Infrastruktur

Velg riktig skykombinasjon

Skyen kan romme alt fra lagring til håndtering av tunge applikasjoner og analyseverktøy. Det finnes ingen standardløsning som passer for alle. Slik finner du løsningen som passer best for dine behov.

Fordelene med skytjenester er mange, det kan dreie seg om alt fra å ha kontroll over applikasjoner til muligheten til å kunne skalere tjenester og tilgang til maskinvare. Men siden alle bedrifter har forskjellige behov, er det viktig å være bevisst i ditt valg av skytjeneste. Eller rettere sagt: i valget av kombinasjonen av skytjenester. Sannsynligvis viser det beste seg å være en slags kombinasjon mellom offentlig sky, privat sky og hybridsky.

Når du velger, er det viktig å se på for eksempel hvor sensitive data du håndterer og hvilken kapasitet du trenger. Det kan også handle om i hvilken grad du selv ønsker å utvikle løsninger eller hvilken type forretninger ditt selskap driver med.

– Generelt vil jeg si at mange småbedrifter klarer seg utmerket med en offentlig sky. Dette betyr at all maskinvare, programvare og infrastruktur som er inkludert i tjenesten eies og drives av skyleverandøren, sier Fredrik Reinius, ekspert på IT-tjenester hos Dustin.

Denne skyløsningen kan brukes til alt fra enkle lagringsbehov til avanserte applikasjoner.

– Samtidig skal man være klar over at de forskjellige offentlige skytjenestene kan variere. Noen er bedre for tunge beregninger, andre kan ha kortere forsinkelser som gjør at du kan få tilgang til data raskere.

Få tilgang til dedikerte ressurser

Neste steg kan være å se på en privat sky der brukeren i stedet har tilgang til ressurser, maskinvare, programvare og infrastruktur, som kun er dedikert ditt selskap.

– Dette er vanligvis en løsning som gir økt kontroll og sikkerhet. Det er derfor et naturlig valg for selskaper som håndterer sensitive data. En privat sky gir også bedre muligheter for å tilpasse funksjoner og grensesnitt etter behov, sier Fredrik Reinius.

Samtidig er det ikke snakk om enten-eller, påpeker han.

– Det vanligste i dag er at du har en hybridløsning der forretningskritiske programmer eller ressurser som krever økt tilpasning eller sikkerhet, blir lagt i en privat sky. Tjenester preget av store volumer, for eksempel e-post, administreres i en offentlig sky.

De som jobber med ekstra sensitive oppgaver, må tenke gjennom sin skyløsning mer enn andre, men det er få som ikke kan legge alt i skyen. Det vanligste hinderet er at forskjellige regler eller myndighetskrav setter kjepper i hjulene, ofte regler som ikke alltid har vært i stand til å følge teknologiens utvikling.

– I noen tilfeller kan det beste alternativet være å legge igjen informasjonen i den lokale IT-infrastrukturen. For noen år siden var det mange som tenkte at absolutt alt ville bli lagt i skyen. Men nå har de fleste innsett at det ikke kommer til å skje selv om det har blitt stadig tydeligere at økt bruk av skyen, gir mange selskaper åpenbare fordeler.

Hvor mye koster en sky?

Det finnes forskjellige prismodeller for skytjenester. I utgangspunktet handler det om å betale for hvor mye data du bruker, hvilken harddiskplass som er nødvendig og hvilke ekstra funksjoner og tjenester du legger til.

Det vanlige er at det er faste priser for ulike størrelser. Da kan du for eksempel betale for hvor mye data som er lagret eller hvilken datatrafikk du har i tjenesten. Kostnaden er dermed direkte relatert til faktisk bruk. I tillegg kommer kostnader for tilleggstjenester som hendelseshåndtering og statistikkrapporter.

En annen type fast pris er abonnementsmodellen. Da betaler du for å ha tilgang til for eksempel en viss online-tjeneste eller programvare. Du får en tydelig og oversiktlig pris for pakken med tjenester du vil bruke og vanligvis betaler du per måned eller år.

Det er finnes også kombinasjoner av disse modellene. Da kan du for eksempel abonnere på en viss tjeneste og belastes ekstra hvis du trenger å bruke mer plass enn det som er inkludert i grunnprisen.

Mange skyleverandører har en oversiktlig prisliste som gir en god oversikt over kostnadene til de forskjellige alternativene og tjenestene. Hos Dustin har vi valgt denne løsningen . Våre eksperter kan også gi deg råd om hvordan du kombinerer offentlig og private skyløsninger, eller en hybridløsning.

Les også:

Viktige spørsmål på vei mot skyen

3 juni 2020

Tagger