Infrastruktur

4 skytrender for 2018

Skyen er ikke bare kostnadsbesparende eller et spørsmål om effektivitet. Med teknologien og forretningsmodellene som er like rundt hjørnet, vil skyen bli en forutsetning for å henge med i den allerede raskere utviklingen. Her er listen over sky-trendene du bør følge med på i 2018.

1. Fremtidens teknologer trenger skyen

Når AI, maskinlæring og Internet of Things slår gjennom for alvor, kommer datamengdene og datakraften som kreves for å få noe nyttig ut av all data til å være så store, og endre seg så mye at det blir umulig for små og mellomstore bedrifter å forutse hvilken infrastruktur de må investere i. I skyen betaler du for prosessorkraft «på kran», og kan enkelt øke eller skru til trykket ved behov. Små startup-bedrifter trenger ikke å gjøre kostbare investeringer i starten, men kan håndtere store mengder data gjennom å abonnere på kapasitet. I fremtiden vil behovet for skytjenester utvikle seg fra å være «nice to have» til «cloud first».

2. Containers gjør inntog

Skytjenestene blir enda mer effektive ved hjelp av såkalte containers. En container er en liten virtuell maskin som deler operativsystem, for eksempel Windows, med andre containers, og dermed ikke trenger å ha det installert selv. Tjenester som Gmail og YouTube kjøres i dag i containers og det anslås at Google legger flere milliarder containers til sin sky hver uke.

– Med denne teknologien går det raskere å flytte applikasjoner mellom datasentre og skalere opp bruken. Containerteknologien er definitivt noe som en CIO bør holde seg oppdatert på, sier Paul Miller, analytiker på Forrester Research, til CIO Sweden.

3. Sikkerhetsstrategi for overflyttingen til skyen blir enda viktigere

Samtidig som bedrifter flytter mer av sin virksomhet ut i skyen, vokser skyselskapene som mål for cyberkriminelle. Selv om dedikerte skyselskaper er eksperter på cybersikkerhet, er ingen systemer 100 prosent sikre. For deres kunder gjelder det å ha en backup-plan dersom det verste skulle inntreffe og data skulle komme på avveie eller skytjenesten gå ned. Analyseselskapet Gartner anbefaler bedrifter å legge sikkerhetspolicyer for hvordan de skal bruke private og offentlige skyer for å lettere kunne håndtere sikkerhetsrisikoer.

4. Legacy-systemer kommer til skyen

Å flytte lagring, backup og post-tjenesten til skyen er relativt vanlig i dag, men nå begynner bedrifter også å flytte mer bedriftskritiske funksjoner og legacy-systemer til skyen. Det trengs ulike strategier avhengig av hvilke type systemer som skal flyttes.

Om det er relativt låste applikasjoner, egenutviklede eller kjøpte, passer laaS-tjenester, Infrastructure as a Service, best. Om applikasjonen er utviklet i for eksempel Java, .NET eller Python passer PaaS, Platform as a Service som Google App Engine eller Microsoft Azure, bedre. Da kan du utnytte mer avanserte skyfunksjoner som autoscaling, lastbalansering og helsekontroller av applikasjonen.

Les mer: Dette gjør fremgangsrike CIO annerledes

Sist oppdatert: 1 juli 2022

Tagger