Focus week

Riktig laptop til riktig formål

Lange dager med krevende arbeidsoppgaver der du er konstant oppkoblet krever en laptop og tilbehør som kan holde tritt med deg. Men hvordan skal du tenke for å velge riktig laptop? Vi gjennomgår de viktigste punktene og hjelper deg med å velge riktig.

Til våre utvalgte varemerker

Et krevende arbeidsmiljø

Et hektisk arbeidsmiljø der du veksler mellom ulike programmer, utfører ulike arbeidsoppgaver og beveger deg mellom ulike miljøer gjør laptopen til ditt viktigste verktøy. Ulike varemerker anbefaler imidlertid ulike modeller, funksjoner og tilbehør, og det er lett å bli forvirret når du er ute etter en bærbar PC som kan dekke behovene dine.


Ved å være bevisst på hva den bærbare PC-en skal brukes til, begrenser du raskere utvalget og det blir enklere å finne riktig maskin.

Komponentene som utgjør forskjellen

Det første du må sørge for er at prosessoren er kraftig nok. Jo mer kraftfull prosessoren er, desto mer krevende arbeidsoppgaver og tilhørende applikasjoner kan du håndtere. Hvis prosessoren ikke er kraftig nok til arbeidsoppgavene dine, vil arbeidet derimot gå langsommere, stoppe opp eller krasje fullstendig.

Det andre du bør være oppmerksom på, er RAM-minnet, som hjelper deg med å samkjøre flere programmer raskere — uten at de krasjer. Hvis prosessoren må vente for lenge på at RAM-minnet skal behandle data, svekkes datamaskinens ytelse, og begge er derfor like viktige for at alt skal fungere korrekt. Lange dager uten tilgang til lader gjør det også viktig å ha et batteri som holder til arbeidsoppgavene du skal utføre i løpet av dagen, eller enda lenger.

Husk at alt blir enklere hvis du velger riktige komponenter helt fra starten, siden det er vanskelig å skifte ut brukte komponenter eller legge til nye på en bærbar PC. Rettesnoren bør derfor være å velge litt mer kraft og ytelse enn du kanskje hadde tenkt. Da slipper du skuffelsen ved at den bærbare PC-en ikke holder mål, og du kan dessuten ha den lengre.

For optimal kjøring anbefaler vi:

  • + Prosessor: Intel i7/AMD Ryzen 7
  • + RAM: 32GB
  • + Operativsystem: Windows 11
  • + Batteritid: 10 timer

Din guide

Med hundrevis av bærbare datamaskiner i sortimentet kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Mathias Isaksson, produktsjef hos Dustin, tipser om å ta utgangspunkt i hvordan du bruker enheten din.

Vendor articles

Dette er Windows 11

Windows 11 gir deg intuitiv navigering, enkel organisering og raskere ytelse.

XPS-serien fra Dell

Dell XPS 15 er det perfekte valget for næringsdrivende som ønsker å kombinere stilren design med de nyeste funksjonene.

MX Master-serien fra Logitech

Logitech Master-serien indeholder en række produkter, der er udviklet til at gøre dig mere produktiv.

The ZBook series fra HP

HPs ZBook-serie er kraftige arbeidsstasjoner som er testet, optimalisert og sertifisert for å tåle stor arbeidsbelastning — uansett hvor du befinner deg.

Vanlige spørsmål

Det avhenger naturligvis av hva du er ute etter. For en bærbar PC med høy ytelse som kan utføre krevende arbeidsoppgaver gjennom en lang arbeidsdag må du imidlertid regne med mellom 15 000 og 25 000 kr.

Ved valg av bærbar PC bør du ikke se på produsent, men i stedet sjekke maskinens spesifikasjoner, operativsystem, garantitid og om den har en bestemt design eller funksjoner som du kan ha nytte av.

Du kan regne med at en ny bærbar PC holder mål i 3–4 år. Da kan du begynne å merke at den ikke oppfyller den økende standarden fra et teknisk synspunkt. Den bærbare PC-en vil fortsatt duge generelt sett, men etter hvert som tiden går, vil komponentene få stadig større problemer med å henge med. Sørg derfor for å kjøpe en kraftig bærbar PC fra begynnelsen, så holder den lenger.

Et nettbrett gir mer mobilitet, men ikke samme ytelse og kraft som en bærbar PC. Bruker du for eksempel tunge programmer som krever mye kraft, vil du ha behov for en bærbar PC. I dag finnes det dessuten 2-i-1-løsninger med samme kraft og ytelse som en bærbar datamaskin, men med mobiliteten til et nettbrett.

Det blir stadig vanskeligere å oppgradere maskinvaren i bærbare PC-er. Grunnen til det er dels at kabinettet på de fleste bærbare PC-er er en helstøpt metallenhet, dels at det ikke en gang er mulig å få tilgang til visse deler uten å skade dem. Derimot er det mulig å oppgradere RAM/SSD-minnet.

For de fleste er Windows 11 verdt oppgraderingen. Systemet har en rekke nye funksjoner som øker ytelsen og endringer i design som har vekket mye oppmerksomhet. Blant annet bedre møtefunksjoner, sikkerhetsfunksjoner og samarbeidsverktøy.

Du kan regne med at en bærbar PC bruker mellom 50 og 100 W/time avhengig av modell. Forskjellene er egentlig ikke så store. Har du et ekstra kraftfullt grafikkort, kan du merke en viss forskjell i strømforbruket, men ellers ikke.

Prosessoren og minnet er det absolutt mest avgjørende for hvor rask den bærbare PC-en vil være. Jo høyere prosessorkraft og jo mer minne, desto raskere blir den bærbare PC-en.