Inspirasjon

10 interessante fakta om e-post

De fleste av oss bruker teknologien hver eneste dag, og tar den for gitt. Men hva vet du egentlig om et av våre vanligste arbeidsverktøy? Her er 10 interessante fakta om e-post.

1. 1971 – verdens første mail

I oktober 1971 ble den første mailen sendt. En mann med navn Ray Tomlinson lyktes da med å, via det militære nettverket Arpanet, sende en melding mellom to datamaskiner som sto en meter fra hverandre. Ray Tomlinson er også mannen bak adressestrukturen [email protected]

2. Første mail på svensk jord

I 1983 tok datateknikeren Björn Eriksen imot en elektronisk melding sendt fra Amsterdam, med emnefeltet «Hello». Meldingen inneholder ingenting banebrytende – kun informasjon om at mailen er en test. Men dette ble starten på noe som mer enn 90 prosent av svenskene benytter seg av i dag. Eriksen kom senere til å registrere og eie .se-domenet, og kalles derfor Mr. Internett.

3. Det sendes et svimlende antall mail hver dag ...

Ifølge Radicati Group fantes det i mars 2018 omtrent 3,8 milliarder e-post-kontoer registrert i verden. Antallet mail som sendes mellom disse hver dag regnes å være 281 milliarder. Om bare fire år tror Radicati Group at antallet øker til hele 333 milliarder.

4. ... Men mange er spam

Etter et all-time-high i april 2014, da spam utgjorde 71,1 prosent av antallet sendte mail, har andelen spam-mail sunket de siste årene. I mars lå den på 48,16, ifølge statista.com. De vanligste kategoriene for spam er vokseninnhold og ulike typer av helserelatert spam.

5. Det finnes faktisk folk som faller for søppelpost

Ifølge spamlaws.com åpner cirka 14 prosent av mottakerne søppelpost. Og fire prosent av samtlige mottakere har noen ganger kjøpt noe. Om så få som 1 av 25 000 personer kjøper noe fra en spam-mail er det verdt tiden spammeren legger ned på det, ifølge rapporten The Economics of Spam fra 2012.

6. Topp tre spammede land

I spamtoppen finnes USA, Kina og Russland. Mer overraskende er det kanskje at Hviterussland er det landet med flest antall spam per innbygger. Nesten 30 prosent av alle adresser i Hviterussland er blokkert av anti-spambedrifter, ifølge en rapport fra Cloudfirm. Dette betyr likevel ikke at hviterussere er ekstra opptatt av spam, men at internasjonale spammere tar seg gjennom hackede datamaskiner i landet.

7. Første mail fra verdensrommet

«Hello Earth! Greatings from the STS-43 Crew. This is the first AppleLink from space. Having a GREAT time, wish you were here,…send cryo and RCS! Hasta la vista, baby,…we’ll be back!»

Dette skrev astronauten Shannon Lucid og James C. Adamson i mailen som ble den første som ble sendt fra verdensrommet. De benyttet anledningen til å teste mail under et oppdrag med romskipet Atlantis i august 1991. Som hjelpemiddel hadde de en bærbar Mac og online-tjenesten AppleLink, som var spesialkonfigurert for å kunne koble seg opp mot Nasas kommunikasjonssystemer.

8. Analog president i en digital tid

Ifølge egne utsagn sendte Bill Clinton bare to mail i løpet av sin tid som president 1993-2001. Den første var et gratulasjonsbrev til astronauten John Glenn 1998. Den andre var for å sende sin støtte til troppene i Balkan. Kul historie, ikke sant? Men kanskje ikke helt sann. Ifølge en artikkel i The Atlantic hadde han nemlig allerede i 1993 epostadressen [email protected] I samme artikkel ble det nevnt en mail til Carl Bildt i februar 1994, som skal ha blitt skrevet i VERSALER.

9. Det vanligste passordet er litt vel enkelt

Mange mer eller mindre bra passord har passert i revy i løpet av internetts levetid. Hvert år lager SpashData en liste med de vanligste. Fra og med 2013 tok «123456» over fra «password» som det vanligste passordet. Det kan kanskje være en forklaring på at epost i dag er den vanligste inngangen for hackere.

10. Så mange timer tilbringer vi i innboksen

Ifølge en undersøkelse gjort av Adobe 2017 brukte amerikanske kontormedarbeidere 3,3 timer hver dag på jobbmail. Sammenlignet med i fjor har tiden dog blitt redusert med 20 prosent.

Kilder: bbc.com, spamlaws.com, Radicati Group, internetmuseum.se, engadget.com, idgconnect.com, SplashData, adobe.com

Les også:
5 bærbare datamaskiner for alle formål
10 fordeler med skybaserte tjenester

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger