Infrastruktur

Velg riktig flashlagring for din bedrift

Mange velger hybridsystem fremfor kun flashlagring, såkalte allflash arrays, men hvilken løsning som er best avhenger av virksomhetens tilpasninger.

Et av de første spørsmålene bedrifter stilles ovenfor ved en satsning på SSD i datahallen, er valget mellom et system som kun benytter flashlagring eller et såkalt hybridsystem som også benytter vanlige harddisker.

Det råder ingen tvil om at flashlagring takket være fordeler som bedre ytelse og mindre strømforbruk har blitt et fristende alternativ for bedrifter. Og den har nå modnet såpass mye at det ikke lengre er spørsmål om SSD skal brukes, men i hvilken utstrekning.

Men for mange er steget til et lagringssystem som bare bruker SSD-disker, såkalte all-flash arrays, fortsatt for stort. Det er ikke uvanlig å derfor i stedet velge hybridvarianten, og stort sett avhengig av prislappen. Det fremste motivet for å investere i en hybridløsning er muligheten til å kombinere og få det beste av to verdener: høy ytelse med SSD og høy lagringskapasitet med harddiskene.

Man kan for eksempel bruke flashlagring som cache og harddiskene for å lagre data.

Et annet alternativ er å lagre såkalte varme data på SSD, som brukes ofte og må ha rask tilgang, og kald data på harddiskene. Det er også de som snakker varmt om bruk av hybridsystem som lagring for virtuelle skrivebord fra Citrix System og VMware.

    Hvorvidt slutningen om at flashlagring er for kostbart eller ikke avhenger av hvilke tilpassninger bedriften kjører og hvilke lagringskrav de har. Har bedriften mange tilpasninger som vinner på å bruke flashlagring, finnes det ingen grunn til å investere i et hybridsystem.

    De tilpasningene leverandørene først og fremst løfter frem som kan dra mest nytte, er databaser og virtualiserte miljøer. For å underlette denne bruken har flere leverandører av lagringssystemer fremstilt skreddersydde løsninger til for eksempel Oracles og Microsofts databaser.

    En fordel med systemene som kun bruker flashlagring er muligheten til å finjustere antallet iops (input/output operations per second) for ulike brukere og tilpasninger på en måte som gir en mer forutsigbar ytelse. 

    23 mai 2016

    Tagger