IT-sikkerhet

Sikrere i skyen

IT er for de fleste bedrifter i dag en avgjørende og virksomhetskritisk resurs. En resurs som forutsettes at fungerer uten avbrudd. Å da la en ekstern part overta en del av IT-leveransen via en IT-driftstjeneste i skyen kan føles utrygt. Dette gjelder spesielt spørsmål rundt IT-sikkerheten. Men en IT-driftstjeneste i skyen kan på mange måter isteden faktisk forbedre sikkerheten sammenlignet med å håndtere sikkerheten helt på egenhånd.

Dette gjelder spesielt mindre bedrifter som ikke har tilgang til interne sikkerhetseksperter. Gjennom å leie inn en tjenesteleverandør får de tilgang til all ekspertisen de trenger til en fast månedskostnad.

Det finnes også flere andre grunner til at IT-driftstjenester i skyen kan være et sikrere alternativ enn mer tradisjonelle løsninger:

  • Ingen egen maskinvare. Brannmur og annet sikkerhetsutstyr må konfigureres riktig og oppdateres kontinuerlig for å gi fullgod beskyttelse. En IT-driftstjeneste tar hånd om dette og passer dessuten på at selskapet har tilgang til den nyeste sikkerhetsteknologien uten at de trenger å gjøre egne investeringer i maskinvare. 
  • Oppdatert antivirus . En grunnpilar i god databeskyttelse er at antivirusprogrammet er oppdatert med de nyeste virusdefinisjonene. Med en IT-driftstjeneste overvåker leverandøren kontinuerlig virusbeskyttelsen på alle klienter og passer på at nødvendige oppdateringer gjennomføres til rett tid. 
  • Bedre beskyttelse mot overbelastningsangrep . Små bedrifter med liten server- og internettkapasitet kan raskt få store problemer med overbelastningsangrep. En leverandør av IT-driftstjenester har tilgang til store datasentre som raskt kan øke kapasiteten og dermed unngå at bedriftens egne internettilkobling slås ut ved overbelastningsangrep. 
  • Backup. Dersom noe skulle bli feil kreves det aktuelle backuper for å unngå å miste viktig data. En skytjeneste tar kontinuerlige backuper som lagres på flere ulike, sikre steder. Det er ikke bare en fordel dersom serverne disk krasjer, det kan også være til stor hjelp mot såkalt ransomware der uvedkommende krypterer disker på servere eller brukerdatamaskiner og krever løsepenger for å dekryptere disken. Med aktuelle backuper kan man isteden gjenskape all data og slippe å betale løsepenger. 

Les også "IT-driftstjenester - store muligheter med små resurser"

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger