En omsluttende opplevelse

Mindre trøtte øyne, skarpere bildegjengivelse og lettere å konsentrere seg om arbeidet. Det er noen av fordelene med en buet skjerm sammenlignet med en tradisjonell. John Lindén, produktsjef innen display på Samsung, tror at "curved" kommer til å få oss til å se hverdagen på en helt ny måte.

De buede skjermene ble opprinnelig utviklet for å kompensere for mangler i LCD-teknologien. Nesten alle skjermer ser bra ut rett forfra, men når skjermene blir større blir også vinklene til de perifere delene av skjermen større, og det påvirker bildegjengivelsen negativt. Øyet må fokusere om i periferien, noe som gjør at visse brukere blir trøttere. Ifølge en studie gjennomført av det tyske instituttet TÜV Rheinland i 2015 opplevde 87 prosent av deltagerne i fokusgruppen at det var mer bekvemt å lese tekst på en buet skjerm. John Lindén forteller at han møter mange kunder som er nysgjerrige på hvordan det er å bruke buede skjermer for de som jobber med tekstbaserte dokumenter.

– Når du vel sitter der, tenker du ikke på at du har en buet skjerm, ingenting får endrede proporsjoner. Det er mer en omsluttende følelse som må oppleves. Jeg merker forskjellen med en gang ved at øynene blir mindre trøtte og teksten mer lettlest, sier han.

Den vanligste skjermoppløsningen for PC, med to millioner bildepunkter, er ikke nok for å gjøre små bokstaver skarpe. For å kompensere for skjermoppløsningen har de fleste operativsystemer kantutjevningsteknologier for å gjøre tekst lettere å lese. I Windows heter denne teknologien ClearType. Med Samsungs flaggskipsprodukt innen buede skjermer, S34C790, blir den visuelle ergonomien betydelig bedre takket være en oppløsning på 4,8 millioner bildepunkter. Den fungerer også sammen med eldre datamaskiner og grafikk.

– Vår buede 34-tommersskjerm kan enkelt erstatte to skjermer på skrivebordet, spesielt siden nye Windows 10 kommer til å ha flere nye funksjoner når det gjelder å fordele og forstørre ulike arbeidsdokumenter på skjermen. Curved-teknologien er også relevant på arbeidsplasser der de ansatte har opptil seks mindre skjermer på samme skrivebord. Med flere buede 23,5-tommersskjermer ved siden av hverandre får du naturlig avstand fra øyet samtidig som skjermene blir en del av en sirkel. Du får en rundere formasjon som er mer effektiv å bruke.

En skjerm kan være mer eller mindre buet og av varierende kvalitet. John Lindén tipser om å se etter målet 3000R i spesifikasjonen. Det betyr at hvis du lager en sirkel av like skjermer som den du ser på, blir radiusen i sirkelen 3000 mm, noe som har vist seg å være den optimale krumningen i forhold til øyet. Til tross for at buede skjermer har slått gjennom nylig, tror John Lindén at arbeidsplasser kommer til å begynne å bruke den nye teknologien relativt raskt.

– Jeg merker en enorm interesse. Jeg gjetter at curved kommer til å bli en ny standard på arbeidsplasser framover i takt med at flere oppdager fordelene.