

– Med VMware Cloud Foundation kan du flytte tjenestene tilbake lokalt hvis de genererer høye kostnader.

Skybasert økonomi – betal for kapasitet

Ifølge Eyvind Røst får stadig flere kunder øynene opp for å betale infrastrukturen ”as a service ". De vil kjøpe tjenester per måned eller betale per terabyte.

– Våre VxRail - enheter og andre produkter kan du tilpasse en skybasert finansieringsmodell ved å betale for den kapasiteten du trenger. Du leier utstyret til svært lav rente, i enkelte tilfeller helt uten. Det er samme funksjon som når du kjøper hos Amazon og Microsoft bare at du får ha kapasiteten i et eget datasenter, avslutter Eyvind Røst.

Ønsker du å vite mer? Ta kontakt med oss

Eyvind Røst

Senior System Engineer, Dell Technologies

Les flere ekspertartikler

Sist oppdatert: 16 september 2022

Tagger