Infrastruktur

Er serverkonsolidering riktig for bedriften din?

I dag er det mulig å drive en hel bedrifts IT-infrastruktur på kun et fåtall servere. Men et hardt konsolidert og virtualisert servermiljø er ikke nødvendigvis alltid rett valg.

Hvorvidt og i hvilken utstrekning en bedrift kan konsolidere serverne sine avhenger av flere ulike parametere som for eksempel:

  • Hvordan lisensavtalen ser ut
  • Antall servere og deres utnyttelse
  • Hvor gamle serverne er
  • Hvilke programmer som kjøres på serverneDet første man må ta stilling til er om bedriftens infrastruktur har så mange servere at det vil være en fordel å konsolidere dem.

Større bedrifter har ofte en såpass stor infrastruktur at det kan være lønnsomt. For middels store og fremfor alt mindre bedrifter er ikke alltid dette tilfelle. Har organisasjonen et titalls servere som er et par år gamle er en serverkonsolidering med hjelp av virtualisering ofte rett vei å gå.

En av grunnpilarene i en fremgangsrik serverkonsolidering er å finne en god balanse i jakten på å senke kostnader og samtidig kunne garantere både tilgjengelighet og ytelse. Kombinasjonen av forbedret serverytelse og mer modne plattformer for virtualisering har gjort det fullt mulig å drive en hel bedrifts IT-infrastruktur på bare en server. Det er dog ikke bra å være avhengig av en server, uansett hvilke funksjoner den har, for å garantere så høy tilgjengelighet som mulig. Med dagens severpriser er det dessuten unødvendig.En bra mini konfigurasjon er tre servere som kan dele på byrden.

Å kun ha to servere er ineffektivt ettersom begge bør ha plass for den andres last dersom noe går feil.

Et alternativ for bedriften med et større antall servere er å ha helt ledige servere som en backup. Hvor mange servere bedriften velger til slutt avhenger også på hvilke ytelseskrav programmene stiller og hvordan de lisensieres.

Til tross for forbedringer som har skjedd gjennom de siste årene finnes det fortsatt situasjoner hvor et hardt konsolidert og virtualisert servermiljø ikke er det riktige valget. Det finnes fortsatt applikasjoner som ikke støttes fult ut på hypervisors. Her bør IT-avdelingen være forsiktige. Gamle, men fortsatt viktige systemer som bedriften ikke har kontroll på hvordan de egentlig fungerer skal også tilnærmes med den største forsiktighet.

Det samme gjelder for eksempel tunge databaser som i dag fungerer godt. En til ting å tenke på er at serverkonsolidering ved hjelp av visualisering også påvirker nettverk og lagringssystem. Dersom disse bitene også tas med i betraktningene kan best mulig resultat oppnås. 

Trenger du hjelp?

Ta kontakt med oss idag, så hjelper vi deg med å finne riktig løsning for din bedrift.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger