Infrastruktur

Software vs hardware: et maktskifte

I datamaskinens barndom var softwarens oppgave å sørge for at maskinvaren leverte. I dag er det motsatt. Innovasjon og utvikling skjer i stor grad på software-nivå, mens maskinvaren jobber i bakgrunnen. Her er makrotrenden som påvirker dine viktigste strategiske beslutninger.

”Software is eating the world”, skrev risikokapitalisten og entreprenøren Marc Andreseen i en klassisk artikkel i The Wall Street Journal i 2011. Han mente at stadig flere bransjer kom til å bli drevet av software og leveres som digitale tjenester. I utgangspunktet måtte alle bedrifter bli software-bedrifter. Det er vanskelig å påstå noe annet enn at utviklingen ga ham rett. Til og med industribedrifter som GE og ABB omtaler i dag seg selv som software-bedrifter.

«Et digitalt marked er et winner takes it all-marked»

Denne utviklingen skjer selvsagt ikke bare på forretningsmodellnivå, men er nært koblet til den teknologiske utviklingen. Vi beveger oss fra en maskinvaresentrisk til en software-sentrisk verden. Det er samtidig også en verden der konkurransen krever at din bedrift følger med i utviklingen.

– Et digitalt marked er et winner takes it all-marked. Du har jo alltid tilgang til den beste tjenesten. Finnes det noen mulighet til å velge en konkurrent til Spotify, spør Erik Timan, ekspert på anvendt digitalisering ved forskningsinstituttet RISE.

Erik jobber med prototypevirksomhet sammen med bedrifter. Ofte i industrien. Ved hjelp av data, AI og IoT hjelper han bedriftene med å identifisere både bærekraftig effektivisering og nye tjenester.

– Vi ser for eksempel mye på prediktiv underholdning. Med blant annet sensordata kan vi spå når ting går i stykker og effektiviteten går ned. Her er det mye verdi som gir både økonomisk og bærekraftig effekt hele veien langs verdikjedene. Etter det blir det også lettere å se på nye forretningsmodeller.

Derfor vet Ericsson så mye om været

I 1985 besluttet USAs høyeste domstol i saken mellom Digidyne og Data General at det er ulovlig for selskaper å knytte programvare strengt til egen maskinvare. I samme tiår startet åpen kildekode-bevegelsen, med Richard Stallmans GNU Project i spissen. Software skulle være tilgjengelig for alle.

I 1985 var Ericsson helt i sluttfasen i utviklingen av sin første mobiltelefon. I dag, 35 år senere, jobber Sahar Tahvili som senior data scientist ved den nye avdelingen GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator). De er 300 dataingeniører som utvikler AI-tjenester til bruk internt i Ericsson, men også for å selge til andre bedrifter. Sahar ler mye og gjerne, blant annet av ting Lars Magnus Ericsson aldri i sin villeste fantasi kunne forestille seg. Det blir så lett når man har doktorgrad i software og har sluppet en hyllet bok med tittelen "Multi-Criteria Optimization of System Integration Testing."

– Ericsson hadde IT-infrastrukturen. Alt var på plass, bortsett fra kompetansen. Datakraft og maskinvare er den enkleste delen. Mange datapunkter krever derimot moderne software på toppen som kan håndtere data fra mange ulike kilder.

Sahar utvikler AI-løsninger som ligger så langt frem i tid at ingen trenger dem ennå. Hun jobber også med en AI-modell som kan mer om været enn meteorologisk institutt og som nå også kan brukes for å analysere og bekjempe spredningen av covid-19. Til grunn ligger blant annet Ericsssons basestasjoner for mobiltelefoni. Bedriftens fysiske produkter har blitt en infrastruktur for software og nye forretninger.

Hvem vil vel bygge med Lego som er limt sammen?

Michael Rasmussen er Advanced Managed Service Sales Specialist i Dustin:

– Vi jobber nesten utelukkende med såkalte software defined solutions. De er uavhengige av hvilken produsent som står bak maskinvaren, så man blir ikke låst til én leverandør. Det synes jeg er viktig, og jeg tror mange bedrifter der ute er enige.

Man kan si at softwaren forandrer maskinvaren til legoklosser du kan bygge fritt med, i stedet for at de er limt fast i bestemte farger og former. For hvem vil vel bygge med sånn Lego? Ikke dem som bygger den nye t-banen i Oslo, i alle fall. Michael forteller hvordan Dustin har levert et felles filsystem for dette kjempeprosjektet med mengder av aktører med ulike behov.

– Mange leverandører innen vei, ventilasjon, strøm og så videre har behov for å alltid kunne dele filer og data. Globalt, sikkert og i riktig versjon. Og alt skal samles i én felles database og filsystem.

– Det skjer veldig mye på denne fronten akkurat nå. Hele verden er i gang med å konsultere og kjøpe opp.

Det er enkelt forklart denne typen løsninger som må til for å blomstre i en verden der software tar over.

Erik TimanErik Timan, ekspert på anvendt digitalisering ved forskningsinstituttet RISE.Sahar TahviliSahar Tahvili, senior data scientist ved den nye avdelingen GAIA (Global Artificial Intelligence Accelerator).

Konverter kundedataen din til innsikt

Last ned vårt white paper og les mer.

Til whitepaper (pdf)

Vil du at vi skal sende det til innboksen din i stedet? Last ner det her.

Tekst: Robert Långström
Foto: Unsplash

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger