Inspirasjon

4 bransjer som kan forandres av covid-19

Pandemien har endret spillereglene. Bedrifter i noen bransjer har krasjlandet, mens andre blomstrer. Uansett hva man driver med, står ofte den digitale teknologien i sentrum av hvordan vi lever, jobber og konsumerer. Her er noen av bransjene som trolig vil forandres mest.

Utbildning

Utdanning

Mange av verdens toppuniversiteter slipper ikke inn nye elever på campus denne høsten, men fortsetter i stedet med nettbasert undervisning. Og når utdanning i prinsippet blir en innlogging på en digital tjeneste, vil universiteter og skoler konkurrere på et helt nytt marked. Hvorfor ta alle kursene på det samme universitetet når du kan plukke fra de beste fra alle verdenshjørner? Skolene har heller ikke lenger fysiske begrensninger, men kan i teorien ta inn så mange studenter de vil. Det kan føre til at universiteter med sterke varemerker blir enda mer suksessrike, og at mindre kjente skoler får tøffere konkurranse. Det er heller ikke utenkelig at vi får se nye partnerskap mellom teknologigiganter som Google og Apple og universiteter som Harvard eller Stanford de kommende årene.

Dustin sier:

Björknässkolan i Saltsjö-Boo øst for Stockholm har, med hjelp av Dustin, testet virtual reality i undervisningen via et HTC Vitr-system. Elevene har blant annet dykket i verdens hav gjennom Ocean Rift, besøkt gatemiljøer i fjerne byer gjennom Google Earth VR og blitt med det amerikanske romprogrammet Apollo 11 ut i verdensrommet.

Handel

Handel

De butikkene som klarer å skape en opplevelse og en sterk merkevare i alle kanaler kan bli enda sterkere når konkurransen reduseres. E-handel av mat og dagligvarer har fått et virkelig løft, og vil sannsynligvis bare fortsette å vokse nå som mange mennesker har lært seg ny konsumentatferd.

Dustin sier:

Femårsplanen er død, mener Alexandra Fürst, CIO i Dustin. I dag må du bygge en bedrift som kan håndtere raske endringer.

– En bedrift med et tydelig «hvorfor» og en bærekraftig forretningskultur bygget på tillit, der det oppfordres til kreativitet.

Fastigheter

Eiendom

Mange bedrifter lurer på hvor mye plass de egentlig trenger. Om kontorene blir mindre og færre, må eiendommene brukes til noe annet. Kanskje endres kontorlokalene til boenheter i en fremtid der folk fokuserer enda mer på hvordan de har det hjemme?

Dustin sier:

– Det har lenge pågått en «konsumentifisering» av kontorene våre, sier Fredrik Berg, Service Product Manager Digital Workplace i Dustin. Det vil si at de smelter sammen med våre private, digitale liv. Han trekker frem iPhone og Facebook som eksempler, som i dag også har blitt viktige arbeidsverktøy.

Hälsa och sjukvård

Helse og omsorg

Som følge av pandemien, har digitale løsninger fått helt nye posisjoner i alt fra testing til legebesøk. «Jeg tror Apple og Amazon kommer til å rykke inn i helseomsorgen i USA. Mitt stalltips er at Amazon er den raskest voksende helsebedriften i verden i 2025», sier Scott Galloway, professor ved New York University til Business Insider.

Dustin sier:

PatientSky er en av Norges ledende IT-plattformer innen e-helse. Klinikkene får tilgang til blant annet journalsystem, bookingsystem og håndtering av e-resepter via plattformen. Samtidig kan pasientene ha kontroll på timebestillinger, legemidler, treningsprogrammer og ha videosamtale med behandler via en app. Dustin hjelper med strategisk rådgivning og infrastruktur, og plattformen er laget for samarbeid og innovasjon i helsesektoren.

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger